Kuzey Kore ve Güney Kore İlişkileri yazımızda Kore’nin ikiye ayrılmasından bu yana gelişen barışma çabaları, Kuzey Kore’nin füze denemelerinin Güney Kore’de etkisinin ne olduğunu yazdık.
Kuzey Kore ve Güney Kore İlişkilerinin Kötü Olması
Kuzey ve Güney Kore, 1950 savaşından sonra şuanda bulundukları topraklara ayrıldılar. Uzun süreli bir ateşkes imzaladılar. Her iki tarafta birbirleri hakkında kötü düşünmektedir. Fakat savaştan sonra iki devletin arası düzelmeye başlamıştır ve artık eski düşmanlık aralarında kalmamıştır. 2000 yılında Kuzey Kore lideri ve Güney Kore lideri buluşarak önemli anlaşmalar ve toplantılar yaptılar. Tekrar 2007 yılında farklı Güney Kore Cumhurbaşkanı ile Kuzey Kore’nin lideri buluşmuştur. Bu yıllar arası Güney Koreli bazı kişilere huzur ortamı sağlanması için Kuzey Koreyi ziyaret etme hakkı verilmiştir. Bu ziyaretler aradaki barışı pekiştirmek için yapılmıştır. Seyahat programlarıyla özel seçilen öğrenciler Kuzey Kore’yi ziyaret etme şansı yakalamıştır.
2007 yılında iki ülke iş anlaşması yapmıştır buna göre; Güney Kore teknoloji sağlarken Kuzey Kore’de ucuz işçilik sağlayarak ortak işler yapmışlardır. Bu yıllarda Kuzey Kore’ye giden Güney Koreli sayısı artmaya başlamış ve Kuzey Koreliler de Güney Kore’ye gelmeye başlamıştır. Fakat küçük çatışmalar ve askeri kazaların iki ülke arasında çıkmasıyla araları yine bozulmuştur.
Kuzey Kore’nin Füze Tehditlerinin Güney Kore’ye Etkisi
Kuzey Kore’nin şimdiki lideri Kim Jong-Un’un nükleer füze denemeleri tüm dünyayı tehdit ederken Güney Kore’de bu durumdan hiç memnun değildir. En son füze denemeleri barış yolunda ciddi zararlar vermiştir. Güney Kore insanları 60 yıldır Kuzey Kore’nin savaş tehditlerine alışkın oldukları için onların gözünde pek önemli haber olarak görülmemektedir. Güney Koreliler çalışmaya ve teknolojilerini geliştirmeye devam etmektedir. Kuzey Kore’nin en son füze denemesinde Amerika ve Japonya gündemi kırmızı alarm olarak değiştirirken, Güney Koreliler normal hayatlarına devam etmekteydi. En son hidrojen bombasında yaşanan gelişmeler neticesinde Güneylilerde oralı olmaya başladı. Tüm dünyayı tehdit etmeye devam ediyorlar.
Ülkesinden Kaçan Kuzey Korelilere Güney Kore’nin Desteği
Kuzey Kore’den kaçıp da Güney Kore’de yaşamaya başlayan insanlar özel televizyon programlarına katılarak, kendi ülkeleri hakkında konuşmaktadırlar. Kuzey’den kaçan Koreli oradan nasıl kaçtığını, nasıl yaşadığını, kültürünü, memleketinin yemeklerini Güneylilere anlatmaktadır. Kaçan kişilerin hikayeleri kimi zaman güldürürken kimi zamanda izleyenleri ağlatmaktadır. Kuzey ve Güney Koreliler birbirleriyle anlaşma bakımından zorluk yaşamasa da artık birbirlerinden ayrı toplumlar oldukları için dilleri de yavaş yavaş değişmeye başlamış. Bazı kelimeleri anlamakta zorluk çekiyorlar. Güney Koreliler okullarda ders olarak Kuzey Kore’nin dilini görmektedir.
Kuzey Kore’den kaçıp Güneye yerleşenlere, Güney Kore devleti birçok yardımda bulunmaktadır. Güney Kore’ye uyum için destek, kalacak yer, meslek ve eğitim desteği ve kişinin iş bulması için danışmanlık hizmeti vermektedir. Güney Kore’nin Kuzeylilere destekleri onların ülkesinden kaçmasını kolaylaştırmıştır. Güney Kore halkı bu yapılan desteklerin fazlalığı hakkında ikiye bölünmüş durumdadır. Kimileri yararlı olduğu konusunda hemfikirken, kimisi de bu yapılan yardımların kendi halklarına yapılması gerektiğini düşünmektedir.