İsrail ve Türkiye Uzun Bir Aradan Sonra Tam Diplomatik İlişkilere Başladı
İsrail ve Türkiye Uzun Bir Aradan Sonra Tam Diplomatik İlişkiler Kurdu
İsrail ve Türkiye, bölgesel güvenlik, enerji ve ticarete sıçrayan, yıllarca süren gerilimler döneminde bir çizgi çizmeye çalışarak tam diplomatik ilişkileri sürdürme konusunda anlaştılar.
İsrail, Çarşamba günü başbakanı Yair Lapid ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki bir telefon görüşmesinin ardından, 2018’den bu yana ilk kez büyükelçilerin kurulacağını söyledi.
Lapid, hareketi “bölgesel istikrar için önemli bir varlık ve İsrail vatandaşları için çok önemli bir ekonomik haber” olarak müjdeledi. Bu yılın başlarında İsrail’i 15 yıl sonra ziyaret eden ilk ofis sahibi olan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara’nın kendi devletlerini arayan Filistinlilerin haklarını savunmaya devam ederken ikili ilişkileri geliştirmeyi hedeflediğini söyledi.
Çavuşoğlu, “Bu açıdan mesajlarımızı doğrudan Tel Aviv’den iletmemiz önemli olacak” dedi.
Türkiye’nin Gazze Şeridi’ni yöneten İslami militan grup Hamas’a verdiği destek ve İsrail’in Filistinlilere yönelik politikalarına yönelik eleştirisi, eskiden birbirine yakın olan iki ülkeyi birbirinden ayırmaya yardımcı oldu. Ancak hiçbir üst düzey İsrailli yetkili Çavuşoğlu’nun sözlerine hemen tepki göstermedi.
Ortadoğu Dostları-Düşmanları Dönüşen Shadow of War’da Barışmak İstiyor
Türkiye, gelecek yıl yapılacak seçimler öncesinde Erdoğan’a verilen desteği erozyona uğratmakla tehdit eden bocalayan bir ekonomiyi desteklemek için göründüğü için, Suudi Arabistan da dahil olmak üzere İsrail ve Arap dünyasıyla bağlarını sıfırlamaya çalıştı.
Diplomasi ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden’ın göreve başlamasından bu yana bölgesel rakiplerin çatlakları iyileştirdiğini ve çatışmalardan geri adım attığını gören daha geniş bir yeniden düzenlemenin parçası.
İsrail ile Türkiye arasındaki yakın bağlar, Erdoğan’ın başbakan olarak iktidara gelmesiyle 2003’te yıpranmaya başladı, ardından 2010’dan sonra, Gazze Şeridi’ne gitmekte olan bir Türk filosunun İsrail komandoları tarafından basılması ve 10 sivilin ölümüyle sonuçlanmasıyla burun buruna geldi.
İlişkiler 2016’da düzeltildi, ancak iki yıl sonra İsrail askerlerinin ABD Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınmasını protesto eden düzinelerce Filistinliyi öldürmesinden sonra tekrar bozuldu.
İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog’un Türkiye ziyaretinin teşvikiyle, kamuoyundaki son çözülme bu yıl gerçekten ciddi bir şekilde başladı. İki ülke, Mayıs ayında, dışişleri bakanları arasındaki dönüm noktası niteliğindeki görüşmelerden sonra İsrail havayollarının doğrudan uçuşlarıyla ilgili müzakereleri yeniden başlatma sözü vererek bunu takip etti.
İsrail Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü’nde Türkiye uzmanı olan Gallia Lindenstrauss, bir dizi başka faktörün tam ilişkilerin yeniden başlamasını mümkün kıldığını söyledi.
Türkiye, İsrail’e yönelik, Türk topraklarında İsraillilere yönelik tehditlerin önlenmesine yardımcı olmak gibi jestler yaptığını söyledi. Bu arada Erdoğan, normalleşmenin ABD’den F-16 savaş uçaklarını güvence altına alma hedefine yardımcı olacağını ve İsrail’i Türkiye üzerinden Avrupa’ya doğalgaz taşıyabilecek önerilen bir boru hattını yeniden düşünmeye ikna edeceğini umuyor.
Ankara’nın tartışmalı Doğu Akdeniz sularında tek taraflı enerji araştırması komşularını kızdırdığı için İsrail, Kıbrıs ve Yunanistan’ı birbirine bağlayan ayrı bir gaz ihraç boru hattı araştırıyor.
Lindenstrauss, “Geçen yıl içinde tarafların aralarındaki güveni yeniden kazanmak için bir fırsat olarak kullandığı birkaç kriz oldu” dedi. Erdoğan, İsrail’in Kasım ayında bir sonraki seçimini yapmadan önce harekete geçmeye karar vermiş olabileceğini de söyledi.
Herzog, ilişkilerin yenilenmesini övdü ve “Orta Doğu’da iyi komşuluk ilişkileri ve ortaklık ruhu hepimiz için önemlidir. Tüm inançların mensupları -Müslümanlar, Yahudiler ve Hıristiyanlar- bir arada barış içinde yaşayabilirler ve yaşamalılar.”
Türkiye’nin eski Washington ve Tel Aviv Büyükelçisi Namık Tan, Erdoğan hükümetinin “kendini ideolojik amaçlarla tecrit etmenin çok büyük bir maliyeti olduğunu” kabul ettiğini söyledi.
Tan, “Türkiye ile ilişkilerin düzelmesi, İsrail’in Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni de içeren bölge için daha geniş normalleşme çabalarının bir parçasıydı” dedi.
İsrail Dış Ticaret İdaresi’ne göre, İsrail ile Türkiye arasındaki mal ve ticari hizmet ticareti 2021’de 7,7 milyar dolardı.
İsrail Ekonomi ve Sanayi Bakanı Orna Barvivay, Eylül ayı başlarında Türkiye ile bir ekonomik zirve düzenlemeyi planladığını söyledi. Tan, iki yönlü ticaretin “kolaylıkla 25 milyar dolara yükseltilebileceğini” söyledi.
(Dokuzuncu paragrafta cinayetler üzerinden ilişkilerde kopuş detayı eklendi.)
Kaynak: bloomberg.com