Keratokonus Tedavisi yazımızda Keratokonus’un ne tür bir hastalık olduğu, Keratokonus’un çeşitleri ve Keratokonus tedavisinde uygulanan yöntemlerin nasıl bir etki oluşturduğunu yazdık.
Keratokonus Nedir?
Keratokonus, ergenlik hastalığı olarak bilinmektedir. 500 kişiden birinde görülmektedir. Keratokonus genetik bir hastalık olmakla birlikte dış etkenlerle etkilenmektedir. Gözümüzün ön kısmında saydam, şeffaf bir tabaka vardır bu tabaka kornea’dır. Bu yapı birbirine iplikçikliklerle sıkı bir şekilde bağlıdır. Elastik olmakla beraber öne doğru gevşemez. Bir nedenle bu iplikçikliklerin arası bozulmaktadır. Bu bağ bozulduktan sonra doku öne doğru gevşiyor ve sarkmaya başlıyor. 15-20 yaş aralığındaki insanlarda daha çok görülmektedir. 15 yaşında başlayan hastalık 20’li yaşlarda tam oturmaktadır.
Kişi doktora görme bozukluğu için gittiğinde doktor, ona gözlük verebilir fakat tarif edilemeyen bir rahatsızlık kişide devam eder. Kişinin gözlük takmasına rağmen olumsuz durum yaşadığını mutlaka doktora söylemesi gerekir. Bu durum Keratokonus rahatsızlığı olduğunuzu fark etmenizi sağlayabilir. Kornea analizleri yapıldığında Keratokonus hastalığı ;bulunabilmektedir. Bu rahatsızlığın çözülmesi hastayı çok rahat ettirmektedir. Keratokonus hastalığının neden kaynaklandığı şuanda bilinmemektedir. Genetik yatkınlığın yanında toz, göz kuruması, gözün sürekli olarak ovalanması, göz alerjileri olanlarda Kornea’nın yapısının bozulmasına neden olmaktadır.
Keratokonus Çeşitleri
İlerleyen Keratokonus ve ilerlemeyen ;Keratokonus olarak ikiye ayrılmaktadır. ilerlemeyen Keratokonus’da hastaların kendilerine iyi bakmaları ve hastalığını ilerletici göz rahatsızlıklarını yapmaması etkili olmuştur. Kişi yaşlanıncaya kadar bulanık bir şekilde hayatına devam edebilmektedir. Taktığı gözlük ile bir nebze olsun görebilen kişi, ilerlemeyen Keratokonus olduğunu doktor tarafından öğrenince ameliyat olması gerekebilir. Doktorlar hastaya göre ameliyat olup olmaması gerektiğine karar vermektedir. Sürekli olarak göz muayenesine gelen hastalar ameliyat olmadan kontrol edilir. Göz muayenesi yaptırmayan hastalar ise hemen ameliyata alınmaktadır.
Keratokonus Tedavisi
Eskiye göre tedavi seçenekleri arttırılmıştır. 15 yıldır crosslink adı verilen tedavi ile iplikçikliklerin araları sıkılaştırılmaktadır. Burada amaç hastanın Kornea nakline gitmesini engellemektir. Ülkemizde Kornea’nın az bulunması ve tedavi sürecinin uzun olması tercih edilmesini zorlaştırmaktadır. Şuanda Triple tedavi uygulanmaktadır. Triple tedavisinde lazer uygulanmaktadır. Eskiden lazer yapılamazken son 5 yıldır Kornea tedavisinde lazer uygulanabilmektedir. Triple tedavide No Touch Laser, crosslink ve özel bir ışın kullanarak doku sertleştirilir, sıkılaştırılır ve sarkması engellenir. Bu tedavi yöntemi ile göz numarası yok edilir ve görme kalitesi yükseltilir.
Keratokonus Tedavisi-Göz Hastalıkları Uzmanı Operatör Dr. Özer Kavalcıoğlu’nun videosundan yardım alınmıştır.