Seyahat

Kazan Şehri Tanıtımı

Kazan Şehri Tanıtımı yazımızda Tataristan’ın en önemli şehri olan ayrıca Rusyanın en önemli şehirleri arasında yer alan Kazan’ın tarihini, kültürünü ve önemli yerlerini yazdık.

Kazan Şehri

Kazan, Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Özerk Cumhuriyetinin başkentidir. İdil ve Kazanka nehirlerinin birleştiği noktada kurulmuştur. Kazan şehrinin uluslararası bir havalimanı, İdil nehri kenarında bir limanı ve Rusya Federasyonu‘nun Avrupa kısmını Sibirya’ya bağlayan bir tren istasyonu bulunmaktadır. Kazan şehrinin 1000 yıllık bir tarihi bulunmaktadır. Kazan şehrinde bulunan kale, tarihi yapılar, Orta Avrupa’yı andıran ev mimarisi, nehirleri, camileri ve kiliseleri ile tarihi yansıtmaktadır. Farklı din ve milletten olan insanların huzur içinde yaşadığı bir kent olarak dikkat çekmektedir. Bir kültür şehir olarak kabul edilmektedir. Moskova ve St. Petersburg’dan sonra Rusya’nın en önemli şehridir.

İstanbul Atatürk Havalimanından Kazan Uluslararası havalimanına ulaşım 3,5 saat sürmektedir. İslam Dünyasının en kuzeyinde kalan şehri olarak kabul edilmektedir. Kazan şehri ismini Kazanka ırmağının açtığı kazana benzer çukurdan almaktadır. Kazan şehrinin çoğunluğunu Tatarlar ve Ruslar oluşturmaktadır. Bu milletler dışında 100’e yakın etnik kökenden insan Kazan’da yaşamaktadır. Türkler M.S 3. yüzyıldan itibaren Kazan’a yerleşmiştir. Çeşitli Türk devletlerinin hakimliğinde olan Tatar toprakları, 1437- 1552 yılları arasında Kazan Hanlığına başkentlik yapmıştır. Korkunç Ivan tarafından 1552 yılında topraklar ele geçirildikten sonra Kazan Hanlığı yıkılmıştır. Kazan 2005 yılında kuruluşunun 1000.yılını kutlamıştır.

Kazan Şehri-Kazan Kremlini
Kazan Kremlini

Kazan Şehri-Kazan Kremlini

Kazan Kremlini, Tataristan’ın Kazan şehrinde bulunan tarihi kaledir. Rusya’da bulunan kremlinlerin en önemlileri arasında yer almaktadır. Kazan hanlarının eski kale kalıntıları üzerine Korkunç Ivan’ın emri üzerine kurulmuştur. 2000 yılında UNESCO tarafından bir Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. Kalede 3 dönemden de izler bulunmaktadır. İslamiyet, Hristiyanlık ve Sosyalist dönemlerini taşımaktadır. Kazan Kremlinin içinde Kul Şerif Camii bulunmaktadır. İslamiyet’in şehirdeki en önemli simgeleri arasında bu cami yer almaktadır.

Kazan Şehri-Kul Şerif Camii
Kul Şerif Camii

Tatarların ataları Bolgarlar 922 yılında İslamiyeti kabul etmiştir. Şehre İslamiyet bu bölgeden yayılmıştır. Kul Şerif Camii 1995-2005 yılları arasında inşa edilmiştir. Caminin içerisinde sürekli olarak Kuran-ı Kerim okunmaktadır. 2000 kişinini aynı anda namaz kılabileceği büyüklüktedir. Müjde Katedrali’de 16.yüzyılda inşa edilmiştir. Müjde isi şehrin korkunç Ivan tarafından alınmasından dolayı verilmiştir. Kul Şerif Camii ile aynı gün ibadete açılmıştır. Katedral’de bir çok yenileme işlemi yapılmıştır.

Bauman Caddesi
Bauman

Bauman Caddesi

Bauman caddesi, Kazan şehrinin merkezi olarak bilinmektedir. Caddede bir sürü alışveriş mağazası ve önemli firmalar yer almaktadır. Hediyelik eşya dükkanları ve kafelerde yer almaktadır. Bauman caddesinde ayrıca kedi heykeli ve Rus imparatoriçesinin Kazana geldiğinde bindiği at arabasının benzeri modeli bulunmaktadır.

İldar Hanov Tapınağı
İldar Hanov’un Tapınağı

İldar Hanov’un Tapınağı

Sviyorsk’a giderek ada şehrini de gezebilirsiniz. Daha önce ada olan kale şehir daha sonra yapılan yol ile ana karaya bağlanmıştır. Bölgedeki ilk kilise burada yapılmıştır. İldar Hanov’un tapınağı da bu bölgede yer almaktadır. Bütün dinlere ait semboller bu yapıda yer almaktadır.

Akmescit Camii Bolgar
Akmescit Camii

Bolgar Şehri

Bolgar şehri 9.yüzyılda kurulmuştur. Tatarların atası Bolgarların şehrine feribot ile de gidilebilmektedir. Limandan hızlı feribot ile gidilebilmektedir. Bolgar Arkeoloji Müzesinde Bolgarlar ve Tatarlar hakkında tarihi bilgiler verilmektedir. İslamiyetin kabulü de burada anlatılmaktadır. Dünyanın en büyük Kuran-ı Kerimi bu şehirde bulunmaktadır. Bolgara gelen Müslümanların namaz kılması için Akmescit Camii yapılmıştır. Yapısı Tac- Mahal’a benzemektedir. Bu camide de sürekli olarak Kuran-Kerim okunmaktadır.

Kazana gelenler mutlaka geleneksel Tatar mutfağını tatmalı ve folklorunu izlemelidir.

Kazan Şehri Tanıtımı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir