Ekonomi ve ParaSeyahatTarım ve Hayvancılık

Lavanta Kokulu Kuyucak Köyü

Lavanta Kokulu Kuyucak Köyü yazımızda Kuyucak köyünün lavantaya verdiği önemi, lavantanın genel özelliklerini, lavantanın kullanım alanlarını ve faydalarını yazdık.

Lavanta Kokulu Kuyucak

Kuyucak köyü, Isparta iline bağlıdır. Burada lavanta yetiştiriciliği yapılmaktadır. Isparta merkezden yaklaşık olarak 50 km mesafede bulunmaktadır. Kuyucak köyünde yaklaşık 90 hane yaşamaktadır. 1970 yılından itibaren köyde lavanta yetiştirilmektedir. Köye ilk defa gelenlerin burunları bolca lavanta kokusu alacaktır. 2016 yılında 17 tane Kuyucaklı kadın bir araya gelerek “Lavanta Kokulu Köy Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi” kurmuşlar. Köyde ziyaretçiler için 3 tane pansiyon bulunmaktadır. Günü birlik ziyarete gelenlere çay, kahve, gözleme, ayran, köy ekmeği v.s ikram edilmektedir. Lavanta keseleri ve kuru lavanta hediyelik olarak hazırlanmaktadır.

Lavanta Bitkisinin Para Kazandırması

Lavanta

Lavanta, 1 metreye kadar boylanabilen, mor çiçekli, yarı çalımsı, çok yıllık, kokulu bir Batı Akdeniz bitkisidir. Hüsame çiçeği ya da karabaş otu olarak da bilinmektedir. Lavanta, çiçeklerin lisanında gayret ve hamiyet manasına gelir. Kuyucaklılar gayret ederek lavanta yetiştirmeye devam etmektedir. Lavanta sıcağa ve soğuğa dayanıklıdır. Genellikle kurak ve susuz topraklarda yetişir. Kuyucak köyü lavantanın yetişmesi için ideal ortamı sunmaktadır. Lavanta ciddi ekonomik kazanç sağladığı için Kuyucaklılar her yere lavanta ekmişlerdir.

Lavantanın dikimi yapıldıktan sonra can suyu verilir. Can suyu verildikten sonra bir daha suya ihtiyaç duymaz. Lavantanın çiçeklenmesi dikildikten 2 yıl sonra başlamaktadır. Lavantalar Mayıs ayında sürgün vererek uyanır. Haziran’da çiçeklenir, Temmuz ayında ise mor çiçekleri tamamen açar. Temmuz ayıyla birlikte lavantalar etraflarına güzel koku ve manzara yayarlar. Temmuz sonu ve Ağustos ayıyla birlikte lavanta hasadı başlar. Lavantadan 3 şekilde hasat yapılır. Demet kesim, kurutmalık kesim ve yağ elde etme. Lavantanın bir kökünden yaklaşık olarak 15 yıl ürün alınabilmektedir. 10 yaşına ulaşmış lavantaların boyu 1 metreye kadar çıkabilmektedir. Lavantalar yaş halde toplandıktan sonra gölge bir yerde serilerek kurutuluyor ardından satılıyor. Veya yaş halde fabrikalara verilerek tesislerde işlenmesi sağlanıyor.

Lavanta Bitkisinin Para

Lavantanın Kullanıldığı Yerler ve Faydaları

Lavanta en çok kozmetik, parfüm ve ilaç sanayisinde kullanılmaktadır. Lavanta yağlı bir bitki olduğu için öncelikle yağı çıkarılmaktadır. Kurusundan lavanta çayı yapılır. Lavanta çiçeklerinden nektar alan arılar vasıtasıyla doğal olarak elde edilen şifalı lavanta balı ve kozmetikte kullanılan lavanta suyu başta gelen lavanta ürünleridir. Lavanta çayının idrar söktürücü ve romatizma ağrılarını dindirici özelliği bulunmaktadır. Baş ağrısı, uykusuzluk, huzursuzluk gibi hafif sinirsel rahatsızlıklarda sakinleştirici olarak kullanılır. Mide ve bağırsak sancılarını giderici ve balgam söktürücü özelliği bulunmaktadır. Lavanta yağı, yara ve yanıklarda, kas ağrılarında tedavi için cilde uygulanır. Yöre halkından çok az kişi bu tür dertlerden muzdariptir.

Lavanta Kokulu Kuyucak Köyü Yöre Halkının Geçim Kaynakları

Yöre halkı, lavantanın yanında hayvancılık ve gül yetiştiriciliğiyle de uğraşmaktadır. Gülün hasadı Mayıs-Haziran ayında sona erince ara vermeden lavanta hasadına başlıyorlar. Hasat zamanı Kuyucak köyü buram buram lavanta kokuyor. Mis gibi kokuların yanına maddi kazançta eklenince köylünün yüzü gülüyor. Kuyucak köyü “Gelecek Turizmde” projesinde yer almaktadır. Yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra profesyonel fotoğrafçılar ve reklam ajansları da köyü ziyaret etmektedir. Kuyucak harika manzarası ve kokusuyla ziyaretçilerini bekliyor.

Lavanta Kokulu Kuyucak Köyü-İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir