Sağlık

Koruyucu Genetik İle Sağlığın Korunması

Koruyucu Genetik İle Sağlığın Korunması yazımızda genetik test yaptırmanın önemini, koruyucu tıp ile ölümcül hastalıklara karşı alınacak tedbirleri ve genetik testin hangi hastalıkları önleyebileceğini yazdık.

Saç Dökülmesi-Genetik faktörler
Genetik

Genetik Testlerin Yapılması

İnsanlar birbirlerinden farklı yaratılmışlardır. Parmak izlerimizin farklı olması da bunun göstergesidir. Genetik test ile kişiye özel tedaviler yapılabilmektedir. Parmak izlerimiz sadece bize ait olduğu gibi genlerimiz de sadece bize ait oluşturulmuştur. Dünya üzerinde 7 milyarı geçen insan topluluğunda sizden sadece bir tane bulunmaktadır. Genleriniz bu farklılığı size sağlamaktadır. Herkesin vücudunun çalışma şekli bu yönden de farklıdır. Genetik yapısı iyi olan insanlar hastalıklara karşı daha dirençlidir. Genetiğinizin durumuna göre size özel besinler verilerek hastalık tedavisi uygulanmaktadır.

Genetik testleri kişiye özel tedaviler yapılması için çok önem arz etmektedir. Herkesin genetik yapısına göre yaşam tarzı planlaması yapması sağlıklı bir yaşam için gereklidir. 4 yaşından itibaren genetik test yaptırılabilir. İleride oluşabilecek hastalıklara karşı tedbir almakta genetik test ile mümkündür. Koruyucu tıp ile hiç tedaviye gerek kalmadan, insanın hastalanmasını beklemeden, önceden önlem alınarak tedbir almadır. Oluşacak hastalığın genetiği biliniyorsa çözüme kavuşturma yolu çok kolaydır. Fiziksel ve zihinsel performanslar genetik test ile daha uzun sürdürülebilmektedir. Hastalıklardan korunma ve yaşlılığı geciktirme adına önemi büyüktür. Genetik testin erken yapılması çok daha faydalıdır.

Koruyucu Genetik

Genetik Test İle Hangi Hastalıklara Karşı Koruyucu Önlemler Alınabilir?

Öncelik olarak kalp krizlerine karşı önlem alınabilir. Stresli yaşamın getirmiş olduğu hastalıklara karşı önlem alınabilir. Genetik test ile hipertansiyon, yüksek kolesterol, insülin direnci, diyabet, obezite, kemik erimesi, alzaymır, mide kanseri, akciğer kanseri, prostat kanseri, kalın bağırsak kanseri, meme kanseri, rahim kanseri, yumurtalık kanseri, mesane kanseri, pankreas kanseri ve cilt kanserini önleyebilir. Doğuştan gelen bir hastalık var ise genetik test buna çözüm olamamaktadır. En çok öldüren hastalıkların risklerini düşürmek genetik test ile mümkündür.

Koruyucu Genetik
Genetik

Genetik Test Nasıl Yapılır?

Sabah aç karnına genetik test yapan hastaneye giderek önce kanınız alınır. Daha sonra bir muayeneden geçersiniz. Sonrasında uzman doktorlarla 2 saat kadar sohbet ederek yaşam tarzınızı anlatırsınız. Bu işlemlerden sonra genetik özellikleriniz, kan biyo kimyanız, yaşam tarzınız, muayene bilgileriniz, vücut ölçüleriniz birleştirilerek 4-6 hafta aralığında incelenerek rapor oluşturulur. Daha sonra genetik testi yapılan kişiyle 3-4 saatlik bir görüşme yapılarak genetik haritası söylenir. Yaşam tarzınızın hangi hastalıklara yol açabileceği, nelere dikkat etmeniz gerektiğini size uzmanlar açıklayacaktır. Oluşabilecek hastalığa karşı tedbirlerin nasıl alınacağını kişiye anlatarak ölümcül hastalıklardan kurtulma imkanı verilmiş olur. Vücutların ve genetiğin yapısına göre kişilerde hastalık direnci farklıdır ve genetik test ile bunu açığa çıkarmak mümkündür. Örnek olarak; Mangal eti tüketmek çoğu insanda kolon kanserine neden olmayabilir fakat bazı kişiler de yeme sıklığına göre kolon kanseri olma ihtimalleri yükselir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir