Sağlık

Kalça Çıkığı Tedavisi

Kalça Çıkığı Tedavisi yazımızda doğuştan oluşan kalça çıkığının belirtilerinin ne olduğu, kimlerde daha çok görüldüğü, tedavisinin hangi yaş aralıklarında yapıldığı ve erken teşhisin önemini yazdık.

Doğuştan Kalça Çıkığı Belirtileri-Kalça Çıkığı Tedavisi

Türkiye’de belirli bir nesilde bir zamanlar çok yaygın olan doğuştan kalça çıkıkları ciddi bir problem oluşturmaktadır. Doğuştan kalça çıkığı tedavisinde total kalça protezleri sıklıkla tercih edilmektedir. Doğuştan gelen kalça çıkığı sorunu genetik bir hastalık olduğu için eskiye göre daha az olmakla birlikte yinede doğumlarda görülmektedir. Kalça çıkığı bebeğin anne karnındayken oluşmaktadır. Halk arasında doğum sırasında zorlanmaya bağlı olarak kalçanın çıktığı durumu gerçeği yansıtmamaktadır. Kalça çıkığı bebeğin anne karnında olduğu zaman oluşmaktadır. Herhangi bir zorlamayla oluşmamaktadır.

Doğuştan kalça çıkığı iki şekilde hareket etmektedir. İlkinde sinsi bir şekilde ilerleyen bebek doğduğunda ilgili tetkiklerin yapılmaması sonucu kendisini belli etmeyen, kalçanın yerinde olduğu fakat yuvanın yeterince gelişmediği durumlarda çok ileri ki zamanlarda kalça ağrılarıyla kendisini belli etmektedir. Bu tür kalça çıkığı kireçlenmeye neden oluyor ve bu durum ortaya çıktıktan sonra kalça çıkığı teşhisi koyulabilmektedir. Bu tür kalça çıkığı sinsi formunu oluşturmaktadır. Diğer formu ise doğuştan itibaren anne karnında olan bebeğin kalçasının çıkık olarak doğması ve yürümede geç kalınmasına neden olmaktadır. Çocuğun bacak boyları arasında eşitsizlik meydana getirmektedir. Özellikle tek taraflı kalça çıkıklarında bacak boyları eşit olmamaktadır.

Kalça Çıkığı Tedavisi ve Teşhisi
Kalça Çıkığı

Kalça Çıkığı Teşhisinin Önemi

Kalça çıkığının teşhis edilme zamanı çocuk doğduktan sonradır. Anne karnında da teşhis edilebilir fakat doğduktan sonra teşhisi daha kolay ve mümkündür. Ultrasonografi tetkiki ile doğumdan 15-20 gün sonra doğuştan kalça çıkığı olup olmadığı rahatlıkla kontrol edilebilmektedir. Erken dönemde problemsizce kalça çıkığının tedavisi yapılmaktadır. Kalça çıkığının sonradan gelişmesi mümkün değildir. Doğuştan geldiği için sonradan oluşma imkanı yoktur. 1000 doğumda 3-4 bebeğin kalça çıkığı problemi oluşmaktadır. Genellikle kız çocuklarında kalça çıkığı problemi oluşmaktadır. İç Anadolu Bölgesi en sık görülen yerdir. Burada en önemli konu ailede kalça çıkığı olan birisi var ise çocuklarında da olma riski yüksektir. Buna göre kişiler önlemini almalıdır. Kalça çıkığı başlangıçta yakalanırsa cerrahi işlem yapılmadan tedavisi yapılmaktadır.

Kalça Çıkığı Tedavisi-Ultrasonografi
Ultrasonografi

Kalçada Kireçlenme Oluşması

Normal insanlarda kalça yapısı baş ve yuva kısmından oluşmaktadır. Bu ikisi arasında uyum bir denge içinde yaşanmaktadır. Kalça çıkığında yuva yeterince gelişmediği için başı yeterince örtememektedir. Başa daha fazla yük bindiği için erken dönmede kıkırdak doku bozulduğundan kireçlenmeye neden olmaktadır. Normalde kalça kireçlenmesine 60-70’li yaşlarda rastlanırken, kalça çıkığı olanlarda bu yaşlar 30-40’lara inmektedir. Total kalça protezleri kullanılarak tedavisi yapılmaktadır.

Tedavide en iyi zaman en erken teşhis edilen zamandır. 6’lı yaşlara kadar yapılan operasyonlarla normal kalça formu yapılabilmektedir. İleri ki yaşlarda ise total kalça protezi kalça kemiğine eklenerek tedavi yapılmaktadır. Bu yöntem en son kullanılacak yöntemdir. Hastalar en son çare olarak hekime başvurduklarında bu yöntem uygulanmaktadır. İki taraftan kalça çıkığı olan hastalar ayrı seanslarda ameliyat olmaktadır.

Kalça Çıkığı Tedavisi-Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Halıcı’nın videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir