Karadutun Faydaları yazımızda İlkbaharda başlayan karadut meyvesi, baharın sonuna kadar pazarda, manavda, marketlerle taze olarak bulabileceğiniz vahşi alanlarda, ormanlık mevkilerde doğal olarak yetişmektedir. Kırmızıya çalan morumsu bir renkte olan karadut, yumuşak ve hassas bir meyvedir. Karadutu tüketmeye özen gösterin.
Karadutun Faydaları Nelerdir?
Yaz meyvelerinin yavaş yavaş çıkmasıyla yaz meyvelerinin tüketimi de artmaktadır. Yaz meyveleri arasında yer alan karadut diğer meyvelere göre daha az tüketilmektedir. Karadut az tüketilmesine rağmen tümör hücrelerinin yayılmasını engellemektedir. Karadut kan şekerini dengeliyor ve kolesterolü düşürüyor. Kolesterolü yüksek olanlara karadut tavsiye edilmektedir. Karadut yendiği zaman elleri ve ağzı mor renge boyamaktadır. İnsanlar çok renk verdiği için karadutu tercih etmeyebiliyor. Karadut ayrıca sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olmaktadır. Midemize çok fazla yararı bulunmaktadır. Kabızlığı gidermede de önemli katkısı bulunmaktadır. Karadutun ayrıca yaşlanması engelleyici özelliği bulunmaktadır. Demir açısından çok zengindir. Kansızlığı olanlarında karadut tüketmesi önerilmektedir.
B grubu, A, C, E ve K vitaminlerini bolca bünyesinde barındırdığı için antioksidanlar bakımından oldukça zengin, bağışıklık sistemini de güçlendirici özelliktedir. Hastalıklara karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır. Karadutun içeriğindeki tiamin, niasin, sodyum, potasyum, lutein zeaksantin tüm vücut sağlığımız açısından önemlidir. Bakır, demir, magnezyum, selenyum, çinko ve beta karoten bakımından da oldukça zengindir. Meyve alırken ara sıra da karadut almaya özen gösteriniz. Sebze ve meyvelerde renkli beslenmeye dikkat edin.