İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği

İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Hakkında

İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği yazımızda girişimcilerin istiridye mantarı yetiştiriciliğinden ne kadar para kazanabileceğini, istiridye mantarı kompostunun fiyatını, üretim şeklini ve önemini, istiridye mantarı yetiştirme bilgilerini yazdık.

İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği İle Ne Kadar Para Kazanılabilir?

İstiridye mantarı yetiştiriciliği işi için 100 m²’lik bir mantar yetiştirme yeri olan bir girişimcinin kazanabileceği miktarı hesaplayalım. Bu alanın alabileceği istiridye mantarı kompostu yaklaşık olarak 15 tondur. Bu istiridye mantarı kompostun maliyeti yaklaşık olarak nakliye hariç 18 bin TL olacaktır. 15 tonluk istiridye mantarı kompostundan ortalama olarak 6 ton istiridye mantarı çıkar. Ortalama olarak istiridye mantarının kilosunu 5 TL’den satarsanız 2 ay içerisinde 30 bin TL kazanabilirsiniz. Elektrik ve su giderlerini 2 ay için eklersek buradan da 2 bin TL gideriniz olacaktır. Toplamda 20 bin TL’lik gider olacaktır. 2 ay gibi bir sürede 10 bin TL’lik bir karınız olacaktır. 2 ay olmasının nedeni istiridye mantarı bu sürede yetişip toplanmaktadır. En çok mantar ilk hasatta alınır. Daha sonra 2 kere daha mantar toplarsınız ve sonrasında mantar yetişmez.

İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Para
İstiridye Mantarı

İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği-Kompost Yapmak

İstiridye mantarı üretiminde en büyük maliyet mantarın yetiştirileceği komposttur. Hazır aldığınızda ortalama büyüklükteki bir istiridye mantarı yetiştirmede 18 bin TL’lik bir maliyeti olmaktadır. Eğer kendiniz kompost yapacaksanız, 1 ton samanın fiyatı 150-250 TL arasında değişmektedir. %5 oranında samana buğday kepeği de katmanız gerekir. 1 tonluk kendiniz yapacağınız mantar kompostunun maliyeti size en fazla 300 TL olacaktır. Hazır alırsanız kompostun tonu 1.000 TL’yi geçmektedir. Siz yaparsanız buradan da oldukça kar elde edeceksiniz. Bilmeyenler başta hazır alıp işi öğrendikten sonra küçük uygulamalarla kendi kompostunu üretebilir. Büyük çaplı kompost yetiştirmede zorlanabilir ve kompostları yok edebilirsiniz. Samanda yapacak olanlar; %95 oranında saman %5 oranında buğday kepeğini kompost yapmak için kullanması gerekir.

İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Yeri
İstiridye Mantarı Yetiştirme Alanı

İstiridye Mantarında Verim Oranı ve Satışı

İstiridye mantarında dünya genelinde verimlilik oranı %40’dır. Kültür mantarlarında bu oran %25’dir. İstiridye mantarını satabilme kişiyle alakalıdır. Pazarlama yeteneği iyi olan kişiler rahatlıkla mantarlarını satabilmektedir. İnsanın fazla olduğu ve mantar kültürünün yaygın olduğu yerlerde İstiridye mantarları rahatlıkla satılabilmektedir. Kendinden ve çevresinden emin olamayan kişiler önlem olarak küçük çapta bir mantar üretimi yaptıktan sonra akrabalarına ve çevresine mantarlarını satarak satış oranını belirlemelidir. Fazla mantar satılıyorsa büyük çapta üretmeye başlaması daha iyi olacaktır. Eğer mantarları zamanında satamaz iseniz kurutarak da satışını yapabilirsiniz. Mantarları kuruttuğunuz da bozulma tehlikesi olmamaktadır.

İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği-Kompost
Kompost

İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

İstiridye mantarları tünel tipli mantarhanelerde veya bodrum katlarında yetiştirilmektedir. Tünel tipli mantarhanelerde ışık ihtiyacını gidermek için yeni bir elektrik tesisatı kurmanız gerekecektir. Bu mekanlar dışarıdan ışık almadığı için içeriden ışıklandırma yapılması gerekir. Bodrum katında yaparsanız zaten var olan elektriği kullanacaksınız. Mantarların bulunduğu alan 16-17 derecelerde olması gerekir. Her gün havalandırılması gerekir. Bodrum katlarında İstiridye mantarını yetiştirmek daha ekonomik olacaktır. Kütük, saman veya pamukta üretmeniz size kalmıştır. Elinizde hangisi var ise onu kullanabilirsiniz. Genellikle İstiridye mantarı samanda üretilmektedir.

Kanlıca Mantarı Nasıl
Kanlıca Mantarı

Beyaz Şapkalı Mantar ve İstiridye Mantarı

Beyaz şapkalı mantar ülkemizde istiridye mantarından daha çok tanınmıştır. Beyaz şapkalı mantar yetiştirme istiridye mantarı yetiştirmeden şuanda daha fazla para kazandırmaktadır. Beyaz şapkalı mantar üreten mantar yetiştiricisi asla zarar etmez. Beyaz şapkalı mantarın kompostunu üretmek zor olduğu için mantar yetiştiricileri pek bu alana girmezler fakat getirisi çok iyidir.

Hasatı Yapılan Kompostlar Ne Yapılır?

Çiçeklerin büyüyebileceği toprak olarak kullanılabilir. Genişçe bir kuyu kazanıp poşetlerinden çıkardığınız kompostları kuyuya boşaltın ve üzerine toprak dökün ve nemli kalmasını sağlayın. Yaklaşık bir yıl sonra torf halini alarak çiçek toprağı olarak satabilirsiniz.

İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir