Kürsüden Konuşma Nasıl Yapılır? Kürsüde Etkili Konuşma yazımızda insanlara hitap ederken daha rahat ve etkili konuşmanın nasıl yapılacağını ve hazırlıkların nasıl olması gerektiğini yazdık.
Kürsüden Etkili Konuşma
- Kürsüde konuşacağınız konuları günlük rutin konuşmalardan farklı düşünmeyin. Rahat olmaya çalışın. Yeterli rahatlığa kavuştuğunuzda korkulacak bir şey olmadığını göreceksiniz.
- Konuşmanıza erken hazırlanın ve ciddi olun. Çünkü iyi hazırlanmış bir konuşma, karşılaşacağınız bütün zorlukları, son dakika çıkan aksilikleri aşmanıza yardımcı olacaktır.
- Hitabet konusunda kimden, neyden, nereden bilgi edinilebilir diye çok fazla düşünmeyin, istifade edebileceğiniz tüm bilgileri belleğinize yerleştirin.
- Dinleyicileri sembolik olarak size saldırmaya hazırlanan bir düşman birliği gibi düşünebilirsiniz. Nereden, nasıl atak yapabilecekleri, sizi köşeye sıkıştıracak veya ters köşe yapacak soruları önceden kestirmek işinizi kolaylaştırır ve karşı hamle yapma şansınız olur.
- Konuşma yapacağınız salona en az 1 saat kadar önce gitmeyi unutmayın. Salona hakim olun ve her şeyin nerede olduğunu kafanıza kazıyın. Bu şekilde konuşma yapacağınız yere alışırsınız ve yabancılık çekmezsiniz.
- Zihninizi çalıştıracak egzersizler yapın. Moralinizi bozacak his, durum ve düşüncelerden sıyrılın. Hoş ve kıymetli hatıralarınızı zihninizde canlandırın. Olumlu düşünceye hakim olun. Çocukluk anılarınızı hatırlayabilirsiniz.
- Kürsüye çıkarken enerjinizi koruyun. Dinç ve dinamik bir şekilde çıkın. Hareketleriniz aktif olsun ve enerjinizi insanlara yansıtın. Heyecanlı, istekli, hevesli ve güler yüzlü olun.
- Konuşurken ağzınız kuruduğu zaman mutlaka suyunuzu için. Terlediğiniz zamanlarda terinizi silmeyi unutmayın. Terleriniz izleyicileri de rahatsız edecektir. Sizi rahatlığınız ya da stresiniz izleyicilere yansıyacaktır. Bu durumlardan onlarda etkilenecektir. Çünkü konuşmanın merkezinde siz yer alıyorsunuz.
- Son olarak “Niyetinizi, oraya çıkma sebebinizin büyüklüğüne bağlayın.”
Kürsüden Konuşma Nasıl Yapılır? Kürsüde Etkili Konuşma-İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.