Bilim ve TeknolojiEkonomi ve ParaTarım ve Hayvancılık

Japon Çiftçiler Kar ve Mahsullerini Artırmak İçin Güneş Enerjisini Kullanıyor

Japon Çiftçiler Kar ve Mahsullerini Artırmak İçin Güneş Enerjisini Kullanıyor

Japon Çiftçiler Güneş Enerjisi

Japon Çiftçiler, Çiftliklerinde Güneş Enerjisini Üretip Fazlasını Satıyorlar

Takeshi Magami’nin çiftliği birçok açıdan Japonya’daki diğer çiftliklere benziyor, patatesten zencefile ve patlıcana kadar her şeyi yetiştiriyor. Ancak onu komşularından ayıran büyük bir fark var: ekinlerin üzerine tünemiş 2.826 güneş paneli.

Tokyo‘nun doğusundaki sakin kırsalda bir hektarlık (2,5 dönüm) arazinin çoğunu kaplayan paneller, ikili bir amaca hizmet ediyor. Çiftliği çalıştırmak için gereken neredeyse tüm gücü sağlıyorlar ve fazla yenilenebilir enerjiyi şebekeye satarak ekstra gelir kaynağı oluyorlar.

Magami için bu, yılda 24 milyon yen (187.000 $) ek gelir anlamına gelebilir, ürününden elde edilen maksimum 3 milyon yen’den sekiz kat fazla. O zamandan beri düşürülen cömert tarifelerden yararlanırken, bu, Japonya’daki ve dünyadaki çiftliklere sunulan katma değerin bir göstergesidir.

Çiftliği başlattığı Chiba Ekolojik Enerji‘nin bir parçası olarak işleten 38 yaşındaki Magami, “Amacımız, çiftçiliğin tüm adımlarını elektriklendirmek ve otomatikleştirmek ve sürdürülebilir tarımın nasıl görünebileceğine dair bir model oluşturmak” dedi.

Magami’nin çiftliğinde kullanılan tüm makineler, eksi traktör ve elle itilen yeke, elektriklidir ve küçük bir kulübenin üzerine yerleştirilmiş panellerle şarj edilir. Aletler için piller bir rafta sıralanmıştır.

Çiftlik, ekin üretmek ve güç üretmek için tarım arazilerinin eşzamanlı kullanımını içeren güneş paylaşımı veya agrivoltaik olarak adlandırılan küresel bir hareketin parçasıdır. Fosil yakıtları değiştirmeye yönelik küresel baskı, yenilenebilir enerji kapasitesini artırmaya yönelik daha yenilikçi yaklaşımları teşvik ettiğinden, hareket taraftar kazanıyor.

Alternatif Enerjide Güneş Enerjisi

Güneş enerjisi paylaşımı, Japonya gibi sınırlı alana sahip ve enerji ithalatına büyük ölçüde bağımlı olan yerlerde uygulanabilir bir alternatif olarak ortaya çıkıyor

Ülkeler giderek artan bir şekilde yabancı kaynaklara maruz kalmalarını azaltmaya çalıştıkça, ülke içinde yetiştirilen enerji üretimini genişletmeye yardımcı olabilir. Güneş enerjisi paylaşımı, zorlu yetiştirme ortamlarına sahip ülkelerde de faydalıdır, güneş ışığını emerek ve bir kalkan görevi görerek mahsulleri korur.

Almanya’daki Fraunhofer Güneş Enerjisi Sistemleri Enstitüsü ISE‘deki agrivoltaik grup başkanı Max Trommsdorff, “İklim değişikliği olan birçok bölge gördük ve agrivoltaikler hafifletebilir ve tarımı daha dirençli hale getirebilir” dedi. “Güneş kuşağındaki yüksek nüfuslu küçük ülkeler, agrivoltaiklerin en acil ve umut verici olduğu yerlerdir.”

2050 yılına kadar karbon nötr hale gelmeyi hedefleyen Japonya, dağlık arazisi nedeniyle yenilenebilir enerji için sınırlı imkanlara sahip. 2030’da enerji karışımının %36 ila %38’inin yenilenebilir kaynaklardan gelmesini ve %14 ila %16’sını güneş enerjisiyle oluşturmayı hedefliyor. Tokyo’daki Sürdürülebilir Enerji Politikaları Enstitüsü’ne göre, Japonya’nın güneş enerjisi kurulumları son on yılda artarken, 2020 mali yılı itibariyle ülkenin elektriğinin yalnızca %8,9’unu sağlıyordu.

Bu, Japonya’nın paneller için daha fazla alana ihtiyaç duyacağı anlamına geliyor. Hükümet çatılara, demiryolu hatlarına ve havaalanlarına bakıyor ve ülkenin düz ovalardaki geniş tarım arazileri umut verici bir alternatif sunuyor.

Türkiye'de Girişimcilik-Güneş Enerjisi

Ancak Japon Çiftçiler arasında olan Magami güneş enerjisi paylaşımının başarısını göstermiş olsa da, uygulama Japonya’da yaygın olarak benimsenmemiştir

Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı verilerine göre, 2020 itibariyle ülkenin toplam 4,4 milyon hektarlık tarım arazisinden sadece 742 hektarı 2013 ve 2019 mali yılı arasında tarımsal kullanım için onaylandı.

Agrivoltaik, Japonya’nın yaşlı çiftçi nüfusu için zorlu bir satış. Birçoğunun işi devralacak halefleri yok ve güneş panellerine, ödemesi on yıllar alabilecek ağır yatırımları yapmak istemiyorlar. Ayrıca, mahsul yetiştirme işinden bir oyalama olabilir.

Japonya Tarım Bakanlığı yetkilisi Chiho Egashira, “Bazı insanlar estetiği bozduğu veya çiftlik işlerinin önüne geçtiği için buna karşı” dedi. Çiftlik ekipmanlarının panelleri yerden kaldıran direklerden kaçması hantal olabilir.

Güneş panelleri ek gelir için cazip bir olasılık olsa da, bakanlık gıda güvenliğinin öncelik olarak kalmasını sağlamak istiyor. Ve böylece üretim seviyelerini sağlamak için kurallar koydu.

Magami, engellere rağmen, 2050 yılına kadar karbon nötrlüğüne ulaşmak için ülkenin agrivoltaikleri benimsemesi gerektiğini söylüyor. Japonya’nın ekilebilir tarım arazilerinin kabaca %5’inde veya 200.000 hektara eşdeğer bir alanda güneş panelleri kullanmanın ülkenin üretiminin %20’sini oluşturabileceğini hesaplıyor. güç üretimi.

Magami, “Jeotermal ve hidroelektrik gibi şeylerin faaliyete geçmesi on yıllar alıyor” dedi. “Artık en iyi yolun kullanılmayan arazileri bulup panellerle yerleştirmek olduğu bir çağda değiliz. Bunların hepsi dolduruldu.”

Diğer ülkeler, özellikle benzer bir alan eksikliğiyle karşı karşıya olan ülkelerde, güneş enerjisi paylaşımı konusunda ilerleme kaydediyor

Güney Kore, Yenilenebilir Enerji 3020 planı kapsamında 2030 yılına kadar 10 gigawatt agrivoltaik kapasitesini hedefliyor. Magami’ye göre Tayvan, yenilenebilir kurulum için uygun alanlar ararken planı izliyor. İtalya, yaklaşık 2 gigawatt kapasite yaratmak için agrivoltaiklere 1,1 milyar euro (1.2 milyar dolar) yatırım yapmayı planlıyor.

Daha büyük ülkeler de önemli bir varlığa sahiptir. Dünyanın en büyük güneş paneli üreticisi Çin, en büyük agrivoltaik sisteme ev sahipliği yapıyor: Ningxia’daki çölde 20 milyon metrekarelik bir alanı kapsayan bir proje. Fraunhofer Enstitüsü’ne göre, küresel olarak kurulan 2,8 gigawatt’lık agrivoltaik sistemlerden Çin, 2020 itibariyle kabaca 1,9 gigawatt kapasiteye sahipti.

Sürdürülebilir ve organik tarım konusunda uzmanlaşmış Colorado Eyalet Üniversitesi’nde doçent olan Mark Uchanski’ye göre, ABD’deki evlat edinme, Kuzeydoğu’daki daha ilerici eyaletlerin hükümet fonlu projeler başlatmasıyla değişiyor. “İnsanların iştahı artıyor” dedi. Agrivoltaik, “gıda güvenliği, enerji istemek ve emisyon hedeflerine doğru çalışmak için mükemmel bir fırtına” dedi.

Japon Çiftçiler Kar ve Mahsullerini Artırmak İçin Güneş Enerjisini Kullanıyor-Kaynak: bloomberg.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir