İmar Affı Başvurusu Nasıl Yapılır? İmar Affı Başvurusu Son Gün yazımızda imar affının yapılmasının nedeni, yapı kayıt belgesinin ne olduğu, başvuru formu ve harç bedellerini yazdık.
Neden İmar Affı Başvurusu Yapılır?
İmar affı ile birlikte iskansız yapılar kayıt altına alınmaktadır. Kayıt altına alınan yapılara iskan verilecektir. Bununla birlikte imar affından yararlanan yapılar imara açık hale gelmiş olacaktır. Bu yapıların çürük olmaması ve iskana uygun olması kriterler arasındadır. Af için başvurulan yapının depreme dayanıklılığı olması gerekir. Bu kriterlere uyan yapılar başvuru değerlendirilmesine alındıktan sonra eğer yapı uygun ise yapı kayıt belgesi verilecektir.
Yapı Kayıt Belgesi Nedir?
Yapı kayıt belgesi, yapıyı kullanma izin belgesi anlamına gelmektedir. Bu belge ile bu yapılara başvuru yapılan elektrik, su, doğalgaz bağlanabilecektir. Yapı hakkında yıkım kararı alınmış ise veya daha önceden tahsil edilmemiş idari para cezası var ise bu yapı hakkında kaldırılacaktır. Bu yapılara tapu alınabilecektir. Cins değişikliği ve kat mülkiyeti kurulabilecektir. Ayrıca bu yapılar krediye uygun hale gelecektir.
İmar Affı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Af başvurusu yapabilmek için beli başlı şartlar bulunmaktadır. Başvuru yapabilmek için müracaatlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığının belirlediği yerlerde kurum ve kuruluşlarda, yapının kayıtlı olduğu belediyelere veya valiliklere, bakanlık tarafından yetkililendirilen kurumlara doğrudan yapılabilmektedir. Şahıslar kendi e-devletleri üzerinden başvuru yapabildikleri gibi başvuru formunu doldurarak, başvuru formu ve dilekçe ile belediyelere ya da mücavir alan dışında ise(bulunulan yerde belediye yok ise) valiliklere başvurabilmektedir.
Başvuru Formu Hakkında Bilgilendirme
E-devlet üzerinde Bakanlığın imar affı ile ilgili yayınladığı bölümde form bulunmaktadır. Bu formlar belediyelerde ve valiliklerde de bulunmaktadır. Bu formlara başvurulacak yapının bilgileri doğru bir şekilde girilmelidir. Yapı kayıt sistemine başvururken, yapının mülkiyet durumu, sınıfı, grup bilgileri yazılmaktadır. Başvurulan yapının ne olarak kullanılacağı formda belirtilmelidir. Mesken mi yoksa ticari mi olduğu yazılmalıdır. Arsa ve tapu bilgileriyle beraber yazılmalıdır. Vekaletle başvuru yapılabilmektedir. Vekaletsiz başkası adına imar affının başvurusu yapılamamaktadır. Başvuru yapıldıktan sonra bina değerlendirmeye alınır. İskana uygun olup olmadığı, çürük olma durumu ve depreme dayanıklılığı kontrol edilmektedir. Kurumdan kişiye cevap verilir ve harçlar ödendikten sonra yapı kayıt altına alınır. Başvuru yaptıktan birkaç gün sonra bilgilendirme mesajı gelmektedir.
Harç Bedelleri
İmar affında başvurularda son tarih 31 Ekim 2018’dir. Başvurular çok yüksek olduğu için uzama ihtimali bulunmaktadır. 31 Aralık 2018’e uzatılmıştır.Harç ödemelerinin son tarihi ise 31 Aralık 2018‘dir. Harç bedellerinin belirlenmesi ikiye ayrılmaktadır. Konutlar için ve ticari yapılar için harçlar ayrı hesaplanmaktadır. Konutlar için %3 harç alınırken, ticari yapılar için %5 harç alınmaktadır.
Yapı kayıt belgesi aldıktan hemen sonra yapıya elektrik, su, doğalgaz bağlatılabilmektedir. Daha önceden yapı hakkında alınan yıkım kararı ve idari para cezaları kaldırılmaktadır. Yapı krediye uygun hale gelmektedir.
Hukukçu Ayşem Şanlı’nın videosundan yardım alınmıştır.