Kış Aylarında Beslenme Önerileri yazımızda bağışıklık sistemini güçlendirerek kış aylarında sağlıklı kalmanın yolunu ve probiyotik besinlerin faydalarını yazdık.
Kış Aylarında Beslenme Önerileri
Özellikle kış aylarında hastalıklardan korunmak ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için özel yiyecek ve içecekler tüketilmesi gerekir. Bağışıklık sistemini güçsüz kılacak şeylerden uzak durulmalıdır. Düzensiz beslenme, düzensiz uyku, düzensiz fiziksel hareket kış aylarında vücut savunmasını güçsüz bırakmaktadır. Güneş ışığının da kış aylarında az olması insanların hareket etme isteğini kırmaktadır. Havanın karanlık ve soğuk olmasıyla birlikte insanlar mutsuz olabilir ve bunun içinde çikolata isteği artabilir. Çikolatanın mutluluk verme özelliği nedeniyle bolca tüketilmesiyle sonuçlanır. Çikolatanın yanında karbonhidratlı besinlerinde alınması sağlıksız beslenme oluşmasına neden olur.
Bu nedenle de kilolar artmaya ve sağlık sorunları oluşmaya başlar. Kış aylarında kahvaltı yapma şekline ve yeme düzenine bakılmalıdır. Yağlı yiyeceklerden uzak durulması gerekir. Kışın hareket edilmediği için su ihtiyacı da olmaz. Fakat suyu yine bolca tüketmeliyiz. Kışın 1,5- 2 litre arası su tüketilmesi önerilmektedir. Kırmızı renkli meyveler antioksidan bakımından zengindir ve tüketilmesi önerilmektedir. Akşam yemeklerinin hafif yapılması da kış aylarında önerilmektedir.
Bağışıklığı Güçlendiren Çaylar
Kış aylarında bağışıklığı güçlendiren çaylarda öncelikle zencefil çok faydalıdır. Zencefil baharat olarak kullanılabilir, çay olarak tüketilebilir. Zerdeçal bitkisi de bağışıklığı güçlendirmektedir. İltihaplanmayı giderici etkisi oldukça yoğundur. Zerdeçal tüketimi, her sabah bir tatlı kaşığı bal ve 1 çay kaşığı kadar zerdeçal ile karıştırılarak tüketilebilir. Doğal bal tek başına bağışıklığı güçlendirmektedir. Çaylara, sütlere, bitki çaylarına bir çay kaşığı kadar bal koyarak tüketilebilir.
Probiyotik Besinlerin Bağırsaklar İçin Faydası
Probiyotik besinlerle beslenmek bağışık sistemini güçlendirecektir. Bağırsak sisteminin bozulma ihtimali kışın daha çoktur. Bağırsak sisteminin bozulması, hastalıkların oluşmasına ve insanın çökmesine neden olur. Bağırsakların iyice korunması ve düzenli olarak çalışması sağlanmalıdır. İnsanın ikinci beyni olarak bağırsak sistemi gösterilmektedir. Turşu, yoğurt, kefir, peynir ve tarhana probiyotik kaynağı olarak zengin gıdalardır. Bu faydalı gıdaların doğal olanlarını tüketin. Prebiyotik gıdalarında alınmasıyla da birlikte tam anlamıyla bağırsak sistemi korunmuş olur.
Kırmızı kök pancarı yüksek oranda C vitamini içermektedir. Kefir ile kırmızı kök pancarı karıştırılarak tüketilebilir. Nar ve yoğurt ikilisi de tüketilerek hem vitamin alımı hemde destek olarak çok faydası olacaktır. Propolis tüketimi de bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Televizyonun karşısında çay ile birlikte yemek yememeye dikkat edin. Bu durum kontrolsüz olarak çok fazla yemenize neden olmaktadır. Akşam yemeklerini çok geç yapmamaya dikkat edin.
Kış Aylarında Beslenme Önerileri-Beslenme ve Diyet Uzmanı Sernaz Çakır Ercil’in videosundan yardım alınmıştır.