SağlıkTarım ve HayvancılıkYaşam

Hormonlu Gıdalar Nasıl Anlaşılır?

Hormonlu Gıdalar Nasıl Anlaşılır? yazımızda sebze ve meyvelerin doğal mı, hormonlu mu olduğunu anlamanın 4 yolunu ve köylü üreticileri desteklemenin önemini yazdık.

Hormonlu Gıdalar

Gıdaların hormonlu olup olmadığını anlamak kolay değildir. Hormonlu gıdalar olabilecek meyve ve sebzelere dışarıdan bakarak anlaması zordur. Doğal gıdanın mevsiminde tüketilmesi en önemli kriterdir. Tadını, şeklini, kokusunu, dokusunu eskiden tadanlar bilirler. Kışın ortasında tüketilen normalde yazın çıkan meyvelerin ve sebzelerin gerçek olması mümkün değildir. Doğal, hormonsuz sebze ve meyve yemek için öncelikle mevsimine dikkat etmek gerekir. Çünkü mevsiminde yetişen gıdayı, mevsimi dışında üretmek için özel koşulları ona göre uyarıları vermek gerekir. Bu işlem zaman zaman ilaçla zaman zamanda koşulları taklit etmekle yapılmaktadır. Hiçbir zaman doğal güneşin verdiği lezzet oluşmamaktadır. Bunun için yazdan saklanacak gıdalar kışın tüketilebilir.

Hormonlu olup olmadığı dokusuna bakılarak fark edilebilir. Doğal ve hormonlu gıdaların kıyaslaması içlerine ve dışlarına bakılarak ayırt edilebilir. Kokusu ve lezzeti de ayırıcı özellikleridir. Anamur muzu mis gibi kokar, fakat dışarıdan gelen muzların kokusu yeterli değildir. Yurt dışından gelen muzlar ham olarak toplanıp yolda gelirken olgunlaşmaktadır. En iyisi yerli meyvelerin tercih edilmesidir. Kokuyu ve tadı ayırt edebiliyorsanız alacağınız sebze ve meyvenin organik olup olmadığını ayırabilirsiniz.

Domates Üretiminde Haberler
Domates

Köylülere Destek Sağlamak

Doğal gıda tüketmek için köylülerden alışveriş yapabilirsiniz. Küçük işletmeleri desteklemek ülke kalkınması açısından çok önemlidir. Güvenilir olduğuna kanat getirdiğiniz üreticilerden doğal ürünleri alarak sağlığınıza dikkat edebilir ve köylülerin geçimlerini sağlayabilirsiniz. Çiftçi ile sizin aranızda olan aracılar ve perakendecileri saf dışı bırakarak daha ucuza sağlıklı ürünler alma şansını yakalayabilirsiniz. Aileler çocuklarının sağlığı ve geleceği için hormonlu ve sağlıksız gıdalardan uzak durmalıdır. Beslenmeye çok dikkat etmeleri gerekir. Çocukların doğru ortamlarda büyümelerini sağlamalıdır. Sağlığa yatırım yapmak her zaman kazançlıdır ve ülkenin kalkınması içinde köylülere desteği sürdürmek gerekir.

Onkoloji Uzmanı Dr. Yavuz Dizdar’ın videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir