Bilim ve TeknolojiKişisel GelişimPsikolojiYaşam

İnternet Bağımlılığının Farkına Varma

İnternet Bağımlılığının Farkına Varma yazımızda internet bağımlılığının toplumda ve gençlerde yaşatmış olduğu sorunları, sosyal yaşama olumsuz etkileri ve ideal internet kullanım vakitlerini yazdık.

İnternet Bağımlılığının Farkına Varma ve Sosyal Yaşama Etkisi

İnternet kullanımı, 2000’li yıllardan başlayarak günümüze kadar hızlı bir kullanım oranıyla gelmiştir. Aileler bir odada oldukları halde hepsinin elinde cep telefonu ve internet ile meşgul olabilmektedir. İnternet kullanımının iyi ayarlanması gerekiyor. Aşırı internet kullanımı bağımlılığı da beraberinden getirmektedir. Teknolojinin iyi yanlarından biri olan haberleşme olanağı çok ilerlemiştir. Çok uzaktaki bir yakınımızı telefon ile arayıp internet ile canlı olarak görebilmekteyiz. Fakat aşırı internet kullanımı hayatı da kaçırmamıza neden olmaktadır. Yakınımızdakileri göremez oluruz. Teknoloji ve internet hayatımızda olması gerekiyor fakat nasıl kullanmamız gerektiğini anlamalıyız. İlk olarak kullandığımız teknoloji hayatımızı kolaylaştırsın. Hayatımıza renk katsın ki eksiklik çekmeyelim. Tam tersi hayatınızın renklerini azaltıyorsa, daha az ilişki ve hareket sağlıyorsa ve hayatımızı zorlaştırıyorsa kullanımımıza dikkat etmeliyiz. Teknolojinin kontrolünü kendi elimize alalım, onun bizi kontrol etmesine izin vermeyelim. Yaşam alanımızı kısıtlamasına izin vermeyelim.

Wifi Mesh

Gerçek Sosyal Yaşama Verdiği Zararlar

Yeni nesilde sosyal ilişkilerde internet bağımlılığı yüzünden bozulmalar görülmektedir. Kişiler sosyal konuşma başlatmada zorluk çekmektedirler. Alışmış oldukları sanal dünyanın dışına çıktıklarında zorlanmalar görülmektedir. Kişiler genç yaşta çok fazla insanla etkileşimi kaybettikleri için ileri ki yaşlarda sosyal alanlarda zorluklar yaşamaktadır. Konu açmada ve sürdürmede zorluk yaşayan çok genç vardır. Sosyalleşme insanlarla etkileşimde bulunularak kazanıldığı için bu özellik kişilerde eksik olabilmektedir. İnternet ve teknolojinin bir diğer olumsuzluğu kişilerle diyalog halindeyken yüz ve ifade okumayı başaramamalarıdır. Bu karşısındaki kişiyle nasıl bir konuşma tarzı yapacağını bulamamasına neden olmaktadır. Kişilerin yapmış oldukları imaları anlamamaktadırlar. Çocukların birkaç tane yakın arkadaşı olması gerekir. İyi anlaştığı ve hayatı birlikte öğrenebileceği arkadaşları ona yol gösterecektir. Bilgisayarın en iyi arkadaşı olmaması gerekiyor.

Güvenme Duygusunun İlişkilerdeki Yeri Ne

Çocukların İnternet Bağımlılığının Farkına Varma

Çocuklara küçüklükten itibaren tablet, bilgisayar, cep telefonu vermeyin. Merakını başka şeyleri kurcalayarak gidersin. Çocuğu dışarı çıkararak gerçek hayatını tanısın. Yeni arkadaşlar edinsin. Daha küçük yaşta teknolojinin bağımlısı olursa gelişim bozuklukları ortaya çıkar. Zeka gelişimi de gerileyebilmektedir. Ailelerde anne ve baba teknolojiyi evin içinde dikkatli kullanmalıdır. Çocuk rol model olarak onları aldığı için onlar ne yapıyorsa çocuk da onu yapmak isteyecektir. Akşamları tüm aile toplandıklarında herkes bir şey ile uğraştığında aile ilişkiler yok olmaya başlamaktadır. Bir çatı altında olan aile bireyleri, sadece öyle gözükmektedir. Bir etkileşimleri yoktur. İleri de herhangi bir aksaklık da birbirlerinden ayrılma ihtimalleri yüksektir. Çocuğun kötü bir şey yaptığını bu yüzden çok sonradan öğrenmektedirler.

Bilgisayarlar Çağının Başlangıcı-Time

İnternete Girmenin İdeal Saatleri

0-3 yaş arası çocuklarda teknolojik aletleri hiç kullandırmayın. 3 yaşından itibaren okula başlayana kadar 1 günde sadece yarım saat internet kullansın. Yarım saatlik internet ona yetecektir. Bu saatler eğlence amaçlıdır, ödev v.s için geçerli değildir. Kendini ilerletemediği her türlü internet kullanımı bu saatler içindedir. İlkokul döneminde 1 saat, ortaokul döneminde 1,5 saat ve lise döneminde 2 saat yeterli düzeydedir. Yetişkinler içinde 2 saat geçerlidir. Önemli bir iş harici 2 saatlik internet kullanımından fazlası zararlıdır. Bu vakit den fazlasını harcıyorsanız başka vakitlerinizden harcıyorsunuz demektir. Kişisel gelişiminize zararı olmaktadır. Beden gücü, sosyal ilişkiler, ruh ve zihinsel gücünüzü geliştirecekken, internet bunların hepsini götürmektedir. İnternet bağımlılığın önüne geçmemiz gerekiyor. Sağlıklı toplum için özenle bağımlılıktan uzak durmalıyız.

İnternet Bağımlılığının Farkına Varma-Dr. Mehmet Dinç’in videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir