SağlıkTarım ve Hayvancılık

Ihlamur Ağacının Şifa Dağıtması

Ihlamur Ağacının Şifa Dağıtması yazımızda ıhlamur çayının faydalarını, evlerde ıhlamur çiçeklerinin kurutulup ilaç niyetine saklanması, ülkemizde ıhlamur yetiştiriciliği, bal ormanlarında ıhlamur ağacı kullanımı ve ıhlamur ağaçlarının özellikleri ve kullanım alanlarını yazdık.

Ihlamur Ağacının Şifa Dağıtması-Ihlamur Çayının Faydaları

Ihlamur ağacı insanlar için adeta şifa kaynağıdır. Ihlamur çayı gribin önlenmesinde etkilidir. Ihlamur çayı insanları terletir, öksürüğü keser, sinirleri yatıştırır, uykusuzluğu giderir, damar tıkanıklığını önler, idrar söktürücü özelliği de bulunmaktadır. Kan dolaşımını düzenler ve kabızlığı giderir. Mide ve bağırsak sistemlerine faydalıdır. Mide üşümesini giderir. Bağırsak kurdunu düşürür ve sancısını giderir. Ihlamur çayı bal ile karıştırılıp içildiğinde ise mide ülserini giderir. Ihlamur ağaçlarına şifa ağacı diyebiliriz.

Yatıştırıcılar-Ihlamur çayı

Ihlamur Ağacının Çiçekleri İlaç Şifa Niyetine Evlerde Saklanıyor

Ihlamur ağaçlarının çiçekleri yapraklı veya yapraksız bir şekilde küçük sapları ile toplandıktan sonra gölgede kurutulur. Kurutulan çiçek ve yapraklar evlerde ilaç niyetine saklanmaktadır. Özellikle gribin yaygın olduğu soğuk günlerde ocaklarda kaynatılan ıhlamur, odalara hoş bir koku yaymasının yanında sıcaklığı ile insanın içini ısıtır. Ihlamurun dal ve gövde kısmının kabuğu, kökü ve gövdesinin kurutulup öğütülmüş tozu da ıhlamur çiçeğinin özelliklerini taşımaktadır.

Ihlamur Ağacının Faydası

Anadolu’da Ihlamur Yetiştirme

Dünyada 30’a yakın ıhlamur türü bulunmaktadır. Anadolu’da ise ıhlamur Gümüşi ıhlamur, Büyük yapraklı ıhlamur ve Kafkas ıhlamuru olmak üzere 3 çeşittir. Ihlamur ağaçları ülkemizde Marmara ve Karadeniz Bölgesinin tamamında ve Akdeniz’in Toros ormanlarında bulunmaktadır.

Ihlamur Ağacının-Bal Ormanları

Bal Ormanlarının En Gözde Ağacı Ihlamur

Ülkemizde bal ormanlarında dikilen ağaçların en başında ıhlamur ağaçları gelmektedir. Çiçek özünün bala verdiği tat ve şifadan dolayı ıhlamurlar bal ormanlarında bolca bulunmaktadır. Ihlamurun çay olarak kullanılan çiçekleri bal özü bakımından zengin, sarımsı bir renge ve kendine özgü hoş bir kokuya sahiptir. Ihlamur ağaçları aynı zamanda kereste kovan yapımında hafif ve yumuşak olduğu için tercih edilmektedir. Ihlamur ağaçları park, bahçeler ve yol kenarlarında süs ve koku ağacı olarak değerlendirilmektedir. Özellikle ilkbahar zamanlarında bulunduğu bölgeye hoş bir koku yayar. Doğu Karadeniz insanları ıhlamur ağaçlarını çay bahçelerinin sınırlarına ve köy evlerinin yakınlarına dikerek değerlendirmektedir.

Ihlamur Ağaçlarının Yapısı ve Kullanım Alanları

Ihlamur ağaçları sık dallı ve geniş tepeli bir yapıya sahiptir ve 30-40 metre kadar uzayabilmektedir. Ihlamur dallarını toplamak da ayrı bir zorluktur. Düzgün gövdeli ve sık yapraklıdır. Kışın dökülen yapraklar yürek biçiminde ve kenarları testere dişlidir. Yapraklar sonbahar mevsiminde altın sarısı bir renk alır ve bulunduğu ormanı renk bakımından estetik değerini yükseltir. Ihlamurlar tohumdan veya çeltikten üretilmektedir. Derin, besin maddelerince zengin topraklarda daha iyi gelişirler. Don ve kuraklık, gelişmelerini olumsuz etkiler. Derinlere giden kazık kök yaparlar ve kök sürgünü verirler. Ihlamur çiçekleri mayıs aylarının ortasından itibaren sarı ve beyaz renklere bürünür. Ihlamur ağaçlarının çiçeklerinin toplanması oldukça zordur. Ihlamur ağacı oymacılıkta, kaşık kepçe gibi ev eşyaları yapımında ve kovan yapımında kullanılmaktadır. Mobilya kaplamalarında kullanılmaktadır.

Ihlamur Ağacının Şifa Dağıtması-İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir