HaberSağlıkYaşam

Karbondioksit Salınımının İklim Değişikliğine Etkisi

Karbondioksit Salınımının İklim Değişikliğine Etkisi yazımızda günümüzde değişen iklimlerin nedenini, karbondioksit gazının artmasına bağlı olarak yaşanan olumsuzlukları ve 2020 yılının kritik eşik olmasının nedenini yazdık.

Karbondioksit Salınımının İklim
Santrallerin Karbondioksit Salınımı

Karbondioksit Salınımının İklimleri Değiştirmesi

Son yıllarda aşırı derecede havaya karbondioksit gazı salınımı yapılmıştır. Uzmanlara göre gerekli önlemler alınmaz ise 3 yıl içerisinde havalar tamamıyla kontrolden çıkacak. Küresel ısınmanın sürekli olarak artması dünya için hiç de iyi bir durum değildir. Eskiden de var olan karbondioksit gazlarının oranının son yıllarda gittikçe artması, küresel ısınmaya neden olmuştur. Karbondioksit gazının kalınlık oranına göre dünyamıza gelen ısının tutunamaması da o derece fazla olmaktadır. Sanayi devrimi ile atmosfere bırakılan karbondioksit gazı sürekli olarak artış göstermiştir. Geçtiğimiz günlerde dünya devletlerinin iklimi koruma üzerine toplandığı Paris konferansında Amerika gibi sanayinin yoğunlukta olduğu ülkenin katılmamış olmaması dünya sağlığına pek de önem vermediğinin göstergesidir.

Amerika başkanı Trump‘ın Paris görüşmelerinden çekilmesi, gaz salınımını devam ettireceği anlamına gelmektedir. Amerika önümüzdeki 3 yıl bu yapılan iklim koruma anlaşmasının içinde kalacaktır, fakat gerektiği kadar önem vermeyecektir. Genel olarak da dünyanın küresel ısınmadan korunmaya önem verdiği söylenemez. Dünya devletlerinin bu zehirli gazı azaltmaya niyeti yok. Çünkü sanayi üretimini kısmaları gerekiyor. Gelişmiş devletlerinde sanayisini küçültmeye niyeti yok.

Karbondioksit Salınımının İklim Değişikliğine Etkisi 2020

2020 Kritik Eşik Yılı

Paris anlaşması ile küresel ısınma derecesinin 2 dereceyi aşmaması amaçlanmıştır. Eğer küresel ısınma 2 dereceyi geçerse artık eşik aşılmış olacaktır. Önüne geçilemeyen küresel boyutta ısıya bağlı sorunlar tüm insanlığın en büyük sorunu haline gelecektir. Şuandaki ısı artışı ise 1,5-2 derece arasındadır. 2 derece eşiğini geçmeye az kalmıştır. Bilim insanları da karbon salınımının düşürülmesi için sürekli olarak çağrı yapmaktadır. Özellikle Çin gibi sürekli üreten ve sanayisi aşırı derece çalışan ülkelerin karbon salınımını azaltması gerekiyor.

Karbondioksit Salınımının İklim

Önlemler Alınmaz İse Yaşanacak Olumsuzluklar

Ülkemizinde bulunduğu coğrafyada yavaştan küresel ısınmaya bağlı olarak iklim değişiklikleri meydana gelmektedir. Kışları artık daha soğuk ve uzun geçmektedir. Yazları ise daha sıcak ve uzun geçmektedir. Ülkede kuraklık daha sık oluşmaya başlayacaktır. Bunun yanında aşırı yağışlar, seller ve hortumlar oluşacaktır. Diğer bir olumsuzluk ise aşırı sıcaklardır. Aşırı sıcaklarda şapkasız ve gözlüksüz dışarı çıkılmaması gerekir. Aşırı sıcaklar bir çok hastalığa neden olmaktadır. Mümkün olduğunca dışarı çıkmamaya çalışın.

Karbondioksit Salınımının İklim Değişikliğine Etkisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir