İnsülin Hormonunun Önemi yazımızda şeker hastalığına neden olan insülin hormonunun fazlalığında ve azlığında vücudumuzu yavaş yavaş çürütmesini, insülin hormonu ile ilgili bilgilendirme ve tedavisini yazdık.
İnsülin Hormonunun Önemi ve Fazlasında Oluşan Zararlar
İnsülinin vücutta fazla olması bir çok rahatsızlığı da meydana getiriyor. Vücut bunu önlem almak için insülin direnci geliştiriyor yavaş yavaş kendi hücrelerini bozmaya başlıyor. Kronik hastalıklarının tetikleyicisi bu hormondur. Aşırı kilo alımında ve şekerli gıdalar tüketiminde insülin direnci gelişmeye başlar. Genetik olarak da ailenizden size miras da kalmış olabilir bu kişiler kendilerini diğer insanlardan daha çok dikkat etmelidirler. Günümüzde insanların belalısı olmaktadır. İçten içe organları yavaş bir şekilde çürüterek acı dolu bir yaşam hazırlamaktadır. Damar hastalıkları, kanserler insülin direnciyle yayılma hızları artıyor.
Erken Tanının Önemi
İnslün oranınıza baktırmanız gerekir. Açlık insülin oranınız 5’in altındaysa zararı yoktur iyi durumdasınız demektir. 5-10 üzeri değerlerde artık bir takım önlemler almaya başlamanız gerekmektedir. Yoksa ileri de kötü hastalıklar geçirirsiniz ve hayatınız zehir olmaya başlar. İnsülin fazlalığı obezite, şeker, tansiyon yüksekliği,kanser ve damar rahatsızlıklarını tetiklemektedir.
İnsülin direncinizin arttığını anlamanın bazı yolları vardır. Bel çevreniz durup dururken kalınlaşıyorsa, hiç ihtiyacınız yok iken tatlı istekleriniz başladıysa, karbonhidratlara eğiliminiz arttıysa, şekerli ve karbonhidratlı yemeklerden hemen sonra acıktığınızı hissediyorsanız, yemekten hemen sonra ağız kuruluğu ve uyku bastırıyorsa bu gibi belirtiler sizde insülin fazlalığı olduğuna işaretdir. Eğer yıllık kontrollerinizi yaptırıyorsanız mutlaka insülin oranınıza baktırın. Her şeyinizden önce bu oranınıza baktırmanız gerekir.
Tavsiyeler
Yapılacak egzersizler ve doğru beslenme ile oluşan insülin fazlalığı azaltılabilir. Kızartma, ekmek ve şekeri hayatınızdan olabildiğince uzaklaştırın. Meyve yemek sağlığınız için çok önemlidir. Günde 2 porsiyon meyve ideal orandır. Özellikle elmayı sofranızdan eksik etmeyin. Fazlası size zarar verir. Eski sağlıklı hayatınıza geri dönebilirsiniz. Tatlılardan ve karbonhidratlı yiyeceklerden uzak durmanız gerekir. Günümüzde küçük çocukların bile kiloları bu yüzden aşırı artmıştır. Hazır gıdalar yüzünden obezite hastalığı yaygınlaşmış ve hareketsiz yaşamında olması ile tüm hastalıklar yakamızdan gitmemektedir. Daha iyi bir yaşam için insülin oranını denge de tutmak zorundayız. Yoksa genç yaşta yaşlılığımızı yaşamaya başlarız. Geleneksel beslenmeye özen gösterin, eskilerin beslenmesi en iyi beslenme çeşitidir. Bunun yanında doğru yaşamak için eğitim almak size çok şey katacaktır.
İnsülin Hormonunun Önemi.