Sağlık

Kırık Kemik Kaynaması ve Yalancı Eklem Oluşması

Kırık Kemik Kaynaması ve Yalancı Eklem Oluşması yazımızda kırık kemik kaynaması hakkında gerekli bilgileri ve kemiklerin doğru bir şekilde kaynamaması sonucu oluşan yalancı eklemi yazdık.

Kırık Kemik Kaynaması-Kırık Kemiğin Kaynamadığını Ne Zaman Anlarız?

Kırılan kemiklerin iyileşmesi uzun vakitler alabilmektedir. Hele ki kırılan kemik birbirine kaynamayıp iyileşmediği zaman ağrılar uzun süre devam edebilmektedir. Normalde her vücutta her kemik belirli bir süre sonra kaynar. Bu el bileği kırıkları için 1,5 ay iken; uyruk kemiği ve baldır kemiklerinde bu süre 3-5 ay arası sürmektedir. Bu süreleri geçen kaynamalara kaynama gecikmesi denilir. Bilimsel olarak tanısında ise hasta üst üste 3 kere tedaviye gelip hepsinde de kaynama bulgusu kemikte yoksa artık kaynamayan kemik teşhisi koyulur. Tedavi için ekstra yöntemlere geçilir. Biraz daha ihmal edildiği taktirde, kaynamayan bölümde yalancı bir eklem oluşur. Kaynamayan kırıklar kişiler için çok büyük bir sorun olduğu için mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Kemik ve Kas Kaybına Karşı

Yalancı Eklem ve Kaynamayan Kırıkların Sebepleri

Bu durumun en önemli iki sebebi vardır. Birincisi çok yüksek bir travma olmuşsa örneğin; trafik kazası, yüksekten düşme. Bu gibi durumlarda kemik çok fazla hasar alır. Kemiğin beslenmesi bu tür durumlarda bozulabiliyor. Bu durumda kırılan kemik büyük ihtimalle kaynamayacaktır. İkinci kaynamama sebebi ise kemik sağlıklı olmasına rağmen yapılan ameliyat tekniğine göre, tedavi seçimine göre kemikte aşırı bir oynama olur. Bu şekilde kemikte fil ayağı gibi bir şekil oluşur. Yani kemik kendisini kaynatmaya çalışıyordur fakat kaynayamıyordur.

Doğal Peynir Yapımı

Beslenme ve Kırık Kemik Kaynaması İlişkisi

Bilimsel olarak yiyeceklerin kemik kırıklarına bir etkisinin olup olmadığı gösterilmemiştir. Vücut otomatik olarak kırık olan bölgeyi tamir için harekete geçer. Bunun yanında kalsiyum takviyesi kemiklere fayda sağlayacaktır. Peynir, süt, yoğurt gibi yiyecekler. Bilimsel olarak kemiğin kaynamasını etkileyen en önemli faktör sigara içimidir. Eğer sigara içerseniz kırılan kemikte kaynama gecikir. Çünkü sigara, kemiğin beslenmesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bilimsel kaynaklara göre; günde 1 sigara içerseniz, kemiğiniz 1 gün daha geç kaynar.

Tuzak Nöropatiler-Sinir Sıkışması

En Çok Hangi Bölgelerde Kırık Kemik Kaynaması Sorunu Oluşur?

Baldır yani kaval kemiğinde kemik cildin hemen altında ve beslenmesi biraz daha zayıftır. Kemiğin yaralanıp dışarı çıkmasından dolayıda uzun sürede iyileşir. Kaval kemiğinin kaynamaması sık karşılaşılan bir durumdur. El bileğinde bulunan skafoid kemiğinin de beslenmesi hassas olduğu için belli bölgelerinde kaynamama problemi ortaya çıkar. Baldır kemiğinin etrafı sık kaslarla çevrili olduğu için kaynamama problemi yaşanmaz. Kol kemiklerinin tedavisi genelde alçı ile yapılır. Kol kemikleri %90 kaynar. Eğer kol kemiği kaynamazsa en problemli kemik olur.

Yaş ve Cinsiyetin Kemik Kırıklarının Kaynamasına Etkisi

Çocuklarda kemiğin üstünü örten zar kalındır ve yeni kemik oluşturma kapasitesi yüksektir. Bu yüzden çocuklarda kemiğin kaynamaması çok nadir görülür. Ama erişkinlerde yaş ilerledikçe kırıkların kaynamama problemi daha sıklaşır. Kadın ve erkekler arasında kemik kırıklarının kaynama sürelerinde fark yoktur.

Yalancı Eklem Probleminin Tedavisi

Hastanın filmine bakılarak yalancı eklemin neden olduğu belirlenir. İlk önce hastada beslenme problemi varsa bu düzeltilir. Kemik uçlarının canlı olmayan kısımları atılır, onların yerine kemik koyulur. Bunun için özellikle leğen kemiğinden kemik greftleri alınır ve kırık bölgeye aşılanır.

İkinci tedavi yönteminde hastanın beslenmesi yerinde ise daha önceki yapılmış ameliyat materyalleri çıkartılır ve daha sağlam bir şekilde kemikler birbirine tutturulur. Bu şekilde kemik kendiliğinden kaynayacaktır.

Ameliyat Yapmadan Kırığı Kaynatmak Mümkün mü?

Daha önce ameliyat olmuş fakat kaynamasında gecikme olan hastalara, bazı çalışmalarla ultrason dalgaları verilerek kemiğin kaynaması sağlanabiliyor. Bazı çalışmalarda elektrik akımı ve manyetik alanlar uygulanarak kemiğin kaynaması sağlanabiliyor. Bu yöntemlerde kesin sonuç yoktur.

Kırığın Kaynamamasının ve Kırık Yerinden Sürekli Akıntının Olmasının Sebebi Nedir?

Kemikle beraber kırık enfeksiyonu var ise kırığın kaynaması daha zordur. Kemikte sürekli bir akıntı olacak ve oradaki kemik canlı değil, ölüdür. Bu kısımdaki kemiğin mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Tedavide o kısımdaki kemik çıkartılır ve burada bir boşluk kalır. Bu boşluk çok azsa dışarıdan leğen kemiğinden parça alınarak tedavi edilir. Boş olan bölge 5 cm’den büyükse kemiğin üst kısmı kırılır, aşağıya doğru yavaş yavaş kaydırılır, bu şekilde aradaki boşluk doldurulur. Kırılan bölgede de yeni kemik oluşur.

Yanlış Kaynamış Kırıklar Nasıl Tedavi Edilir?

Yanlış kaynamış kırıklarda implant tedavisi yapılmaktadır. Bu şekilde tedaviler daha kolay olmaktadır. Yanlış kaynamış kırıklar en çok çocuklarda görülür çünkü çocuklarda kırıklar alçı ile tedavi edilir. Küçük çocuklarda bu durumu vücut düzeltebiliyorken, 14 yaşından büyükse, eğrilik şeklinde kaynamışsa buna yanlış kaynama denilir. Ameliyat ile kemiği kırıp uygun bir şekilde düzeltilir.

Kemik Kendini Hızlı Şekilde Yeniler mi?

Kemik kendini orijinal haline iyileştirebilen tek dokudur. Kemik canlıysa ve beslenmesi uygunsa hızlı bir şekilde kaynar.

Kırık Kemik Kaynaması ve Yalancı Eklem Oluşması-Habertürk TV YouTube-Doç. Dr. Özgür Karakoyun’un videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir