Katar Krizi Diplomasisi

Katar Krizi

Katar Krizi Diplomasisi yazımızda Körfez ülkelerinin yaşamış olduğu Katar krizinde gelişen olaylar ve ülkelerin çözüm için gerçekleştirdiği diplomasileri yazdık.

Katar Krizi
Katar Krizinde Diplomasi

Katar Krizinde Diplomasi Zamanı

Katar krizinde ilk gün ki kadar sertlik yaşanmamaktadır. Uluslar arası toplumlarda birazda olsa Katar’a karşı gevşeme olmuştur. Almanya ve Türkiye’nin Katar tarafında olması Katar krizinin çözüme kavuşturulması adına önemli bir tutumdu. Amerika başkanı Trump’ın Suudi kralla olan Katar görüşmeleri de olumluya dönmeye başladı. Fakat kriz hala devam etmektedir. Arap ülkelerinin Katar’a uygulamış olduğu ambargoda değişen bir durum yoktur. Suudi Arabistan‘dan Katar yönünde olumlu davranışlar beklenmektedir. Katar’ın eski düzene kavuşması için Cumhurbaşkanımız Erdoğan, Amerika Başkanı Trump ile diplomatik görüşme gerçekleştirecektir. Suudi Arabistan Katar’a abluka uygularken Katar, İran ile yakınlaştı. Katar’ın Arabistan ile yakınlaşmasını bekleyen Suudi yetkililer tahminlerinde yanıldı. İran’ın Katarı desteklemesi Suudilerin planını boşa çıkarmışa benziyor. Diplomatik girişimlerin yapılmasıyla sorunun hemen çözülmesi büyük bir olumlama olur. 2014’de yaşanan Suudi Arabistan’la Katar arasındaki problemin çözümü 7-8 ay kadar sürmüştü. Şuanda yaşanan kriz daha ağır geçmektedir.

Katar Krizi
Katar

Katar Krizi Oluşmasında Asıl Hedef

Erdoğan ve Trump’ın görüşmeleri ve İran’ın tutumu krizin ne kadar çabuk çözüleceğine yön verecektir. Avrupa ülkeleri de krizin aşılmasını istiyor. Katar’ın ekonomik gücü Avrupa devletlerinin de yararına olmaktadır. Petrol üretiminin devam etmesi tüm Avrupa ülkelerini ve Amerika’yı yakından ilgilendirmektedir. Türkiye bu krizde çözüm arayışını hızlandırdı ve ülkelerin aralarındaki sorunları çözmesini istiyor. Suriye tarafında yaşanan kriz, Katar krizini de etkilemiştir.

Asıl amaç İran’ı kuşatmaktır. Daha sonra Filistin’de bulunan İsrail’in elini rahatlatmaktır. Orta doğu ülkelerinin daha da karışmasını sağlayarak Müslüman devletlerinin birbirlerine düşmesi hedeflenmektedir. Katar ile bir çok sorun oluşturarak Müslüman devletlerinin birbirine düşürülmesi hedeflenmektedir. İsrail’in işgal ettiği bölgelerde askeri güç oluşturarak rahat hareket edebilmesi sağlanmak istenmektedir. Irak’ın kuzey tarafı da Suriye’de ve Irak’ta olan savaş nedeniyle bağımsızlık referandumuna gitme kararı aldı. Referandum kararı ile bağımsız bir devlet kurmak istiyorlar. Fakat Türkiye ve Amerika bu kararın iptalini istiyor. Kürt ve Arapların daha fazla savaş yapması anlamına gelecektir. Bağımsız bir Kürt devleti asla o bölgede yaşayamaz. Amerika’nın tutumu ise şuanda karşı olmakla birlikte daha sonra bağımsız bir Kürt devleti kurulmasına onay vereceği yönünde gözükmektedir.

Katar Krizi Diplomasisi.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir