Kahvaltı Menüsünün Vazgeçilmezleri yazımızda 9 ana bölüme ayırdığımız kahvaltı menüsünde yer alması gereken besinleri, bu besinlerin faydalarını, çeşitlerini ve özelliklerini yazdık.
Kahvaltı Menüsünün Vazgeçilmezleri Nelerdir?
1.Çay
Dünya’da 3 bin çeşit çay üretilmektedir. Türkiye nüfusunun %96’sı ise her gün çay içmektedir. Tam mayalanmış çay siyah, yarı mayalanmış çay oolong ve mayalanmamış çaya ise yeşil çay ismi verilmektedir. Çay vücut için güçlü bir antioksidandır. Ortalama bir fincan yeşil veya siyah çayda 140 mg ile 300 mg arası şavonoid antioksidanı bulunmaktadır. Şekersiz içilen çay, dişleri korur ve güçlendirir. Kahvaltıların en önemli parçasıdır.
2.Ekmek ve Simit
Ekmeksiz kahvaltı düşünülemez ve sofraların baş tacıdır. Ekmeğin bu kadar önemli olması nedeniyle alımında ve yapımında çok dikkat edilmesi gerekir. Ekmek yapımında doğal un, kaliteli su, kaya tuz ve ekşi maya kullanılmalıdır. Ekşi mayada fazlaca probiyotik bulunmaktadır. Simit ise bir diğer vazgeçilmez yiyecektir. Çay, simit ve peynir üçlüsünü tüketmeyen yoktur. Simidin geçmişi 16. yüzyıla kadar dayanmaktadır.
3.Peynir
Dünya’da 4000’e yakın, ülkemizde de 250 çeşit peynir bulunmaktadır. 10 litre sütten 1 kilo kadar peynir çıktığını düşünürsek, eve alacağımız ve kahvaltının en önemli ögesi olan peynirleri daha dikkatli seçmeliyiz ve değerinde olan ürünleri almaya dikkat etmeliyiz. Doğal yolla küflenen deri çökeleği ve peyniri güçlü bir antibiyotiktir. Taze çökeleğin ve peynirin üzerine çörek otu serpilerek güzelce tüketilebilir.
4.Tereyağı
Hakiki tereyağı 3 işlemden geçmektedir. Doğal süt alınır, yoğurt mayalanır, yayık içinde çalkalanır. Ayran altta tereyağı üstte toplanır. Taze ve kaliteli olduğunu anlamak için ise üzerine parmağınızı koyduktan sonra 5 saniye kadar bekleyin. İyi bir tereyağı vücut ısısına dayanamaz ve erimeye başlar. Tereyağının lezzetini ve nefasetini almak için tereyağını diliniz ortasına koyun. Dilinizi damağınıza yapıştırın, bu arada da burundan nefes alıp verin. Taze süt kokusu geliyorsa ve dilinizde eriyip lezzeti geliyorsa doğal ve tazedir. Bal ve tereyağı ikilisi kahvaltının en doyurucu ikilisidir.
Kahvaltı Menüsünün Vazgeçilmezleri-5.Yumurta
Ülkemizde kişi başı yıllık olarak 200 yumurta tüketilmektedir. Bir tane yumurtada 80 kalori bulunmaktadır. Kalorinin çoğu sarı kısmındadır. Yumurta haşlandığı zaman 10 dakikadan fazla kaynatılmaması gerekir aksi halde besleyici özelliği gitmektedir. Sucuklu veya tereyağı ile tavada pişirilmesi kahvaltı menüsüne çok yakışmaktadır. Her gün en az 1 tane doğal yumurta tüketilmesi önerilmektedir.
6.Zeytin ve Zeytinyağı
Zeytin, peynirden sonra kahvaltıların baştacıdır. Zeytin’in en doğal hali dalından kopartıldıktan sonra kırmak ve çizmek usulüyle yapılandır. Daha sonra ise tuzlu su veya kendi yağında bekletilerek tüketilir. Zeytin bir kap içinde limon, zeytinyağı ve kekik ile soslanırsa acılığı giderir ve iştahı açar. Kahvaltıda iştahlı olmak önemlidir. Diğer bir şifa tarifinde ise incir küçük küçük doğranır, 3 gün boyunca cam kavanozda zeytinyağı içinde bekletilir. Bu karışım kahvaltıdan önce yenilirse faydası çoktur.
7.Bal
Bal da kahvaltının tereyağı ile birlikte tüketilen ana malzemelerindendir. Ülkemiz bal üretiminde çok gelişmiştir ve faydası oldukça fazladır. Genelde saf ve doğal ballar, özellikle kış aylarında soğukta kısa zaman içerisinde kristalleşebilir bu durum kalitesini ve doğallığını bozmaz.
8.Meyveler ve Reçeller
Meyveler kahvaltıya yaş, kuru, sıvı ve reçel olarak katılabilmektedir. Meyveleri zamanında toplamak veya almak işin püf noktasıdır. Doğal ve taze oluşları meyvelerin faydasını arttırır. Ceviz, kayısı, fındık, badem ve incir kuru olarak tüketilir. Elma, ayva, çilek reçel yapılarak tüketilir. Portakal, kivi ve limon meyve suyu olarak kahvaltıda yer alır.
Kahvaltı Menüsünün Vazgeçilmezleri-9.Yeşillikler
Domates ve salatalık ilk akla gelen sebzelerdir. Taze biberde yeşillik olarak kahvaltıya eklenir. Domatesin sosu ve menemeni yapılarak tüketilebilir. Avokado ezildikten sonra limon veya bal ile karıştırılarak yenebilmektedir.
Kahvaltı Menüsünün Vazgeçilmezleri-İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yararlanılmıştır.