İki Yüzlü Şehirler Mumbai-Rio De Janeiro-Durban-Kuala Lumpur yazımızda dünyanın farklı yerlerinde bulunan bu 4 şehrin hızlı bir şekilde gelişmesiyle birlikte oluşan farklı iki yüzünü yazdık.
İki Yüzlü Şehirler-Mumbai-Hindistan
Mumbai’nin eski adı Bombay’dır. Hindistan’ın en kalabalık şehri olan Mumbai ayrıca dünyanın da en kalabalık şehirleri arasında yer almaktadır. Mumbai’de yaklaşık olarak 21 milyon insan yaşamaktadır. Mumbai’nin önümüzdeki yıllarda dünyanın en kalabalık şehri olacağı tahmin edilmektedir. Mumbai, aynı coğrafyada bulunan diğer ülkelerin şehirleri ile kıyaslandığında, daha fazla ekonomik güce sahiptir. Hindistan’da yaşayan milyonerler ve milyarderler bu şehrin sınırları içerisinde yaşamaktadır. Bir liman şehir olan Mumbai, ülkenin liman ticaretinin %75’lik kısmına hakimdir. Hindistan borsası da burada bulunmaktadır. Sanayide ve endüstri de çalışmak isteyen düşük ücretli işçiler akın akın bu şehirde toplanmıştır. Durum böyle olunca gelir dağılımdaki dalgalanmalar çok geniştir. Mumbai’nin bir kısmında yüksek gökdelenler ve binalar yapılırken, diğer yanda barakalarda insanlar hayatta kalmaya çalışıyor.
Rio De Janeiro-Brezilya
Rio De Janeiro, Brezilya’nın en kalabalık 2.şehridir. Sao Paulo en kalabalık şehri konumundadır. Rio De Janeiro’nun Portekizce anlamı “Ocak Nehri”dir. Rio De Janeiro’da 14 milyona yakın insan yaşamaktadır. İnsanı ve betonu oldukça fazladır. İstanbul’a benzer. Her yıl 3 milyon turisti ağırlamaktadır. En önemli geçim kaynağı turizmdir. Mimari bakımdan sınıfta kalmış olan şehirde, binin üzerinde gecekondu mahallesi bulunmaktadır. Rio De Janeiro’da bu mahallelere “Favelalar” ismi verilmektedir. Favelalar yerel halkında dörtte birini bünyesinde barındırmaktadır. 19.yüzyılın sonlarında itibaren insanlar buralarda yaşamaya başlamıştır. Düşük maliyetli barınma imkanı getirmesi ve insanların daha iyi yerlerde kalmak için imkanlarının olmaması, insanları buralarda yaşamaya mecbur bırakmıştır. Bir tarafta gökdelenler, bir tarafta favelalar.
Durban-Güney Afrika Cumhuriyeti
Durban, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin turizm şehirlerindendir. Sahil şeridi boyunca birçok villa, tatil köyü ve otel bulundurur. Durban, özellikle 2010 yılında Dünya futbol şampiyonasının ev sahiplerinden olduktan sonra çok gelişti. Bir tarafında estetik yapılar varken diğer tarafında eski yapılar kaldı. Şehir iki farklı kesime bölündü. Durban’da altın yatakları ve petrol kuyuları zenginlik kaynakları arasında yer alır. Bu kadar zenginliğin olduğu bir şehirde fakirlerin olması yine düşündürücüdür. Gelirin fazla olması, gelir eşitsizliğini sonlandırmamıştır. Golf sahalarının yanında barakaların bulunması, zengin ve fakirlerin durumunu göstermektedir.
Kuala Lumpur-Malezya-İki Yüzlü Şehirler
Kuala Lumpur, Malezya’nın kültür ve finans kentidir. Kuala Lumpur’da 3 milyona yakın insan yaşamaktadır. Kısmen gelişmiş bir şehirdir ve gelişmişlik 1980’li yıllarda yapılan yatırımlarla sağlanmıştır. Yeni binalar ve gökdelenler bu tarihlerde yapılmaya başlanmıştır. Kuala Lumpur’da birçok etnik kökenli insan ve farklı kültürler bir arada yaşamaktadır. Günümüzde ise şehrin bir yanını gökdelenler, bir yanını ise eski, boyası dökülmüş barakalar oluşturmaktadır. Şehirlerin farklı iki yüzü zamanla oluşmuştur.
İki Yüzlü Şehirler Mumbai-Rio De Janeiro-Durban-Kuala Lumpur-İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.