Klimanız Sizi Hasta mı Ediyor? Uzun Süre Klima Kullanımının Neden Olduğu Hastalıklar Neler?

Klimanız Sizi Hasta mı Ediyor?

Klimanız Sizi Hasta mı Ediyor? Uzun Süre Klima Kullanımının Neden Olduğu Hastalıklar Neler?

Klimanız Sizi Hasta mı Ediyor?

Aşırı sıcaktan kaçmaya çalışırken kendinizi biraz kötü hissettiniz mi? Bazıları bunun nedeninin klimanız olduğunu söyleyebilir.

Son haftalarda TikTok, hapşırma, baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk, koku hassasiyeti, boğaz kuruluğu ve daha fazlası gibi bir dizi grip benzeri semptomu tanımlamak için kullanılan bir şemsiye terim olan air con gribiyle ilgili deneyimlerini paylaşan kullanıcılarla dolup taşıyor. — uzun süreli klima kullanımıyla ilişkili olduğuna inanıyorlar.

Air con öksürük” gibi terimlerin yanı sıra tatilcilerin otel kliması yaşadıktan sonra kendilerini hasta hissettikleri şehirlere verilen adlar (” Napa öksürüğü ” gibi) de bu durumu tanımlamak için kullanılmıştır.

Çevre Koruma Ajansı, bu kullanıcıların endişelerinin yersiz olmadığını söylüyor.

EPA, şunları söylüyor: “Çeşitli araştırmalar, doğal havalandırma sistemi olan binalarda yaşayanlarla karşılaştırıldığında, iklimlendirme sistemi olan binalarda yaşayanların, bir dizi spesifik olmayan, genellikle soğuk algınlığına benzer semptomlar bildiren sayısında bir artış olduğunu ortaya çıkardı . ” bir e-posta bildirimi. “Bazı durumlarda bu fenomen, bazı medya raporlarında ‘AC ile ilişkili hastalıklar’ veya ‘hava konfüzyonu gribi‘ olarak etiketlendi.”

Ancak EPA “bakımlı ve düzgün kullanılan bir klima ünitesinin genellikle semptomların doğrudan nedeni olmadığı” konusunda ısrar ederken, bazıları semptomlarla ilgili endişelerini dile getirmekten kendini alamıyor. Klimanız ve diğer durumlar hakkında İşte bilmeniz gerekenler:

Klimalı odalar bizi hasta edebilir mi?

Potansiyel olarak evet. Kaliforniya Halk Sağlığı Departmanı (CDPH) sözcüsünün söylediği gibi, klima üniteleri havayı kirleten maddelerin ve kirletici maddelerin (toz akarları, polen, nemde gelişen küf sporları, duman parçacıkları, bakteriler ve virüsler) odaya girmesini filtrelemek için tasarlanmıştır. İçimizde soluduğumuz havayı temizler. Bununla birlikte, bir ünitenin filtresi veya kanalı üreticinin tavsiyelerine göre değiştirilmediği veya temizlenmediği takdirde bu koruma kalkanı tehlikeye girer.

CDPH temsilcisi, “Bu, özellikle küflere karşı hassas olan bazı kişilerin nefes alma sorunları yaşamasına yol açabilir” diyor. Ayrıca önceden var olan astım, alerji ve diğer solunum sorunlarıyla ilgili semptomları da tetikleyebilir.

Daha az ciddi vakalarda, boğaz kuruluğu ve tıkanıklık, klima ünitesinin yakınında uyuyan kişiler için alışılmadık bir durum değildir. Bu belirtiler birkaç gün sonra kaybolma eğilimindedir.

EPA, “Kötü bakım yapılan veya yanlış kullanılan klima sistemleri, mukoza zarı tahrişi, nefes alma zorlukları, tahriş olmuş cilt, kuru öksürük, baş dönmesi, mide bulantısı, konsantrasyon sorunu, yorgunluk ve koku hassasiyeti raporlarıyla ilişkilendirilmiştir” diye açıklıyor.

Küf sporları kronik AC ile ilişkili hastalıkların en yaygın suçlusudur

Küf sporları mikroskobiktir ve hem iç hem de dış mekanlarda havada doğal olarak bulunur. Açık kapılardan, pencerelerden ve havalandırma deliklerinden girerler ve giysiler, ayakkabılar veya evcil hayvanların üzerinde taşınabilirler.

Sporlar evinizdeki nemli yüzeylere konduğunda büyüyebilir ve yeni küf kolonileri oluşturabilirler. Klima ünitelerinden gelen soğuk hava, küf oluşumunu önlemek için odanın nemini dengelemeye yardımcı olur. Bazen küf, ıslak ve nemli koşullar yeniden büyümeye başlamasına izin verene kadar yıllarca hareketsiz tutulabilir.

EPA’nın açıkladığı gibi, eğer sahibi düzenli olarak kontrol etmiyorsa küf ünitenin içinde de büyüyebilir. Bunun nedeni, çoğu ünitenin yoğuşmayı kendisi tahliye edecek şekilde tasarlanmış olmasına rağmen, eski ünitelerin arıza yapabilmesi ve sahibinin bunu manuel olarak yapmasını gerektirebilmesidir. Filtreler düzenli olarak temizlenmezse veya değiştirilmezse toz ve döküntülerle tıkanabilir ve ünitenin içinde daha fazla nem kalabilir. Bu, küfün büyümesi için ideal olan nemli bir ortam yaratır.

Küf salgını alerjik reaksiyonlara neden olabilir ve insanları mikotoksin adı verilen çeşitli toksik maddelere maruz bırakabilir; bu maddeler hapşırmaya, burun tıkanıklığına, gözlerde kaşıntı veya sulanmaya veya ciltte kızarmaya neden olabilir.

Peki ya hava yoluyla bulaşan hastalıklar?

Nadir durumlarda, TikTok’un yaratıcısı Dr. Nathan Spence’in geçen yıl viral bir videoda belirttiği gibi, klima üniteleri insanları, kirlenmiş su damlacıklarının solunması yoluyla yayılan ve antibiyotik gerektiren bir tür zatürre olan Lejyoner hastalığına neden olabilecek bakterilere maruz bırakabilir. EPA, Lejyoner hastalığının “klima veya ısıtma sistemlerinin bakımı yetersiz olan binalarla ilişkili olduğunu” doğrulamaktadır. Ancak Amerikan Akciğer Birliği’ne göre vakaların çoğu otellerde, bakım tesislerinde ve hastanelerde meydana geliyor.

Spence, şöyle konuştu: “Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalıkları olanlar bu sorunlara karşı daha duyarlı olabiliyor.” “Klima ünitelerinin düzenli bakımı ve iç mekan sıcaklık ve neminin konforlu seviyelerde tutulması bu risklerin azaltılmasına yardımcı olabilir.”

Ancak CDPH, klima pencere ünitelerinin hava yoluyla bulaşan hastalıkları “odanın içinde olabilecek herhangi bir bulaşmanın ötesinde” ilettiğinin net olmadığını söylüyor ve şunu ekliyor: “Örneğin, yalnızca kızamık gibi en bulaşıcı ajanlarla mümkün görünüyor”.

Bu, tüberküloza, soğuk algınlığına, gribe ve bazı mantar enfeksiyonlarına neden olan havadaki virüs ve bakterilerin teoride bir klima ünitesinden geçemeyeceği anlamına gelmez. Ancak sağlık kurumları, birincil bulaşma yollarının kişiden kişiye yakın temas olduğunu açıklıyor.

Air con gribinden nasıl kaçınılır?

EPA, “klimayla ilişkili sağlık etkileri potansiyelini kontrol etmenin anahtarının”, tehlikeli virüsleri ve bakterileri yakalamaya yardımcı olan yüksek verimli partikül hava (HEPA) filtrelerine yatırım yapmak olduğunu belirtiyor.

Özellikle yaz aylarında günde saatlerce patlatma yaptığınızda ünitenizin bakımını yapmak da önemlidir. EPA aşağıdakileri önermektedir:

  • Klima sisteminizin bakımını üreticinin talimatlarına göre yaptırın. Örneğin bazı filtre türleri tek kullanımlık olacak şekilde tasarlanırken diğerleri yeniden kullanılacak şekilde tasarlanmıştır. Özel filtre türünüz için talimatları izlediğinizden emin olun.
  • Hava filtrelerinin temiz olduğundan, bakımının yapıldığından ve düzenli olarak değiştirildiğinden emin olun. Genellikle her bir ila üç ayda bir olur. Ancak klimayı sürekli çalıştırıyorsanız filtreleri daha sık değiştirmeniz gerekebilir. Aynı durum, yüksek toz seviyelerine veya kirliliğe eğilimli bir ortamdaysanız, siz veya bir aile üyeniz düzenli olarak alerjiden muzdaripse veya evcil hayvanınız varsa da geçerlidir.
  • Ünitenin düzgün çalıştığından emin olmak için hava deliklerini tıkayan nesneleri ve/veya tozu kontrol edin ve temizleyin.
  • Küf ve diğer potansiyel olarak zararlı mikroorganizmaların büyümesini kolaylaştırabileceğinden, ünitenin kendisinde herhangi bir birikme veya yoğuşma olup olmadığına bakın.
  • Yüksek verimli klimalara geçişin yanı sıra, iç mekan sıcaklıklarını daha iyi kontrol etmeye yardımcı olmak için perdeler veya gölgelikler gibi havalandırma ve gölgeleme stratejilerini kullanmayı deneyebilirsiniz

Klimanız Sizi Hasta mı Ediyor? Uzun Süre Klima Kullanımının Neden Olduğu Hastalıklar Neler?-Kaynak: yahoo

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir