SağlıkYaşam

İnsülin Direncinin Kötü Etkileri

İnsülin Direncinin Kötü Etkileri yazımızda insülin direnci kontrolünün sağlanması, insülin hormonunun fazlalığında oluşacak hastalıklar ve vücudumuzdaki fazla şekerin ne olduğunu yazdık.

İnsülin Direncinin Kontrolü

İnsülin direnci, çoğu kronik hastalığın başlangıcını oluşturur. Vücutta fazla olan insülin hormonuna karşı organlar kendilerini koruma altına alırlar. Aşırı kilo, karaciğer yağlanması, ürik asit yüksekliği, trigliserit yüksekliği, damar sertliği, tansiyon ve diyabet gibi birçok hastalığa neden olur. İnsülin direnci olan kişi 15-20 yıl sonra tansiyon ve bunama hastası olarak karşımıza çıkar. İnsülin yüksekliğinin ardından insülin direnci, insülin direncinin ardından gizli şeker, gizli şekerin ardından şeker hastası olunmaktadır. Kişinin insülinin yüksekliğinden itibaren şeker hastası olması ortalama 15 yıl sürmektedir. Hareket etmeyen ve ne bulursa yiyen kişiler 10 senede şeker hastalığına yakalanırlar.

Kişide insülin direnci olsa bile bunu kontrol altına aldığı zaman şeker hastası olmayabilir. Sadece kendinizi sağlıklı beslenmeye ve hareket etmeye alıştırırsanız şeker hastası olmazsınız. Ölene kadar şeker hastalığının kötü etkilerini yaşamazsınız. İnsülin direnci insan sağlığının önündeki en büyük problemler arasındadır. Her geçen gün daha fazla kişi şeker hastası oluyor ve diğer hastalıkları da tetikliyor. Buna karşı insanların bilinçlenmesi ve insülin direncini oluşturmaması gerekiyor.

İnsülin Direncinin Oluşması

Vücuttaki Fazla Şeker Ne Olur?

Pankreas yemeklerden sonra artan kan şekerini düşürmek için vücuda insülin hormonu salgılar. Kan şekerinin 80-100 arasında olması gerekirken bu rakamların üstüne çıktığı zaman pankreas devreye girer ve kan şekerini eski haline getirir. Eğer getirmezse vücut iflas eder. Eğer fazla insülin salgılanırsa vücut sistemi de kendini kapatır ve insülin almaz. Hücreler gerektiği kadar insülinin alırlar ve geriye kalan insülinler kişiyi acıktırır veya şeker hücrelerini yağa çevirir. Vücudun ihtiyacı olan şeker insülin hormonun işlemesiyle vücuda alınır aksi halde şeker vücudumuza giremez. Eğer vücuda şeker giremezse vücut enerji alamaz. Şeker fazlalığında oluşan yağlar kas sisteminde ve karaciğerde yağlanma olarak görülür. Kas sisteminde ilk önce fazla şekerler yağa dönüşür ve kalçalarda ki yağları arttırır. Kasların hareket ettirilmesi şeker hastalığının oluşmasını ve etkisini en aza indirecektir.

Diyabet Şeker Hastalığı Önleme

Şeker Hastalığına Karşı Yapılacaklar

Bunun için her gün yürümelisiniz. Ortalama 7500 adım atmak iyidir, fakat 10000 adım atmak sağlıklı kalmak için ideal yürüme oranıdır. Sevdiğiniz egzersiz ve sporu yapın yoksa insülin direnci peşinizi bırakmaz. Ne kadar az insülin salgılanırsa o kadar çok uzun ve sağlıklı bir ömrünüz olur. İnsülin direncindeki en önemli sebep kas-yağ oranındaki değişimdir. Kasların kullanılması insülin direnci oluşumunu engelleyecektir. Fazla kilo alımı da insülin direncinin oluşmasına neden olmaktadır. İşlenmiş gıdalardan uzak durun. Sebze ve meyve ağırlıklı gıdalarla beslenmeye öncelik verin. Bakliyat ve ev yemeklerini yiyin. Bolca aktivite yapmaya çalışın.

İnsülin Direncinin Kötü Etkileri-Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’nun videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir