Japonya Resesyona Giriyor ve Dünyanın Üçüncü Büyük Ekonomisi Olma Konumunu Kaybediyor

Japonya'da Tüketici Enflasyonu Yüzde 3,7

Japonya Resesyona Giriyor ve Dünyanın Üçüncü Büyük Ekonomisi Olma Konumunu Kaybediyor

Japonya Resesyona Giriyor ve Dünyanın Üçüncü Büyük Ekonomisi Olma Konumunu Kaybediyor

Japonya ekonomisi, 2023’ün son çeyreğinde daralması ve Almanya‘nın gerisine düşmesinin ardından artık dünyanın dördüncü büyük ekonomisi haline geldi.

Kabine Ofisi’nin Perşembe günü açıklanan reel GSYİH verilerine göre hükümet, ekonominin Ekim-Aralık döneminde yıllık %0,4 oranında küçüldüğünü ancak 2023’ün tamamında %1,9 büyüdüğünü bildirdi. Temmuz-Eylül döneminde %2,9 daraldı. Art arda iki çeyrek daralma, ekonominin teknik durgunluk içinde olduğunun göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Japonya ekonomisi, Çin’in onu geride bıraktığı 2010 yılına kadar ikinci büyük ekonomiydi. Geçen yıl Japonya’nın nominal GSYH’si 4,2 trilyon doları bulurken Almanya’nınki, para birimi dönüşümüne bağlı olarak 4,4 trilyon dolar ya da 4,5 trilyon dolardı.

Nominal GSYİH karşılaştırmaları dolar bazında yapıldığından, zayıf Japon yeni dördüncü sıraya gerilemede önemli bir faktör oldu. Ancak ekonomistler, Japonya’nın göreli zayıflığının aynı zamanda nüfusundaki azalmayı ve üretkenlik ve rekabet gücündeki gerilemeyi de yansıttığını söylüyor.

Gerçek gayri safi yurtiçi hasıla, bir ülkenin ürün ve hizmetlerinin değerinin bir ölçüsüdür. Yıllık oran, üç aylık oranın bir yıl sürmesi durumunda ne olacağını ölçer.

Japonya, tarihsel olarak, İkinci Dünya Savaşı’nın küllerinden yeniden doğan ve ABD’den sonra ikinci büyük ekonomi haline gelen “ekonomik bir mucize” olarak lanse edildi

1970’li ve 1980’li yıllarda da bu böyle devam etti. Ancak son 30 yılın büyük bölümünde ekonomi zaman zaman sadece ılımlı bir şekilde büyüdü; 1990’da başlayan mali balonun çöküşünden sonra çoğunlukla durgunluk içinde kaldı.

Hem Japon hem de Alman ekonomileri, sağlam üretkenliğe sahip güçlü küçük ve orta ölçekli işletmeler tarafından desteklenmektedir.

1960’lı ve 1980’li yıllardaki Japonya’da olduğu gibi, bu yüzyılın büyük bölümünde Almanya, lüks otomobiller ve endüstriyel makineler gibi üst düzey ürünlerde küresel pazarlara hakim olarak, dünyanın geri kalanına o kadar çok satış yaptı ki, ekonomisinin yarısı ihracata dayalıydı.

Ancak geçen yıl dünyanın en kötü performans gösteren ekonomilerinden biri olan ekonomisi de son çeyrekte %0,3 oranında daraldı.

Britanya’nın aynı şekilde geçen yılın sonlarında daralmıştı. İngiltere bildirdi. Perşembe günü, ekonomisi Ekim-Aralık döneminde bir önceki çeyreğe göre %0,3 küçülerek teknik resesyona girdi. Üç aylık düşüş, önceki üç aylık dönemdeki %0,1’lik düşüşün ardından geldi.

Nispeten az sayıda yabancı ikamet eden bir ada ülkesi olan Japonya’nın nüfusu yıllardır küçülüyor ve yaşlanıyor; Almanya’nın nüfusu ise göçün düşük doğum oranını telafi etmeye yardımcı olması nedeniyle yaklaşık 85 milyona ulaştı.

Tokyo Üniversitesi’nden ekonomi profesörü Tetsuji Okazaki, son verilerin Japonya’nın zayıflamasıyla ilgili gerçekleri yansıttığını ve muhtemelen Japonya’nın dünyada daha az varlık göstermesiyle sonuçlanacağını söyledi.

“Örneğin, birkaç yıl önce Japonya güçlü bir otomotiv sektörüyle övünüyordu. Ancak elektrikli araçların ortaya çıkmasıyla bu avantaj bile sarsıldı” dedi. Pek çok faktör henüz sonuçlanmadı, “Fakat önümüzdeki birkaç on yıla bakıldığında Japonya’nın görünümü karanlık.”

Gelişmiş ülkeler ile gelişmekte olan ülkeler arasındaki fark daralıyor ve Hindistan’ın birkaç yıl içinde nominal GSYİH açısından Japonya’yı geçmesi muhtemel

ABD açık ara dünyanın en büyük ekonomisi olmaya devam ediyor; 2023’te GSYH 27,94 trilyon dolar iken Çin’inki 17,5 trilyon dolardı. Hindistan’ınki yaklaşık 3,7 trilyon dolar ama %7 civarında inanılmaz bir hızla büyüyor.

Göç, Japonya’nın işgücü sıkıntısı sorununu çözmek için bir seçenek, ancak ülke geçici kalışlar dışında yabancı işgücünü nispeten kabul etmiyor, bu da ayrımcılık ve çeşitlilik eksikliği konusunda eleştirilere yol açıyor.

Diğer bir seçenek olan robot teknolojisi ise yavaş yavaş devreye alınıyor ancak işçi eksikliğini tam olarak telafi edebilecek düzeyde değil.

Japonya’nın yavaş büyümesinin ardındaki bir diğer önemli faktör, haneleri harcama konusunda isteksiz bırakan durgun ücretlerdir. Aynı zamanda işletmeler, yaşlanan ve daralan iç pazar yerine, daha hızlı büyüyen denizaşırı ekonomilere büyük yatırımlar yapıyor.

Capital Economics’ten Marcel Thieliant, bir yorumunda, özel tüketimin geçen yıl üst üste üç çeyrekte düştüğünü ve “hane halkı tasarruf oranının negatife dönmesi nedeniyle büyümenin bu yıl yavaş kalması bekleniyor” dedi. “Tahminimiz, GSYİH büyümesinin 2023’teki %1,9’dan bu yıl %0,5 civarına yavaşlayacağı yönünde.”

Japonya Resesyona Giriyor ve Dünyanın Üçüncü Büyük Ekonomisi Olma Konumunu Kaybediyor-Kaynak: ap.org

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir