Ekonomi ve ParaHaberYaşam

Kenya’da 100 Yıllık Madenlerden Altın Çıkarılması

Kenya’da 100 Yıllık Madenlerden Altın Çıkarılması yazımızda Kenya’da fakir olan halkın ölüm tehlikesinin yüksek olduğu madenlerde para kazanmak ve ailelerinin geçimlerini sağlamak için zorlu çalışma koşullarını yazdık.

Kenya’da 100 Yıllık Madenlerden Altın Çıkarmak

Kenya‘nın Batısında yer alan Kakamega eyaletinde, insanlar 100 yıllık madenlerde altın arıyorlar. Bölgede bulunan fakir halk, sömürge zamanlarından kalma maden ocaklarından bir dakika olsun ayrılmıyorlar. 1900’lü yıllarda İngiliz sömürgesinde çalışılan madenlerde, şimdi kendi imkanlarıyla altın aramayı sürdürüyorlar. Altın madenlerinde çalışan Edward Sukoine, 5 çocuğunun okuduğunu ve onların geçimlerini sağlamak için bu madenlerde çalıştığını belirtiyor. Eski madenlerde çalışmanın büyük hayati riski olmasına rağmen mecbur çalıştığını aktarıyor. Bölgede iş imkanlarının kısıtlı olması nedeniyle buradan kazandığı para ile ailesini geçindirmektedir.

Douglas Kihanda, köyde yapacak işi olmadığını ve bu eski madenlerde çalışmanın daha karlı olduğunu belirtiyor. Maden işletmecisi Ignatius Mboi, eski madenlerden zorla çıkarttıkları ham altınları aracılara ucuz fiyattan sattıklarının farkında olduklarını fakat başka alıcılar bulamadıklarını belirtiyor. Nereye satacaklarını bilmedikleri için aracılar bu işte karlı çıkan taraf oluyor. Emanuel Mitinda, domates, salatalık ve diğer sebzeleri diktikleri topraklarının altında maden olduğunu bildiklerini, fakat bu altınları çıkartacak güçlerinin olmadığını söylüyor. Bu nedenle de topraklarını maden işletmecilerine veya Kenya’nın başka eyaletlerinden gelen işletmecilere 50 dolar karşılığında kiraladıklarını belirtiyor.

Kenya'da 100 Yıllık Madenlerden Edward Sukoine
Edward Sukoine

Ham Altının Çıkarılması

Bölgede yaşayan köylüler sabahları başladıkları tünel kazma işine akşama kadar devam etmektedir. Erkek maden işçileri tünelleri kazarken, kadın işçilerde erkeklerin çıkardığı kaya parçalarını parçalayarak çakıl taşları boyutuna getiriyorlar. Çakıl taşları büyüklüğünde olan parçalar, taş kırma makinelerinde kum haline gelinceye kadar bekletiliyor. Maden çalışanları şanslı olduğu günlerde 30 gram kadar ham altın çıkarabiliyorlar. Ham altının gramını 30-40 dolar arasında aracılar vasıtasıyla yabancı şirketlere satmaktadırlar. Altın bakımından zengin olan Kenya’nın topraklarında, asıl parayı yabancı şirketler kazanmaktadır. Köylülere ise günlük 30 dolar kadar yevmiye kalıyor (3000 Kenya şilingi). Bu durum yıllardır sürüyor ve Kenyalılar aç kalmaktansa zenginleri daha da çok zengin etmeye devam ediyor, hemde ölüm riskini alarak.

Kenya’da 100 Yıllık Madenlerden Altın Çıkarılması.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir