SağlıkTarım ve Hayvancılık

Kedi ve Köpeklerde Tüy Dökme Problemi

Kedi ve Köpeklerde Tüy Dökme Problemi yazımızda hayvan tüylerinin insanlara zararı olup olmadığını, kedi ve köpeklerin tüylerinin ne zaman döküldüğünü ve tedavisini yazdık.

Hayvan Tüyleri İnsanlara Zarar Verir mi?

Evde yaşayan hayvanların çevrede dolaştığı zaman tüylerinde topladığı parazitlerin temizlenmesi gerekir. 2-3 ayda bir hayvanın tüylerinin temizlenmesi gerekmektedir. Veteriner hekimin uygun gördüğü zamanda iç parazit uygulamasına hayvanın götürülmesi gerekir. Parazitler tehlikelidir ve hayvanların parazit tedavisi alması gerekir. Bunun dışında tüy tek başına parazit yapmaz. Parazit, tüye yapışan parazit yumurtasından oluşur. Düzenli parazit koruma uygulaması yapıldığı zaman insana parazit bulaşmamaktadır. Parazit koruma uygulamasıyla insan kendini koruyor.

Kedi Belgeseli

Kedi ve Köpeklerin Tüyleri Ne Zaman Dökülür?

Evinize aldığınız hayvan, gelişim dönemlerinde tüylerini döker. Tüyler protein yapılarından oluşur. 1 kedi veya köpek 1 yılda 1 insanın 20 yılda geçirdiği tüm evreyi geçirir. Yani hayvan 4-5 aylık olduğunda dişleri dökülür. İnsanın bu 7 yaş dönemine tekabül eder. 8 aylık olduğunda hayvan ergenliğe girer. Ciddi ergenlik depresyonu yaşayan hayvanlara rastlanmak mümkündür. Hayvan 1 yaşına geldiğinde insanın 20 yıllık sürecini yaşar. Hayvan 1 yıllık döneminde değişik zamanlarda tüy döker. Diş dökülmesinde, ergenlik döneminde ve mevsimsel değişimlerde hayvanlar sürekli tüy döker ve yerine yenisi çıkar. Yazdan kışa girerken ve yazdan kışa geçerken tüyleri dökülür.

Kedi ve Köpeklerde Tüy Dökme Tedavisi

Köpeği yazın ve bahçede tıraş ettirmeyin. Kıştan yaza geçerken köpekte bulunan tüyler, köpeği güneşin zararlı etkilerinden korur ve serinlemesine yardımcı olur. Tüyleri kesilen köpeklerde vücut ısıları daha yüksektir. Tüy dökme tedavisinde mutlaka veteriner hekime gidilmesi gerekir. Çünkü hayvanınızı en iyi tanıyan veterinerinizdir. Hayvana özel tedavi daha uygun olacaktır. Genelleme yapmak gerekirse, mama kalitesi ve yediği gıdanın kalitesi arttırılmalıdır. Hayvanın tükettiği besinlerin biyolojik yararlanımı yüksek olmalıdır. Yani mamaların içeriğinde bulunan maddelerin besin değerleri ve vücudunun alabildiği oran yüksek olmalıdır. Kaliteli mamalarda pahalıdır.

Kedi ve Köpeklerde Tüy Dökme Problemi-Veteriner Hekim Oğuz Seyfi’nin videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir