Anasayfa » Nasıl Yapılır » Koku Firmaları Neden Aynı Parfümü Üretemiyorlar?

Koku Firmaları Neden Aynı Parfümü Üretemiyorlar?

Koku Firmaları Parfüm Çiçek

Koku Firmaları Neden Aynı Parfümü Üretemiyorlar? yazımızda koku endüstrisinin neden aynı parfümleri üretmediğini, parfümün yapılmasındaki zorluğu, koku çeşitlerini ve parfüm yerine kullanabileceğiniz bitki yağlarını yazdık.

Koku Firmaları Neden Aynı Parfümü Üretemiyorlar?

Koku endüstrisinin dünya üzerinde yaygınlaşması hızlı bir şekilde gerçekleşti. Koku endüstrisinin gelişmesiyle birlikte, koku üreticileri de birbirleriyle amansız bir yarışa girdi. Koku firmaları bir kokuyu elde edebilmek için sayısız maddeyi bir araya getirdi. Bu şekilde kokular çeşitlenmeye devam etti. Dünyada çok pahalı parfümler ortaya çıktı.

Bir parfümün içinde minimum 5, maksimum 20-25 kadar bileşen bulunmaktadır. Bu o kadar kompleks, girift bir yapıdır ki, bileşenleri ayırmak pek kolay değildir. Örnek vermek gerekirse, 15 bileşeni bulunan bir parfümün 13 bileşenini bulup ortaya parfüm çıkartırsanız ve 2 tane bileşenini koymazsanız, istediğiniz kokuyu yapamazsınız. Birini tutturursanız diğeri tutmaz. Bu şekilde de vaktinizi ve emeğinizi boşa harcamış olursunuz.

Parfüm yapılırken içerdiği bileşenleri belirlemekten daha mühim olan bir şey de bu maddelerin miktarıdır. 20 bileşenli bir parfümün içeriğine hangisinden 2 gram, hangisinden 5 gram, hangisinden 10 gram konulduğunu bulmak çok zor bir iştir. Ayrıca parfümün içine girecek her bir kimyasal madde için bir ekipman da gerekebilir. Hal böyle olunca koku firmaları, rakiplerinin parfümünü taklit etmektense, kendine has yeni kokular belirleyip onu geliştirmek için uğraşmayı tercih ediyorlar.

Koku Çeşitleri

Gülün Faydaları

Gül

Güzel koku dediğimiz zaman aklımıza ilk gelen koku güldür. Gül kokusu, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) kokusudur. Ülkemizde Isparta ili gül üretiminde dünyaca ünlüdür. Isparta yöresinde dünyanın en kaliteli gülleri ve gül yağı, esansları, gül kokuları ve diğer gül ürünleri elde edilmektedir. Ispartalıların ekonomisinin bel kemiğini gül oluşturmaktadır. Gül yağı çok değerlidir ve gül yağı elde edebilmek için çok fazla gül gerekmektedir. Bu sebeple biraz pahalı da olsa hakiki gül yağının gramı bile, uzun süre kullanmak için yeterli olacaktır.

Her gül suyu, gülün suyu mudur?

Gül suyu, ülkemizde çokça kullanılan güzel bir kokudur. Ancak günümüzde her kokunun yapayı yapılabildiği için gül suyunda da bu tehlike mevcuttur. Gül suyu yazan şişelere baktığınız zaman şişelerin dış renginin gül renginde olduğunu ve üzerlerinde gül resimleri olduğunu görürsünüz. Biraz daha yakından baktığımızda etiketinde küçük harflerle sentetik yazısını görürüz. Yani tamamen yapay, gülün rengi, resmi ve yapay kokusundan başka, gül ile en küçük bir ilgisi yoktur. Hakiki gül suyu olan markaları tercih etmelisiniz. Gerçek gül suyu, yapay gül suyundan daha pahalıdır. Yapay olanı üçte bir oranında daha ucuzdur.

Koku Firmaları Kolonya

Kolonya

Kolonya ülkemizde çokça kullanılan kokulardandır. Özellikle dini bayramlarda kolonyalar sıklıkla tercih edilir. Kolonya adını, ilk üretildiği yer olan Almanya’nın Köln şehrinden alır. Bilinen en eski parfüm çeşitlerinden biridir ve tüm zamanların en yaygın koku ürünü olarak bilinmektedir. Kolonya etil alkol, su ve hoş koku veren maddelerin karışımından oluşan bir parfümdür. Kolonya ile diğer parfümler arasındaki fark ise etil alkol oranından kaynaklanmaktadır. Parfümlerde etil alkol %25 iken kolonyada bu oran %3’e kadar düşmektedir. Pahalı parfümlerde ise alkol oranı %50’ye kadar çıkabilmektedir.

Kolonya Abdesti Bozar mı?

Limondan portakala, zambaktan zeytine kadar her şeyin kolonyası yapılabilmektedir. Kolonyada problem, diğer kimyasalların yanında alkol bulunmasıdır. Kolonya kullanmanın abdest ve namaza etkisi sıkça sorulmaktadır. Kolonya kullanmak abdesti bozan bir durum değildir. Abdesti bozan şeyler genellikle vücuttan çıkan şeylerdir. Kolonya vücuttan çıkan bir madde değildir. Elimize sürdüğümüz zaman alkol uçup gitmektedir. Takva yönünden namaz kılınacağı zaman kullanmamak tercih edilebilir.

Alkolsüz Kolonya Var mı?

Kolonya, mikrop öldürücü bir maddedir. Belki onu kullanmaya fazla bir ihtiyaç da yoktur. Alkolün gitmesi için tuz katılmaktadır. Uzmanlar, kolonyaya tuz katılmasının alkolün uzaklaşmasına bir etkisinin olmadığını belirtmektedir. Alkolsüz kolonya imal edilmiş olmakla beraber yaygınlık kazanmamıştır. Devamlı kolonya veya parfüm kullanan kimsenin her kullandığında alkol koklamış olacağı hatırdan çıkarılmamalıdır.

Oda Kokuları Zararlı

Parfümler, Deodorantlar, Oda ve Araba Kokuları

Günlük yaşantımızda özellikle yaz aylarında insanlar ter kokusunu gidermek için deodorantlar, parfümler arabalarda, evlerde kimyasal koku yayan spreyler kullanmaktadır. Kapalı mekanlarda zaman ayarlı aletler, değişik kokular yaymaktadır. Bu kokular içinde elbette doğal ve sağlıklı olanları bulunmaktadır. Ama birçoğu zaman ayarlı bomba gibi kimyasal zehir saçmaktadır. Kimyasal maddeler nefes yoluyla akciğere ulaşarak pek çok hastalığa neden olmaktadır. Hatta hac ve umreye gidip gelenler, misafirlerine kimyasal esanslar sürmekte, hediye vermektedir. Farkında olmadan zararlı kokuların yaygınlaşmasına neden olunmaktadır. Esansların üzerine alkolsüz yazılarak masumlaştırılmaktadır. Alkolsüz olması bir artı olmakla beraber sağlıklı olmasını gerektirmemektedir. Çözüm?

Bitki Yağları Kurtarıcı Olabilir

Parfüm ve esansların içerisinde, muhtevasını anlayamadığımız zararlı olanlar da dahil olmak üzere birçok kimyasal madde vardır. Bunun yerine içerisinde başka bir katkı bulunmayan bitki yağları tercih edilebilir. Her türlü bitkinin yağı elde edilebilmektedir. Gül yağı, saf veya seyreltilmiş olarak kullanılabilir. Lavanta yağı sakinleştirici özelliği ile çok sevilen bir kokudur. Nane yağı da nefes açıcı özelliği ile hoş bir kokudur. Zambak yağı, limon yağı, portakal yağı, menekşe yağı, okaliptüs yağı, narçiçeği yağı… Örnekler bolca çoğaltılabilir.

Şahsi Koku Yapımı

Kendi oda ve araba parfümümüz yanında ter giderici şahsi kokumuzu elde edebiliriz. Örnek olarak 500 cc’lik bir fısfıs şişesine su koyup 10-15 damla limon, bir tatlı kaşığı karbonat ve sevdiğimiz koku hangisi ise (örnek olarak lavanta) onun yağından 10-15 damla ilave ettiğimiz zaman kullanıma hazır olur. Değişik kokulardan karışımlar yaparak kokunuzu elde edebilirsiniz. Doğal olması itibariyle kimyasal içermeyecek, sağlığımızı tehlikeye atmayacaktır. Bu bitki yağlarını direk olarak ter giderici olarak da kullanabilirsiniz.

Çamaşır Kokusu

Çamaşır yıkanırken makinenin sabun koyulan gözüne bu yağlardan birkaç damla damlatılarak doğal bir şekilde güzel kokması sağlanabilir. Bitki yağlarını alırken içerisinde başka karışımların olmadığına, soğuk sıkım olmasına dikkat edin.

Sinek Kovucu Koku

Yaz aylarında evlerde sineklerden korunmak için sinek kovucu olarak prizlere takılan tabletler veya likit aletler vardır. Bunların içerisini boşaltıp temizleyerek nane, limon veya okaliptüs gibi yağları koyup prize takarsak hem sinekler gelmeyecektir hemde eviniz güzel kokacaktır. Başka bir oda kokusu kullanmanıza da gerek kalmayacaktır.

Doğal Diş Macunu Yapımı

Bitkisel yağ karışımlarından doğal diş macunu yapabilirsiniz. Örnek olarak 15-20 damla ferah kokulu nane yağı veya başka bir sevdiğiniz yağ, iki yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı ve bir yemek kaşığı karbonatı karıştırdığınız zaman çok güzel doğal diş macunu olmaktadır. Dişleri beyazlatır, ferahlık verir. Ancak karbonat kuvvetli bir madde olduğu için bu macunu 2-3 günde bir kullanmak yeterli olacaktır. Fazla kullanmak diş minesinin zayıflamasına neden olacaktır.

Lavanta Kokulu Kuyucak

Kokuyla Terapi

Koku üzerine çalışma yapan bazı araştırmacılar şu bilgileri aktardı.

Güzel koku için bitkilerden çıkartılan yağlar, onların hormonu gibidir. Dolayısıyla bu yağlardan elde edilen kokular, insandaki hormonları etkileyebilmektedir. Buradan anlaşılan, hiçbir kimyevi koku, doğal yollarla meydana gelen kokunun yerini tutamaz, onların yaptığı tesiri yapamaz.

Kokuların insan üzerine farklı farklı tesirleri bulunmaktadır. Kimi kokular sakinleştirici, kimileri hatıraları canlandırıcı, kimileri depresyonu iyileştirmeye yardımcı, kimileri de dikkat artırıcı ve iradeyi etkileyicidir.

Doğu tıbbında her organın ve her bitkinin bir enerjiye (ruha) sahip olduğuna inanılmaktadır. Bu yüzden bir organın enerjisindeki bozulmanın tedavisinin güzel kokularla olabileceği düşülmektedir.

Geleneksel Batı tıbbında da keskin kokular, mikrop öldürücü olarak görülmüştür. Salgın hastalıklar oluştuğunda hastaların odaları biberiye tütsüsüyle tütsülenmiştir.

Güzel koku kalbe huzur verir, insanı rahatlatır.

Koku Firmaları Neden Aynı Parfümü Üretemiyorlar?-İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir