Yaşam

Japon Eğitim Sisteminde Temizliğin Önemi

Japon Eğitim Sisteminde Temizliğin Önemi yazımızda Japonya’daki okullarda temizlik ve yemek dağıtımını öğrenciler yapmaktadır. Sınıflara öğrenciler ayakkabılarını çıkartıp terlik ile giriyorlar.

Japon Eğitim Sisteminin Ekonomik Kalkınmaya Etkisi

Japonya’nın gelişimini ve ekonomik başarısını tüm dünya ilgi ile takip etmektedir. Japonya bu başarıyı gösterirken topraklarının sadece %20’sini kullanabildiğini belirtmemiz gerekir. Japonya küçük adalardan ve bolca denizden oluşmaktadır. %20 olan verimli topraklar dışında kalan yerler tarım ve hayvancılık yapılamayacak kadar dağlık özelliklere sahiptir. Bu olumsuzluğa rağmen dünyanın en gelişmiş ekonomisine sahip ülkeleri arasında yer almaktadır. Bu başarısında ise Japon eğitim sisteminin çok büyük bir payı bulunmaktadır.

Dünya Üzerindeki Değişik Eğitim Modelleri-Japonya

Japon Halkı Hayat Boyu Eğitim Alıyor

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ülkede zorbalık, okullarda şiddet gibi suçlar Japon gençleri yozlaştırmıştı. 1947-1949 yıllarında yapılan düzenlemeler ile Japon halkının hayat boyu eğitilmesi felsefesi kabul edildi. Japonya’nın tüm eğitim yapısı yeniden düzenlendi. İstenilen başarının ortaya çıkması için özellikle ilköğretim üzerinde yoğunlaşıldı. Savaştan bilinçlenerek çıkan Japonlar, eğitime ciddi önem vererek bugünlerde olduğu yere gelebildi.

Japonya Gezisi

Temizlik ve Yemek Yemenin Öğrenciler Tarafından Yapılması

Japonya’da yakın zamanda okullarında temizlik görevlisi bulunmuyordu. Tüm temizlik işlerini öğrenciler sistematik yapıyorlardı. Son yıllarda okullara gözetmen hizmetliler alındı ve öğrenciler öğle yemeğinden sonra gözetmen eşliğinde en az 1 saat kadar okullarını temizlemeye devam ediyorlar. Temizlik işlemi öğle yemeği yaklaştığında her sınıftan belli sayıda öğrencinin yemekhaneye gidip sınıflara yemek getirmesiyle başlıyor. Diğer öğrenciler sınıfları ve masaları yemek yeme düzenine getiriyor. Masaların üzerlerini mutlaka örtüyorlar. Her öğrenci yemeğini görevli arkadaşının elinden alıyor. Yemekten sonra ise tüm öğrenciler süpürge, kova ve bez ile sınıflarını temizliyor.

Temizlik ve yemek uygulamasının takipçisi ise aileler, öğretmenler ve öğrencilerden oluşan hayat boyu öğrenim konseyidir. Bu uygulamalar ile çocuğun okulu sahiplenmesi, okul içinde daha sorumlu hareket etmesi ve hayat boyu devam ettireceği belirli alışkanlıkları kazanması sağlanmaktadır.

Japon Eğitim Sisteminde Temizlik Hababam

Ülkemizde Temizlik Kolu Uygulamasının Kaybolması

Ülkemizde ise bir zamanlar okullarda temizlik kolu olanlar bu işlemleri yapmaktaydı. Ancak bu güzel sistem zamanla okullardan kayboldu. Bunun sebebi ise velilerin çocuklarının çalıştırılmasını istememesinden kaynaklı ve çocuğuna dokunulmasını istememelerindendi. Şuanda Japonların ekonomisi mi daha iyi, Türkiye’nin ekonomisi mi? Karar vermek çok kolay ve hangi sisteminde işe yaradığı görülmektedir. Veliler çocuklarına iyilikten çok, kötülük etmiş oldu. Japonya’da hayat boyu öğrenim konseyinde yer alan veliler çocukların bu gibi işleri yapmasın da bir sakınca görmemiştir. Eğitimde faydalı uygulamalar için öğrenci kadar velilerinde ikna edilmesi gerekir. Eğitimde en yüksek verim bu şekilde sağlanabilmektedir.

Japon Eğitim Sisteminde Öğrencilerin Kendi Temizliğini Yapması-İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir