SağlıkTarım ve HayvancılıkYaşam

Karpuz Faydaları

Karpuz Faydaları yazımızda karpuzun ne zamandan beri üretildiği ve tüketildiği, karpuzun faydalarının neler olduğu ve karpuzun yemekten önce mi yoksa sonra mı yenileceğini yazdık.

Karpuzun Tarihi

Yaz aylarının en sevilen meyveleri arasında ilk sıralarda karpuz yer alır. Misafirliklere gidenler yanlarına karpuz almadan gitmezler. Yazın sıcağını gidermek için dolaptan çıkarılan soğuk karpuz insana çok iyi gelmektedir. Özellikle peynir ve karpuz süper ikili olarak yazları tüketilmektedir. Karpuzun tarihine bakacak olursak, 5 bin yıllık bir tarihi olduğu bilinmektedir. Libya’da yapılan kazılarda, 5 bin yıllık yerleşim bölgesinde karpuz çekirdekleri ortaya çıkmıştır. Karpuza ait en eski deliller bunlardır. Mısır’da da binlerce yıllık piramit resimlerinde karpuz çizimlerine rastlanmıştır. Eski zamanlarda karpuz, içi de dışı gibi yeşil, tadı acı ve kıvamı sert olan bir bitkiydi. Eskilerde de çok sulu oluşu tek ortak noktaları idi.

Eski zamanlarda karpuz kurak zamanlar için saklanan bir su küresiydi. 500’lü yıllarda ise karpuz sarı-turuncu gibi renklerle resmedilmiştir. Zamanla bu renklerden de şuan ki tatlı halini almıştır. Sarı renkli olanlar ise kavun adını almıştır. Bilim adamları, karpuzda bulunan kırmızı renk geninin, şeker oranını belirleyen gen ile eşleştiğini belirtiyorlar.

Karpuz Peynir Diyeti

Karpuz Faydaları

Karpuz, tatlandıkça kızarmıştır. Karpuz o kadar çok seviliyor ki, günümüzde yılda 100 milyon tonluk üretimi yapılmaktadır. Dünyanın bir çok yerinde karpuz üretimi yapılmaktadır. Genellikle karpuzlar yatarak büyümektedir ve karpuzların şekilleriyle oynayan birçok girişimci bulunmaktadır.

Karpuzun %95’ini su oluşturmaktadır. Karpuz vücuda birçok faydaları vardır. Böbrekleri yormadan çalıştırır. Lifli oluşu, sindirim sisteminin kolay çalışmasını sağlar. Bağırsak içi temizliğinde önemli etkileri vardır. Karpuzun içeriğinde A, C ve E vitaminleri bulunmaktadır. Antioksidan etkisi yüksektir. Vücudun bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasına katkısı vardır. Zararlı serbest radikallerin yok olmasında katkısı bulunmaktadır.

100 gram karpuzla günlük A vitamini ihtiyacının %12’si, C vitamini ihtiyacının %14’ü karşılanmaktadır. Potasyum ihtiyacının %3’ünü karşılamaktadır. Karpuzda pembe greyfurt ve domates likopeni boca bulunmaktadır. Likopen çok güçlü bir antioksidandır. Likopen alımı yüksek olan kişiler, kalp-damar hastalıklarına, prostat kanserine ve infertilite riskine karşı korunmaktadır.

Karpuz Faydaları Nelerdir

Karpuzu Yemekten Önce Yemek

Karpuz yemekten önce yenmelidir. Yemekten 10 dakika kadar önce yenen karpuz, hızlıca sindirilip kana karışmaktadır ve beynin oksijen ve glikoz oranının düşmesini engellemektedir. Yemek esnasında dolaşım sistemi mideye yoğunlaşır. Bu aşamada beyin yeterince kanlanmaz, bu nedenle de beyne yeterince oksijen ve glukoz gitmez. Beyinde fonksiyonlarını yavaşlatır. Yemekten sonra ağırlaşmanın ve uyku halinin nedeni budur. Bu durum ilerleyen yaşlarda beyin fonksiyonlarının hızlıca düşmesine ve bunamaya neden olur. Karpuzu hurma ile birlikte yemek Peygamberimizin (s.a.v) sünnetidir. 150 gram kadar karpuzun kalorisi 150’dir. Karpuzun glisemik indeksi yüksek olduğu için kararında tüketilmesi gerekir.

Karpuz Faydaları-İnsan ve Hayat dergisi‘nden yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir