İngiltere Başbakanı Yasadışı Göçe Yönelik Baskıyı Duyurdu
İngiltere Başbakanı Yasadışı Göçe Yönelik Baskıyı Duyurdu
İngiltere Salı günü, hükümetin güney kıyılarına küçük teknelerle gelen insan artışını kontrol etmeye çalışırken, Manş Denizi’ni geçen göçmenlerin ülkede kalmasını önlemek için yeni yasalar getirmeyi planladığını söyledi.
Hükümet rakamlarına göre, Manş Denizi üzerinden İngiltere’ye gelen insan sayısı son iki yılda iki kattan fazla arttı ve bu yoldan gelen en fazla insan Arnavutlar.
Başbakan Rishi Sunak, Arnavut sığınmacıların geri dönüşünü hızlandırma ve sayıyı ikiye katlayarak önümüzdeki yılın sonuna kadar yaklaşık 150.000 sığınma vakasından oluşan ilk iş yükünü temizleme planları da dahil olmak üzere, yasadışı göçle başa çıkmak için beş maddelik yeni bir strateji duyurdu. vaka çalışanlarının
Sunak parlamentoya yaptığı açıklamada, “Birleşik Krallık’a yasa dışı yollardan girerseniz burada kalamazsınız.” “Bunun yerine, alıkonulacak ve hızla ya kendi ülkenize ya da sığınma talebinizin değerlendirileceği güvenli bir ülkeye geri gönderileceksiniz.”
Küçük teknelerle gelen göçmenler, özellikle göçmenlerin iş bulmayı zorlaştırmakla ve kamu hizmetlerini esnetmekle suçlandığı kuzey ve orta İngiltere’deki işçi sınıfı bölgelerinde Muhafazakar hükümet için önemli bir siyasi sorun haline geldi.
Sunak, geçişlerle mücadele için yeni bir birimin kurulacağını ve gelecekte göçmenlerin oteller yerine kullanılmayan tatil parklarında, eski öğrenci konaklama yerlerinde ve ihtiyaç fazlası askeri tesislerde barındırılacağını söyledi.
İngiltere içişleri bakanı, İçişleri Bakanı Suella Braverman geçtiğimiz günlerde geliş dalgasını “istila” olarak nitelendirdi ve göçmenlerin çoğunu “suçlu” olarak nitelendirerek Arnavutluk başbakanı Edi Rama’nın öfkeli bir tepkisine yol açtı.
Sunak, önümüzdeki aylarda binlerce Arnavut’un evlerine geri gönderileceğini söyledi.
‘ÖFKELİ OLMAK HAKKI’
Birbirini izleyen İngiliz hükümetleri, küçük teknelerin gelişini durdurma sözü verdi. Buna rağmen, rekor bir rakam olan 44.867 kişi bu yıl Britanya’ya girmek için küçük teknelerle Manş Denizi’ni geçti.
Göç düzeyiyle ilgili endişeler, destekçilerin İngiltere’yi sınırlarının “kontrolünü geri almaya” çağırmasıyla 2016 referandumunda Brexit için oylamanın itici gücü oldu.
Halkın “kızmakta haklı” olduğunu söyleyen Sunak, mevcut sistemin gerçek sığınma başvurusu yapanlara haksızlık ettiğini söyledi. İnsan sefaletiyle ticaret yapan suç çetelerinin hakimiyetini kırmak zalimce ya da kaba değil” dedi. “Yeter artık.”
Duyuru, hükümetin sorunu çözmemesi halinde bir sonraki seçimde yenilgiye uğrayacaklarından korkan Muhafazakar milletvekillerinin çoğu tarafından memnuniyetle karşılandı.
Eski bakan Simon Clarke gibi bazı Muhafazakar milletvekilleri, hükümetin son stratejisinin geçişleri caydırmaması durumunda yeni politikalar tasarlamayı kolaylaştırmak için hükümetin daha ileri gitmesini ve gelecek yıl Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi‘nden ayrılmayı düşünmesini istedi.
Muhalefet İşçi Partisi lideri Keir Starmer, hükümetin göçmenlik sistemini en son değiştirdiğinde durumu daha da kötüleştirdiğini söylerken, bazı yardım kuruluşları sorunun hükümet İngiltere dışında sığınma taleplerine izin verene kadar devam edeceğini söyledi.
Britanya hükümeti bu yılın başlarında, küçük teknelerle gelenler için caydırıcı olacağını umarak, diğer çabaların yanı sıra göçmenleri Ruanda’ya sınır dışı etmeyi planladığını duyurdu
Politika, Eylül ayı başlarında Londra Yüksek Mahkemesi’nde insan hakları grupları ve bir sendika koalisyonunun Ruanda politikasının uygulanamaz ve etik dışı olduğunu iddia etmesiyle yasal bir itirazın konusu oldu. Pazartesi günü bir karar bekleniyor.
Sunak, hükümetin Ruanda’ya uçuşları yeniden başlatacağını söyledi ve parlamentodan insani nedenlerle kaç kişinin alınabileceği konusunda kota belirlemesinin isteneceğini duyurdu.
Britanya’nın iltica sistemi genellikle talepleri işleme koymakta yavaş olsa da, vakaları incelenen küçük teknelerle gelenlerin yaklaşık üçte ikisinin gerçek mülteciler olduğu tespit edildi.
İngiltere Başbakanı Yasadışı Göçe Yönelik Baskıyı Duyurdu-Kaynak: reuters