Kuşak Çatışmasının Hızla İlerlemesi yazımızda geçmişten günümüze anne ve babalar ile çocuklarının kuşaklarının çatışmasının büyüdüğünü, kuşak değişiminin her zaman olduğunu, çağımızda bireyselleşmenin arttığını ve sosyal medyanın yeni nesle etkilerini yazdık.
Kuşak Çatışmasının Hızla İlerlemesi
Günümüz anne ve babaları çocuklarının kültürlerinin çok değiştiğini söylerler. Çocukların oluşturduğu kuşak ile ebeveynlerin zamanı arasında büyük farklılıklar bulunmaktadır. Her ne kadar anne ve babalar çocuklarının değiştiğini söyleseler de kendi anne ve babaları da kendileri için aynı şeyi hissediyordu. Yıllar geçtikçe değişen bir kuşak vardır. Bunun engellenmesi imkansızdır. Bu kuşak değişiminin hangi oranda kaldığına bağlı olarak sürtüşme durumları yaşanmaktadır. Sümer yazıtlarında bile gençler kötüye gidiyor yazısını görmekteyiz. Gençler her zaman kötüye gidiyor büyüklerin gözünde. Fakat bu durum son yıllarda daha da belirginleşmiştir. Gençlerin kötüye gitmesi daha da hız kazanmaya başlamıştır. Modern çağın getirmiş olduğu çözümlerin yanında sapma ve şaşkınlıklarda artmıştır. Aileler ve çocuklar arasındaki bağlar eskiye göre biraz daha fazla kopmuştur. Her zaman yaşanan bu kuşak çatışmasında ara iyice açılmaya başlamıştır.
Eski ve Yeni Neslin Birbirleriyle Çelişmesi
Gençler ile yaşanılan çelişkiler doğaldır. Teknolojinin gelişmesi ve bilgiye daha çok ulaşılması bu çelişkilerin daha fazla olmasına neden olmuştur. Çocuklara çok söylenen “biz bunları yapmazdık”,”bizim zamanımızda böyle değildi”,”biz gençken sizin gibi değildik” gibi sözler yeni nesli pek de etkilemez. Anne ve baba çocuğuna yaşadığı zorlukları anlattığında ise ona bir nostalji olarak gelmektedir. Çocuğun düşüncesi “bende senin zamanında olsaydım aynı şeyleri yapacaktım” oluyor ve şimdiki zamanda böyle şeyler yapmak zorunda olmadığını söylüyor. Çocuklar kendi yaşadıkları çağın öncekine göre daha farklı olduğunu belirtiyorlar ve etkisini hissetmiyorlar. Geçmişte yaşanan olaylar ve yaşamlar çocuklara mutlaka anlatılmalıdır. Bu anlatımın ne kadar etkili olacağı bilinmez.
Çağımızda Bireyselleşme
Günümüzde akraba ilişkileri oldukça düşmüştür. Bayramda aile ve akraba ziyaretlerini artık tatiller almaya başlamıştır. Yeni çağda bunlar yayılmaya başlamıştır. Bir sonraki çağda bu ilişkilerin daha da kötüye gideceği görülmektedir. 1+1 Dairelerin Artması yazımıza bakarsanız, yalnızlığında arttığını ve aile ilişkilerinin yavaştan koptuğunu göreceksiniz. Artık toplumun her kesimde bireyselleşme ve sadece kendini düşünme tarzı oluşmaya başlamıştır.
Kuşak Çatışmasının Teknoloji Tarafı-Gizlilik ve Mahremiyetin Yitirilmesi
Özellikle küçük yaşlardan başlayan teknoloji ile tanışma, yeni nesilleri bağımlı hale getirmiştir. Anne ve baba küçük çocuğuna bir ödül veya susması için cep telefonu verdiğinde, çocuk teknoloji dünyasına girmiş oluyor. Daha küçük yaştan tanıştığı için artık tüm dünyaları cep telefonu üzerine kurulu oluyor. İnternet kullanımı, cep telefonu kullanımı ve online oyunlarda mutlaka çocuklara sınırlama getirilmelidir. Sosyal medya çocukların inanılmaz zamanlarını almaktadır. Oralarda geçirilen zaman gerçek hayatta geçirilen zamandan daha fazladır. Sosyal medya aracılığı ile mahrem sayılan bir çok resim herkese paylaşılmaktadır. Eskiden fotoğraf çekilir ve arşive koyulur yakınlara gösterilirdi. Şimdilerde bir resim çekilir sosyal medyada paylaşmak için üzerinde oynamalar yapılır ve en güzel haliyle tüm kişilere paylaşılır. Gizlilik ve mahrem olayının kalmadığı bir yaşamda her türlü tehlike olmaktadır.
Kuşak Çatışmasının Hızla İlerlemesi-Sosyolog Dr. Hülya Şekerci’nin videosundan yardım alınmıştır.