Kolon Kanseri Tedavisi yazımızda kolon kanserin son yıllarda artması, bağırsak poliplerinin oluşmasıyla kolon kanserinin ilerlemesi, kolon kanserinin belirtileri ve kolonoskopi tedavisini yazdık.
Kolon Kanseri Artıyor-Kolon Kanseri Tedavisi İçin Kolonoskopi Taraması
Kolon kanserine yakalanma sıklığı son 10 yılda ciddi oranda artmıştır. Yaş aralığı da gittikçe büyümektedir. Kolon kanserinde tarama tekniklerinin gelişmesi kolon kanserinin erken teşhisini ve görünürlüğünü arttırmıştır. Kolon kanserine neden olan bağırsak poliplerinin çıkarılması ve tedavinin yapılmasına tarama tekniklerinin gelişmesi imkan vermiştir. Kolonoskopi kolon kanserini taramada en etkili yöntemdir. Amerika’da 50 yaş üstünde olan kişiler kolon kanseri taraması programına alınmaktadır. Ülkemizde de kolon kanseri riski için tarama çalışmaları yapılmasına yönelik projeler sürdürülmektedir.
Bağırsak Polipleri
Bağırsakta bir takım lezyonlar oluşabilmektedir. Bağırsaklarda poliplerin ilk çıktığı dönemlerin bir bulgusu yoktur. Önceden yapılacak taramalar ile bu durum tespit edilebilmektedir. Polipler zamanla 2-3 cm büyüklüğüne ulaştığında bağırsakların duvar yapısı parçalanmaktadır. Damarlardan kan akışı yaşanmakta ve yolu tıkayabilmektedir. Dışkılama alışkanlığında bozukluk yaşanabilmektedir. Karın ağrısı, anemi, gereksiz şişkinlik, makattan gelen kanamalar ve kansızlık belirtileri bulunmaktadır. Bu tür belirtileri bulunan kişilerin tanısal amaçlı Kolonoskopi yaptırması gerekmektedir.
Kolonoskopi Tanısı ve Kolon Kanseri Tedavisi
Kalın bağırsak 2 metrelik bir organımızdır. Burada 5-10 milimetrelik küçük et benleri benzer polipler oluşabilmektedir. Bu polipler zaman içerisinde büyüyerek ve kötüleşerek 10 yıllık bir sürecin sonunda kansere neden olabilmektedir. Kolonoskopi ile hem tanı hemde tedavi yapılmaktadır. 10 yıllık süreç içerisinde kanserin ilerlemesi %75-%90 oranında azaltılmaktadır. 50 yaşın üstünde olan kadın ve erkeklere kolon taraması önerilmektedir. Ailesinde ve akrabalarında kolon kanseri olan kişiler, genetik olarak kolon kanserine yakalanma riski olanlar ve diğer bağırsak hastalıklarına yakalanan kişilerin mutlaka kolonoskopi yaptırması gerekir.
İlk polipler 40’lı yaşlarda çıkmaktadır. Bu poliplerin erken çıkartılması kolon kanseri oluşmasını ciddi oranda düşürmektedir. 50 yaşından sonra kolon kanseri için tarama ve tanı yaptıracakların 10 yılı bulunmaktadır. Eskiden kolon kanseri tanısı ve tedavisi çok yavaştı ve hastalar çok zorlanmaktaydı. Günümüzde ise kolonoskopi ile tanı ve tedavi hızlı bir şekilde yapılmakta ve ilaç tedavisi ile kanser düzeltilmektedir. Tedavide ağrı ve huzursuzluk yaşanmamaktadır. Kolonoskopi ile kolon kanseri tedavisi ülkemizde, diğer ülkelere göre daha uygun fiyatlar ile yapılmaktadır.
Kolon Kanseri Riskini Artıran Durumlar
Et ve et ürünleri vücutta hareketsizlik ve kabızlık yapmaktadır. Özellikle kızartılan etlerin içerisinde bulunan maddeler toksik özellik taşımaktadır. Bu durumda kolon kanseri oluşmasına neden olmaktadır. Meyve ve sebzelerde bulunan posalar bağırsağı daha çok hareket ettirmektedir. Posalı gıdaları tüketmek, kolon kanserini önlemede önemlidir. Sigara kullanımı kolon kanserini artırabilmektedir. Alkol kullanımı kolon kanserini artırabilmektedir. Kalsiyum, D vitamini eksikliği, B vitamini eksikliği, folik asit eksikliği kolon kanseri riskini artırmaktadır. Kilolu olma da kanser riskini artırmaktadır. Fiziksel aktivitenin düşüklüğü de riski artırmaktadır.
Kolon Kanseri Tedavisi-Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Birol Baysal’ın videosundan yardım alınmıştır.