Kanserlerin Artması ve Erken Tanının Önemi yazımızda kanserlere şehir yaşamında insanların daha fazla yakalanmasını ve kanserlerin erken tanısının tedavide ne kadar önemli olduğunu yazdık.
Kanserlerin Artması
Günümüzde kanserli hasta sayısında inanılmaz bir yükseliş yaşanmaktadır. Şehir yaşamının getirmiş olduğu yapay beslenme, hazır ve katkılı yiyeceklerin çokluğu vücudun zarar görmesine neden oldu. Vücuda daha fazla genetiği değiştirilmiş besinler girmeye başladı. Kanserin oluşmasında eskiye göre daha az doğal ürünlerin tüketilmesinin çok büyük etkisi bulunmaktadır. Sanayinin hazırlamış olduğu gıdaların daha uzun ömürlü olması için içine birçok katkı maddesi koyabilmektedir. Bu maddeler insan vücudunun sistemini yavaş yavaş bozarak kanseri tetiklemektedir. Ürünlerin raf ömrünün uzun olması ve daha az bozulmasını isteyen insanlar, bir takım maddeler kullanarak yiyeceklerin ve içeceklerin raf ömürlerini uzatmaktadır.
Bunun yanı sıra, insanların yaşam süresi uzadı ve enfeksiyonlar daha az görülmeye başlandı. Kızamıktan, zatürreden ölen kişi sayısı azalmıştır. Savaşların azalması, kazaların azalması sayesinde insanlar daha uzun süre hayatta kalmaktadır. İnsanların daha uzun yaşaması ve yaşlanmasıyla beraber de kanser daha sık görülmeye başlanmıştır.
Kanser Tedavisinde Erken Tanının Önemi
Erken evrede yakalanılan kanserlerin tamamı neredeyse düzeltilebilmektedir. Kanserin geç tanısı, tedavinin zorlu geçmesine ve başarı ihtimalinin düşmesine neden olmaktadır. Özellikle meme ve prostat kanserinde erken tanıda hastalığın düzelme ihtimali %100’e yakındır. Aynı şekilde diğer kanserlerde de yüksek başarı oranı bulunmaktadır. Check-up ve tarama programları erken tanı için çok önemlidir. Kadınlar için 40 yaşından sonra mamografi çok önemlidir. Mamografi, meme kanserinin erken teşhisi için yaptırılması gerekir. Kanser var ise, kanserin 1. ve 2. evrede yakalanması tedavisini çok başarılı kılmaktadır. Diğer ileri ki evrelerde yakalanan kanserlerde tedavi süreci uzamakta ve başarı ihtimali düşmektedir.
50 yaşından sonra kolon kanseri için kolonoskopi yaptırılması önerilmektedir. Erkek ve kadınlar için kolon kanserinin erken teşhisi için kolonoskopi görüntülemesi önem arz etmektedir. Rahim ağzı kanseri için kadınlarda 20’li yaşlardan itibaren Simir testi almak gerekir. Çok sigara içenlerin akciğer kanseri taraması için 50’li yaşlardan sonra tarama yaptırması önerilmektedir. Prostat kanseri için 50’li yaşlardan itibaren Psa kan testi yaptırılması önerilmektedir. Bu tip testler ile kanserlerin erken teşhisi yapılarak kanser olan kişilerin tedavilerine hemen başlanılmakta ve tedavisinde başarılı olunmaktadır.
Kanserlerin Artması ve Erken Tanının Önemi-Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Serkan Keskin’in videosundan yardım alınmıştır.