Japonya’da Tüketici Enflasyonu Yüzde 3,7 Oranında Artarak 40 Yılın En Yüksek Seviyesine Ulaştı

Japonya'da Tüketici Enflasyonu Yüzde 3,7

Japonya‘da Tüketici Enflasyonu Yüzde 3,7 Oranında Artarak 40 Yılın En Yüksek Seviyesine Ulaştı

Japonya’da Tüketici Enflasyonu Yüzde 3,7 Oranında Artarak 40 Yılın En Yüksek Seviyesine Ulaştı

Japonya‘nın çekirdek tüketici enflasyonu, şirketlerin artan maliyetleri hanehalklarına yansıtmaya devam etmesiyle kırk yılın en yüksek seviyesine ulaştı, veriler, fiyat artışlarının genişlediğine dair bir işaret ve merkez bankasını büyük teşvikleri azaltması için baskı altında tutabilir.

Cuma günkü Ekim toplantı tutanaklarına göre, getiri kontrol politikasında Salı günkü sürpriz değişiklikten aylar önce, Japonya Merkez Bankası (BOJ) politika yapıcıları ultra düşük faiz oranlarından gelecekteki bir çıkışın potansiyel piyasa etkisini tartışmışlardı.

Analistler, pek çok perakendecinin gıda ürünleri için gelecek yıl daha fazla zam yapmayı planlasa da, enflasyon görünümü ve BOJ politika değişikliklerinin zamanlaması, küresel durgunluk riski ve ücret artışlarının hızına ilişkin belirsizlik nedeniyle karışık olduğunu söylüyor.

Norinchukin baş ekonomisti Takeshi Minami, “Politika normalleşmesinin önündeki engel düşük değil. Küresel ekonomi önümüzdeki yılın ilk yarısında kötüleşebilir ve BOJ’un parasal sıkılaştırma olarak yorumlanabilecek adımlar atmasını zorlaştırabilir” dedi. Araştırma Enstitüsü.

Japonya’nın dalgalı taze gıdaları hariç tutan ancak enerji maliyetlerini içeren çekirdek tüketici fiyat endeksi (TÜFE), Cuma günü yayınlanan verilere göre Kasım ayında bir yıl öncesine göre %3,7 arttı ve piyasa tahminlerini karşıladı ve Ekim’deki %3,6’lık artıştan güçlendi.

Bu, enflasyonun 1979 petrol şokunun ve gelişen ekonominin etkisiyle hala yüksek olduğu Aralık 1981’de görülen %4.0’lık sıçramadan bu yana en büyük artış oldu.

Veriler, elektrik faturalarının yanı sıra, kızarmış tavuktan akıllı telefonlara ve klimalara kadar geniş bir ürün yelpazesi için fiyatların yükseldiğini, artan enflasyonist baskının bir işareti olarak gösterdi

Pek çok analist, geçmişteki akaryakıt fiyat artışlarının baz etkisinin ortadan kalkması ve elektrik fiyatlarını düşürmeye yönelik devlet sübvansiyonlarının etkisinin Şubat ayından itibaren yürürlüğe girmesiyle, çekirdek tüketici enflasyonunun gelecek yıl BOJ’un %2 hedefinin yakınına yavaşlamasını bekliyor.

Ancak bu tür tek seferlik faktörleri ortadan kaldıran bir endeks, yüksek kalmaya devam edebilir ve BOJ’un enflasyonda talebe dayalı bir artış olasılığına karşı tetikte kalması için baskı yapabilir.

Hem taze gıda hem de enerji fiyatlarını içermeyen sözde “çekirdek-çekirdek” endeksi, Ekim ayındaki %2,5’lik artıştan hızlanarak Kasım ayında bir önceki yıla göre %2,8 arttı.

BOJ’un talebe dayalı enflasyonun bir göstergesi olarak yakından izlediği çekirdek-çekirdek endeksindeki artış, bir zamanlar deflasyon eğilimli olan Japonya’da enflasyonist baskının nasıl arttığına ve gelecek yıla kadar devam edebileceğine ışık tutuyor.

Araştırma firması Teikoku Data Bank bir raporda, şirketlerin 2023’ün ilk dört ayında 7.152 gıda ürünü için fiyatları bu yılın aynı dönemine göre iki kattan fazla artırmayı beklediklerini söyledi.

Teikoku Data Bank, şirketlerin artan işçilik ve dağıtım maliyetleriyle karşı karşıya kalması nedeniyle, “Önümüzdeki yıl fiyat artışlarında bu yıldan daha yoğun olabilecek bir ani artış göreceğiz” dedi.

BoJ Salı günü getiri kontrolünü ayarlayarak ve uzun vadeli faiz oranlarının daha fazla yükselmesine izin vererek piyasaları şaşkına çevirdi, bu hareket piyasa oyuncularının devasa teşvik programından daha fazla geri çekilmesinin başlangıcı olarak görüyor.

Görev süresinin Nisan ayında sona ereceğini görecek olan BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda, enflasyonun gelecek yıl %2’nin altına düşmesi planlandığı için bankanın teşvikleri geri çekme niyeti olmadığını söyledi.

Ancak Ekim tutanakları, yönetim kurulu üyelerinden kaçının dikkatini enflasyonun üzerine çıkma riskine ve teşviklerin geri çekilmesine yönelttiğini gösterdi.

Ekim tutanaklarında bir üyenin “Küreselleşmeden uzaklaşma gibi yapısal değişiklikler göz önüne alındığında, Japonya’daki geçmiş deneyimler geçerli olmayabilir. Enflasyonda büyük bir artış olasılığını göz ardı edemeyiz.”

TÜFE verileri, BOJ’un 18 Ocak’ta sona erecek iki günlük politika toplantısında yeni üç aylık enflasyon tahminleri ürettiğinde muhtemelen inceleyeceği temel faktörler arasında yer alacak

Birçok analist, BOJ’un Ekim ayında yaptığı çekirdek tüketici enflasyonunun Mart 2023’te sona eren cari mali yılda %2,9’a ulaştıktan sonra gelecek mali yılda %1,6’ya yavaşlaması için yaptığı mevcut tahminini revize etmesini bekliyor.

Japonya ekonomisi, küresel durgunluk riskleri ve yüksek ithalat maliyetlerinin tüketim ve işletmeler üzerinde baskı oluşturmasıyla üçüncü çeyrekte beklenmedik bir şekilde yıllık bazda %0,8 küçüldü.

Analistler büyümenin içinde bulunduğumuz çeyrekte toparlanmasını beklerken, ücretlerin hane halkını artan yaşam maliyetini telafi etmeye ve tüketimi desteklemeye yetecek kadar artıp artmayacağına dair bir belirsizlik var.

Japonya’da Tüketici Enflasyonu Yüzde 3,7 Oranında Artarak 40 Yılın En Yüksek Seviyesine Ulaştı-Kaynak: reuters

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir