Kandıra Manda Çiftliği

Kandıra Manda Çiftliği yazımızda mandaların genel özelliklerini, Kocaeli’de manda çiftliği açmayı ve İtalyan mandalarının tercih edilmesini, mandaların hamilelik dönemlerini ve manda çiftliği yatırımı hakkında bilgileri yazdık.
Kandıra Manda Çiftliği
Kandıra Kocaeli’nin bir ilçesidir. Burada manda çiftlikleri bulunmaktadır. Eski zamanlarda İtalya’dan getirtilen mandalar burada yetiştirilmektedir. Ülke genelinde 1980 yılında 1 milyon civarı olan mandalar, 2010 yılında yapılan sayıma göre 80.000 kadar kalmıştır. Manda 1 ton ağırlığa, 1.80 metre boya ve 3 metre uzunluğa sahip olabilmektedir. Mandaların yaşam ömürleri 30 yıldır. Manda, boğanın kız halidir. Kandıra’da 4 yıl önce İtalya’dan getirilen bir manda çiftliğinde manda bakımını ve manda sütünden yapılan İtalyan peynirlerinin yapılışını inceledik. Manda sütü inek sütünden çok daha değerlidir.

Manda Çiftliği Açma
Manda çiftliği ile uğraşma oldukça zaman gerektiren bir iştir. Yapmış olduğunuz bir işin yanında manda bakımını çok zor yaparsınız. Severek yapılması gereken bir iştir. Mozzarella peyniri yapmak isteyenler manda çiftliği açabilirler. İtalyan peynirlerini yapmak manda sütüyle mümkündür. Manda çiftliği açarak sağlıklı ve güvenli sütler üretip, peynir çeşitlerini yapabilirsiniz. Manda sütlerinden yapılan ürünlerin katma değerleri de diğer hayvanların süt ürünlerine göre daha değerlidir. Kocaeli’nin Kandıra ilçesi yeşillikleriyle tam bir çiftlik kurma yeridir. Hayvanların yeşillikler içinde huzurlu bir şekilde yetişmesini sağlamaktadır. Hayvanlar bu ortamda çok lezzetli sütler vermektedir.
Türkiye’deki mandalar ortalama olarak günde 4-5 litre süt vermektedir. Mandalardan daha fazla verim elde etmek için İtalyan mandaları ülkemize getirtmek gerekiyor. Daha çok İtalya peyniri üretmek için ana topraklarından hayvanların gelmesi gerekir. İtalyanlar manda yetiştiriciliğinde bizden kat kat üstün oldukları için onların hayvanlarını ithal etmek daha akıllı bir tercih olacaktır. Mandaların günlük olarak ürettiği süt miktarı az olduğu için bu ithal hayvanlar manda çiftliklerinin verimli hale gelmesi için çok önemlidir. İtalyan mandaları günde 10-15 litre süt verebilmektedir. İtalya’nın Napoli kentinden getirilmiştir. Manda çiftliği açacakların iyice araştırma yapması ve bu işi yapanlardan bilgi alması gerekir.

Mandaların Hamilelik Süresi
18 aylık olan bir manda bebek doğurabilmektedir. 10 aylık bir hamilelik süresi vardır. Toplamda bir manda 28 aylık bir sürede bir tane yavru manda dünyaya getirmiş oluyor. Bu noktadan sonra manda süt vermeye başlıyor. Doğurduktan 3 ay sonra tekrardan doğuracak duruma gelmektedirler. Manda hamilelikte 1 yavru manda dünyaya getirebilmektedir. İkiz, üçüz hamileliği yoktur. Mandaların 15 yaşından sonra süt verimliliği düşmektedir. Bu yaşlardan sonra elden çıkartmak gerekir. Bir manda ortalama olarak 14 kere hamile kalabilmektedir. Mandaları dölleme yaparken İtalyan boğalar kullanılmaktadır.

Kandıra Manda Çiftliği-Manda Çiftliğine Yatırım Yapmak
Kandıra bölgesi hayvan yetiştirmede devlet tarafından teşvik bölgesi altında değildir. Burada yetiştireceğiniz mandaların tüm giderleri size aittir. Manda çiftliğine yatırım yapacak kişilerin başlangıçta iyi bir sermayesi olması gerekiyor. 200 mandalı bir çiftliğin yeni yatırımlarla büyümesi ve kazanç getirmesi yılları bulabilmektedir.
Kandıra Manda Çiftliği.