SağlıkYaşam

Küften Yapılan Penisilin ve Antibiyotiğin Üretilmesi

Küften Yapılan Penisilin ve Antibiyotiğin Üretilmesi yazımızda küf mantarının önemi, penisilin maddesinin bulunması ve faydaları, antibiyotiğin bulunması ve kullanımında dikkat edilmesi gerekenler, doğal peynir küfünün faydalarını yazdık.

Osmanlı zamanında Padişah Kanuni Sultan Süleyman kış aylarında sefere çıkan askerlerine hastalanmasınlar diye küflü peynir yedirdiği arşiv kayıtlarında yer almaktadır. Antibiyotik bulunmadan yıllar önce savaşlarda Türk askerlerinin yaralarına küflü peynir sürdükleri, batılı gezginlerin kitaplarında yer almaktadır.

Küf Mantarı Şekli

Küf Mantarı

Küf mantarının bilimsel olarak değer kazanması 1871 yılını bulmuştur. Bu tarihe kadar çeşitli toplumlarda tedavi amaçlı küf mantarı kullanılmaktaydı. 1871 yılında J. Lister tarafından küf mantarı bulaşan idrarda bakterilerin çoğalmadığı ispatlandı. W. Roberts, 1874 yılında küf mantarının bakterileri büyütmediğini yazmıştır. Louis Pasteur ise 1877 yılında küfün şarbon aktivitesini durdurduğunu buldu. E. Duchesne, 1897 tarihinde küf mantarının koli basili çoğalmasını engellediğini tezinde yazmıştır.

Küften Yapılan Penisilin Alexander Fleming
Alexander Fleming

Küften Yapılan Penisilin Bulunması ve Faydası

İskoçyalı bilim adamı Alexander Fleming, bakteriler ile ilgili çalışmalar yapmaktaydı. Bakterileri öldürecek bir madde arayışı bulunmaktaydı. Fleming bu arayışında penisilini bulmuştur. Fleming, Stafilikok bakterisini kültür haplarında çoğaltıyordu. Kaplar yıkanmadan bir ay kadar bekledi. Döndüğünde kapları yıkarken birinde küfün çevresinde bakteri büyümediğini gördü. Küfün içerisindeki bir madde, bakterinin çoğalmasına engel olmuştu. Bu maddeyi küften ayırdı ve ona Penisilin adını verdi. Penisilin 1000 defa sulandırılsa bile bakteriyi öldürüyordu. Fleming’in o yıllarda Penisilin ile ilgili yayınladığı makale ilgi çekmemiştir. Penisilin, Penicillum notatum mantarının ürettiği, bakteri öldürücü bir maddedir. Hastalık yapan bakterilerin hücre duvarını bozarak hastalığa engel olur. Gelişigüzel kullanımında ise bakteriler direnç kazanır ve kişi daha da kötüye gider.

Küften Yapılan Penisilin Tedavisi

Küften Yapılan Penisilin Gelişimi

Florey ve Chain Dr. Paine, 1930’da penisilin ile 4 hastanın göz iltihabını tedavi etmişlerdir. Florey ve Chain fareler üzerinde deneyler yaparak yeni penisilin ürettiler. Kanı zehirlenmiş bir çocuğu tedavi ettiler. Sırtında kaç çıbanı olan bir işçiyi de penisilin kullanarak kurtardılar. Fleming ise penisilin ile ilgili çalışmaları bıraktı, fakat Florey’den saf penisilin alarak bir arkadaşını kurtarmıştır. Florey, penisilin üretimi için büyük bir tesise ihtiyaç duyuyordu. 1941 yılında bir vakıftan destek aldı ve penisilin üretimi artırıldı. Bununla birlikte penisilin üreten bir küf mantarı daha bulundu. ABD’deki küflü bir kavunun mantarı, Fleming’in bulduğu mantardan 200 kat daha fazla penisilin üretiyordu. Bu mantar x-ışınları ile geliştirilince 1000 kat daha fazla penisilin üretilmeye başlandı. Penisilin 1945 yılında 1 milyon hastayı tedavi edecek miktara ulaştı. Yaralı askerlerin %95’i penisilin sayesinde tedavi edildi.

Antibiyotik Kullanımı

Antibiyotiğin Aşırı Kullanılmasıyla Oluşan Olumsuzluklar

Fleming ile başlayan bu süreç yüzyılın icadı olarak kayıtlara geçti. Antibiyotiğin keşfi ile birlikte enfeksiyona bağlı ölümlerin büyük oranda önüne geçildi. Tıp dünyası bu ilacı çok sevdi ve reçetelerde ilk önce o yazıldı. Bu durumun abartılması ise farklı sonuçlar doğurdu. Aşırı antibiyotik kullanımı vücuttaki bazı mekanizmaları bozmaya, bağırsak florasını değiştirmeye ve bağışıklık sistemini zayıflatmaya başladı. Bunun üzerine anlaşıldı ki antibiyotik, hasta hücreleri tedavi ederken, sağlıklı olanlara da zarar veriyordu. Antibiyotiğin doktor kontrolünde alınması ve gerektiği ölçüde alınması gerekiyor. Antibiyotiklerin çoğu karaciğer ve böbreklerden atılır ve bu işlemler bu organları yorar ve yıpratır.

Doğal Küflü Peynir

Doğal Peynir Küfü

Peynir küfü, doğal antibiyotik olarak geçmektedir. Anadolu’da üretildikten sonra kuyularda bekletilerek küflendirilen peynirlerde bulunan küf mantarı, bağışıklık sistemi için oldukça faydalıdır. Vücuda canlı olarak alınan küf mantarı bağırsak florasını güçlendirir, mikroplara karşı kalkan görevi görür. Doğal peynirler dışında küflenen peynirler yenilmemelidir. Marketlerden alınan peynirlerin küflenip de yenmesi ölümcül olacaktır.

Küften Yapılan Penisilin ve Antibiyotiğin Üretilmesi-İnsan ve Hayat Dergisinden yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir