Sağlık

Kemik Erimesinden Oluşan Kırıklar

Kemik Erimesinden Oluşan Kırıklar yazımızda yaşlılıkla beraber kemiklerdeki yoğunluğun azalması, buna bağlı olarak kemiklerde kırıkların meydana gelmesi, kemik erimesine karşı neler yapabiliriz ve bu durum nasıl anlaşılır hakkında yazdık.

Kemik Erimesinden Oluşan Kırıklar

Kemik Erimesinden Oluşan Kırıklar

İlerleyen yaşla beraber vücudumuzdaki kemiklerin içeriğindeki yoğunluklar azalır. Kalsiyum ve demirin yeterince alınmayışıyla birlikte kemiklerimiz erimeye başlar. Tıbbi ismiyle Osteoporoza bağlı oluşan kemik kırıkları böylece oluşmaktadır. İnsanların eskiye göre yaşam süresi 20-30 yıl kadar artmıştır. Artık daha fazla yaşıyoruz ve yaşlılık süremiz oldukça fazladır. Bu zamanlarda kemiklerin direnci azalmaktadır. İlerleyen senelere oranla kemiklerimize ne kadar az bakarsak o kadar çok kemik erimesi oluşur ve buna bağlı olarak kemiklerin basit bir şekilde kırılmasına neden olur

Kadınlarda menopoz sonrası ve erkeklerde 65 yaş üzerinde kemik erimesine bağlı olarak kırıkların meydana gelmesi çok sık oluşmaktadır. Özellikle genel olarak 50’li yaşlarına gelen kişiler bu hastalıkla karşılaşmaya başlıyor. Kemiklerin vitamin ve mineral kaybı fazla olduğu için artık eskisi kadar güçlü değildir ve ufak bir zedelenme de bile kırıklar meydana gelmektedir. Yaşlılığa bağlı kemik kırıkları önümüzdeki 10 yıl da çok daha fazla görülmeye başlanacaktır. İstanbul’da senede 50 bin kişinin bu rahatsızlık dolayısıyla hastanelerde yatacağı tahmin edilmektedir. En ufak bir çarpma, düşme, incinme de direkt yatalak olma ihtimaliniz vardır. Kemiklere bakım yapmak genç yaşlarda bu yüzden çok önemlidir.

Hayvancılığın Sorunları

Osteoporoz Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Osteoporoz (kemik erimesi) olduğunuzu başlarda anlayamazsınız. Ağrı yapmadığı için sonuna gelene kadar sinsice ilerler ve son nokta da kendini belli eden bir rahatsızlıktır. Erken tanı şansı olursa kemik erimesinin önüne geçilebilir , fakat bunu anlaması maalesef zordur. Bunun önlemini erken yaşta kemik yoğunluğunuzu artırarak almak en iyi yapacağınız iştir.

Kemik Erimesine Karşı Radyolojik Tetkik

Kemik Sağlığını Koruma

Kemiklerinizi zarar veren gıdalardan uzak durmalı, egzersizlerinizi yaparak kemikleri güçlendirmelisiniz. Kalsiyum, D vitamini ve mineralleri bolca almalısınız. Doğru beslenme ve güneş ışığını yeterince alma bu işin püf noktasıdır. 30 yaşına kadar vücut bunları depolar sonrasında ise yavaştan harcamaya başlar. Ne kadar çok depolarsanız o kadar kemikleriniz sağlam olur ve erime süresi o kadar geç olur veya hiç başlamaz. Yaşınız ilerlediğinde yaptırdığınız kemik muayenelerinde hızlı bir kemik erimesi yaşanıyorsa vitamin, mineral takviyesi almanız gerekir. Ayrıca doktor tavsiyesiyle ilaç takviyesi alarak hastalığın önüne geçilmeye çalışılır. Bu tür önlemlerle kemik erime hızı yavaşlatılır. Kemik yoğunluğunuzu şimdiden ölçtürerek risklerinizi öğrenebilir ve ona göre yaşamınıza şekil verebilirsiniz.

Kemik Erimesinden Oluşan Kırıklar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir