Koku Duyusunun Etkisi

Koku Duyusunun Etkisi-Çocuk kokusu

Koku Duyusunun Etkisi yazımızda koku alma duyusunun nasıl geliştiğini, en rahatlatıcı kokunun ne olduğunu, kadın-erkek arasındaki koku algılama farklılığını ve koku algılama farklılıklarını yazdık.

Koku Duyusunun Etkisi-Koku Alma

Koku Duyusunun Etkisi-Koku Alma Duyusu

Koku alma duyusu insanda bulunan 5 çeşit duyudan biridir. İnsanlar bin çeşit koku alabilirler. Koku duyusu insanın, diğer canlılarla iletişime geçmesi uyum sağlaması ve çevresine etkileşimini düzenlemesine yarar. Koku duyumuz geçmiş yıllardan itibaren bizim en büyük yardımcımız olmaktadır. Her maddenin koku proteini farklı olduğu için burnumuza gelen koku proteini ile maddeden gelen protein birbiriyle uyuştuğu zaman kokuyu hissedebiliyoruz. Bazı kokularının birbirlerine yakınlığı vardır. Ufak bir molekül değişimi ile birbirine yakın kokular oluşur. Kadınların erkeklere göre daha iyi koku alma özelliği vardır. İkisi içinde bin çeşit koku alma özelliği vardır fakat kadınlar kokuyu daha iyi algılarlar. Kadınların çevreye uyumu daha gelişmiş olduğu için koku algılaması daha keskin ve daha iyidir

Koku duyusu temel güdülerimize hizmet eder. Yeni doğduğumuzda yeme, içme, uyuma gibi ihtiyaçların temel olması gibi koku duyusu bizi ihtiyaçlarımıza götürür. En rahatlatıcı koku bebek kokusudur. Onun yanında da talk pudrasıdır. Talk pudrası da bebek kokusuna benzediği için insanları mutlu eder ve rahatlatır. Burnumuza gelen kokular elektrik sinyallerine dönüşerek beynimizin onları ayırt edebilmesi sağlanıyor. Koku alma duyumuz bizlerin hayatını da olumlu veya olumsuz yönde etkiliyor.

Koku Duyusunun Etkisi-Kötü koku almak

Koku Algılama Farklılıkları

Genel olarak bütün vücudumuz koku yayar. En çok yüzümüz koku yayar onu koltuk altı ve kasık bölgesi takip eder. Kokularda titreşim frekansı esastır. Mesela portakalın verdiği titreşim frekansı ile fabrikada üretilen portakal kokusu elde edilebilmesi için aynı titreşim frekansının yakalanması yeter. Portakal kullanılmasına gerek yoktur. Parfümü kokladığımızda bir sürü koku aynı anda burnumuz tarafından çekilir ve moleküllerine ayrılarak hissedilir. Gözümüzün aynı anda bir sürü rengi algılaması gibidir. Kokuda kötülüğü veren durum kokunun keskinliğinin aşırı derecede fazla olmasıdır. Normal seviyesinde kalsa kötü kokuyu hissedemeyecektik. Bu artışla beraber bir tiksinti duyusu bizde gelişiyor. Vücudumuzdaki yağların da etkisiyle kötü kokular dışarıya çıkmaya başlıyor

Kötü kokuların herkes için farklı anlamlar taşıdığı da belirlenmiştir. Kötü koku çeşidinin sendeki bilinç altına yer etmesiyle diğer bir kişinin bilinç altına yer etme şekli farklı olabiliyor. Herkesin durumu beyin algılamasıyla farklılık gösterebiliyor. Koku alma duyusu burada devreye girerek bilinç altında yatan kokuyu devreye sokarak, aldığımız kokunun kötü mü, iyi mi olduğunu bize eğer önceden yaşamış olduğumuz aynı olay var ise aynı hissi getiriyor, yok ise normal hissi getiriyor. Koku duyusunun etkisi arasında kokunun beyinle olan ilişkisi burada çok önemli bir yer tutuyor. Beyninizin kaydetmiş olduğu koku ile beraber anılarınız aynı koku titreşim frekansını aldığında aynı his devreye giriyor ve diğer insanlardan farklı hissediyorsunuz.

Koku Duyusunun Etkisi.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir