Kahvaltı Yapmak Neden Zayıflatır? yazımızda 5 maddede sabahları kahvaltı yapmanın bizi nasıl sağlıklı ve zayıf tuttuğunu yazdık.
Diyet yapan insanlar veya zayıflamak isteyenler bazen kahvaltı yapmayarak zayıflama yoluna gidebilmektedir. Bu tercih, zayıflama ve sağlıklı yaşam adına yanlış bir karardır. Kahvaltı günlük beslenmede en önemli öğündür ve çok iyi geçirilmesi gerekir.
Kahvaltı Yapmak Bizi Nasıl Zayıflatıyor?
Metabolizmayı Hızlandırır
Metabolizmamız sabahları bir şeyler ister ve siz ona istediğini vermelisiniz. Siz eğer sabahları kahvaltı yapmazsanız metabolizma hızınız düşer. Bir öğün atlayayım derken diğer öğünler daha fazla yersiniz ve metabolizmanız yavaşladığı için daha çok yağlanırsınız. Kahvaltının metabolizma hızlandırıcı bir etkisi vardır. Kahvaltıyı 9-9:30’a kadar bitirmelisiniz. Bu saate kadar vücuda yiyecek girmediği zaman sisteminiz bazal metabolizma hızını düşürür. Besin gelmediği için sistem enerji harcamasını düşür ve sizin kalori yakımınız düşer. Bu düzeni devam ettirdiğiniz sürece yağlanmaya devam edersiniz. Kahvaltıda aldığınız kaloriler sonraki öğünlerde daha az kalori almanızı sağlayacağı için zayıflamanıza katkı sağlayacaktır.
Kan Şekerini Dengeler
Sabah kahvaltı yapmak kan şekerinizin dengede kalmasını sağlayacaktır. Geceleri yemek yiyenlerin sabahları açlık hissetmeme gibi durumları olabilir. Bu yüzden geç vakitlerde yemek yememeye dikkat edin. Geceleri yemek yemek vücudun bütün hormon dengesini bozar ve sağlığınıza ciddi zararları olur. Sabahları aç uyanmak için akşam yemekleri 6-8 arası yapılmalı, akşamla yatma arasında yoğurt gibi yiyecekler yiyerek uyumalısınız. Akşam yemeğinden sonra tekrar yiyecekler yenilmemelidir. Sabahları düşen kan şekerini yükseltmek için güzel bir kahvaltı yapmak şarttır.
Akşamları Yaşanan Açlık Krizlerini Önler
Sabah ve öğle öğünlerini doğru düzgün yapmayan kişiler genelde akşamları tıka basa yerler. Akşam ciddi anlamda açlık krizleri onları bulur ve önüne ne gelirse yemeye başlarlar. Akşamları metabolizma yavaşladığı içinde kilo almaya başlarlar. Akşamları vücut, siz ne yerseniz depolamaya başlar, çünkü sabahları ve öğlenleri doğru düzgün bir şey alamamıştır.
Hücre Yenilenmesini Sağlar
Geceleri uyuduğumuzda vücudumuz melatonin hormonunu salgılayarak hücre yenilenmesini başlatır. Bu çalışmalar sırasında vücudumuz bütün gece yorulur. Vücudun istediği saatte ve aç bir şekilde yattıysanız tam olarak doğru yatmışsınızdır. Sabahları çok aç uyanmak bunun kanıtıdır. Daha genç, enerjik ve zinde olmak için bu şekilde yatmalısınız.
Proteinli Gıdalar ile Kahvaltı Yapmak Tok Kalmanızı Sağlar
Sabahları poğaça, simit veya açma gibi yiyecekler sizin tok kalmanızı sağlamaz tam tersi aç kalmanıza neden olur. Sabah kahvaltısında protein içeriği yüksek gıdaları tüketmeye özen gösterin. Klasik et, süt, yumurta, peynir, tereyağı ürünlerini sofranızda bulundurun. Kahvaltı sofralarınıza her gün başka yiyecekler katarak renklendirin.
Diyetisyen Merve Bilge Atalay’ın videosundan yardım alınmıştır.