HaberNasıl YapılırYaşam

İstanbul Trafiğine Kalmamak İçin Yapabilecekleriniz

İstanbul Trafiğine Kalmamak İçin Yapabilecekleriniz yazımızda artan nüfusu ve araç sayısıyla her geçen gün trafiği artan İstanbul’da, bazı saatlere dikkat etme ve toplu taşımada hangi araçların kullanılması gerektiğini yazdık.

İstanbul Trafik Yoğunluğu

Türkiye’nin en kalabalık şehri olan İstanbul, dünyanın da en kalabalık şehirleri arasındadır. Aynı şekilde İstanbul yollarında 4,5 milyona yakın araç bulunmaktadır. Bu araç fazlalığı büyük bir trafiğe de neden olmaktadır. Bu durum İstanbul’da yaşayanların günlük hayatını zehir etmektedir. Baktığımızda İstanbul trafiğinin en yoğun olduğu saatler; hafta içi sabah 08.00 ve 10.00 arasındadır. Akşamları ise en yoğun saatler 18.00 ve 20.00 arasındadır. Akşam trafiği, sabah saatlerine göre çok daha yoğun ve karmaşıktır. İstanbul’un bu yoğun trafiğine sadece şehirde yaşayanlar değil, dışarıdan gelen ziyaretçiler de mustariptir.

İstanbul Trafiğine Kalmamak İçin Tavsiyeler

  • İstanbul’da trafiğin en yoğun olduğu günler çarşamba ve cumadır. Program yaparken bugünlerin trafik yoğunluğunu dikkate alın.
  • Hafta sonlarında ise cumartesi günü de aynı şekilde İstanbul’da trafik yoğunluğu bulunmaktadır. Bu saatlerde yoğunluk haritasına baktıktan sonra programınızı yapmak faydalı olacaktır.
  • Özellikle hafta içi akşam iş çıkışı saatlerinde trafik neredeyse durma noktasına gelmektedir. Bu noktada İstanbul’a dışarıdan girişlerin ya sabah 8’de tamamlanmış olması ya da bu saatler dışında yapılması, aynı şekilde İstanbul’dan çıkışların da sabah 8’e kadar veya akşam 9’dan sonra gerçekleştirilmesi çözüm olacaktır.
  • Belirtilen bu saatlerde trafik yoğunluğunun %80’lere ulaştığı İstanbul’da, bir yerden bir yere ulaşmak da aynı oranda zordur. Bu nedenle 15-20 dakika sürecek mesafeler, 1-2 saat kadar sürebilmektedir. Olası gecikme ve aksiliklerin önüne geçebilmek için İstanbul’a gelenlerin veya İstanbul içi ulaşımların, öncesinde trafik durumunu göz önünde bulundurmak gerekiyor.
  • Özellikle metro, tramvay ve metrobüs gibi trafikten bağımsız işleyen ağlar iyi tercihtir.
  • İstanbul’a Anadolu tarafından gelenler için Gebze’den başlayan Marmaray; Üsküdar, Yenikapı, Bakırköy, Halkalı güzergahlarına kadar, Pendik’ten başlayan Kadıköy Metro’su ise aktarmalı bir şekilde İstanbul’un birçok noktasına kolayca ulaşım sağlamaktadır. Metrobüs ise Anadolu ve Avrupa yakası arasında birçok merkezi noktadan geçmektedir. Tek olumsuz yanı ise araçlar çoğunlukla çok kalabalıktır, hele ki iş çıkışlarında nefes alacak yer bulmakta zorlanabilirsiniz.

Trafiğin yoğun olduğu saatlerde özel araçlar park edilerek ulaşım, bahsedilen alternatif araçlarla yapılabilir. Bu çözüm, hem ziyaretçilerin hem de İstanbulluların, planladıkları saatlerde işlerini ve ziyaretlerini daha kolay ve hızlı bir şekilde tamamlamalarını sağlayacaktır. Bu şekilde yoğun trafikte araç sürerken delirmekten de kurtulabilirsiniz.

İstanbul Trafiğine Kalmamak İçin Yapabilecekleriniz-Yardımcı Kaynak: İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir