Kolesterol İlaçları Faydalı mı, Zararlı mı? yazımızda kolesterol yükselmesinin hangi durumlarda ciddi olduğunu, kolesterol yüksekliğinden önce kalp damar hastalıklarına neden olan diğer önemli nedenleri ve kolesterol ilaçlarının faydalı mı, yoksa zararlı mı olduğunu yazdık.
Kolesterol Yüksekliği
Kolesterol meselesi uzmanlar tarafından ikiye ayrılmıştır. Bir grup kolesterol çıktığı zaman hemen indirilmesi tarafında iken, diğer grup ise kolesterolün yükselmesini zararlı olarak görmemektedir. 300 bile olsa insanların sıkıntı yaşamasına gerek yok diyorlar. Canan Karatay’da kendisinin kolesterolünün 300 olduğunu belirtmişti. Kolesterol vücut için gerekli bir şeydir. Beyin ve hormonlar kolesterolsüz doğru çalışmamaktadır. Kolesterol de önemli olan kararında olmasıdır. Ne az nede çok olması bize yaramaktadır. Kolesterol yüksekliğinde hemen ilaçların kullanılmaması gerekir. Kolesterol yüksekliğinin yanı sıra insülin direnci en az onun kadar önemlidir. Bel çevresinin büyüklüğü, insülin direncinin habercisidir ve her kolesterolü yüksek olan kişiye kolesterol ilaçları verilmemelidir.
Kalp Damar Hastalıklarının Oluşmasında Son Sırada Kolesterol Yüksekliği Geliyor
Kalp-damar hastalıklarının oluşmasının tek nedeni kolesterol yüksekliği değildir. Sadece kolesterol ilaçları alarak kalp ve damar sorunlarının çözülmesi beklenemez. Kişi, şekerli ve bol karbonhidratlı besinlerle besleniyor ve sigara gibi kötü maddeler kullanıyorsa, kendi sağlığını bozuyor demektir. Kolesterol yüksekliği, kalp-damar hastalıklarının nedenleri arasında gerilerde kalmaktadır.
- 1.sırada sigara
- 2.sırada şeker
- 3.sırada trigliserit yağlar
- 4.sırada tansiyon
- en son olarak 5.kolesterol yüksekliği gelmektedir.
Kolesterol İlaçları Kullanmak
Kolesterol ilaçları doğru zamanda, doğru kişiye, doğru süreyle ve doğru dozda kullanıldıkları zaman, hayat kurtarıcı etkileri bulunmaktadır. Kolesterol ilaçlarının kime ve ne kadar verilmesi önemli bir sorundur. Her kolesterolü yüksek olan kişiye kolesterol ilaçları verilmemelidir. Bugüne kadar yapılan hiçbir araştırma, net ve açık olarak hiçbir kalp sorunu olmayan birinde (ailevi hipertansiyon yoksa) 150-200 kolesterolü aşağıya indirerek, kalp hastalığının önlenebileceği kanıtlanmamıştır.
Kolesterol ilaçlarına karşı çıkanlar bu araştırmaya bakarak görüşlerini savunmaktadırlar. Fakat kalp damarlarında plak oluşmuş, pıhtı oluşmuş, bypass ameliyatı geçirmiş, diğer damarlarında da tıkanmalar meydana gelmiş ve damarlarına stent takılmış birinde kolesterol görmezden gelinmez. Kolesterol ilaçları antiiltihap özelliği nedeniyle de işe yaramaktadır. Pıhtı kopması olaylarının bir miktar önüne geçebilmektedir. Kolesterol ilaçlarını hafif ve orta derecede kolesterol yüksekliği olanlar kişilerde kullanmak gerekmez.
Kolesterolü uygun seviyeye getirmek için diğer unsurlar kilo, tansiyon, şeker tüketimine, beslenme biçimine, hareketsizlik sorununa ve sigara gibi kötü alışkanlıkları önlem almak gerekir. Egzersiz yapmak kolesterolü uygun seviyeye getirmenize yardımcı olacaktır. Her gün yürüyüş yapmak yüksek kolesterolü düşürecektir.
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’nun videosundan yardım alınmıştır.