Hepatit C Hastalığı Nasıl Bulaşır? yazımızda Hepatit C Hastalığının ne tür bir hastalık olduğunu, belirtilerinin neler olduğunu, gizli ilerleyişini, nasıl hepatite yakalanıldığını ve Hepatit A ve Hepatit B hastalıklarında bulaşmanın nasıl gerçekleştiğini yazdık.
Hepatit C Hastalığı
Hepatit C hastalığı çok önemli bir sağlık sorunudur. Hepatit C virüsünün yaptığı bir karaciğer iltihabıdır. Akut ve kronik formunda görülmektedir. Hastalık iki şekilde de herhangi bir belirti vermeyebiliyor. Kimi zaman halsizlik, yorgunluk, kırgınlık, karaciğer üstünde ağrı yapma, karın şişliği, ufak ateşlenme biraz daha yoğun olduğu zaman sarılık gibi az belirtileri olabilmektedir. %70-80 oranında Hepatit C hastalığı karaciğerde kronik hale gelmektedir. Sinsi bir şekilde ilerlediği için kişiler Hepatit C’nin varlığından haberdar olmamaktadır. Hepatit C kronikleştiği zaman karaciğerde uzun süreçte ciddi zararlar verebilmektedir. Karaciğerin siroz haline geçmesine neden dahi olabilmektedir. Hepatit C’nin üzerinde durulması gerekir ve önleminin alınması gerekir. Son yıllarda tedavi edilmesi sağlanmıştır.
Hepatit C kan yoluyla, vücut sıvılarıyla ve anneden çocuğa geçebilmektedir. Hepatit C en sinsi hastalıklar arasında yer aldığı için kişiler Hepatitin en son evrelerinde doktora başvurmaktadır. Dünya üzerinde hastaların %23’ü hastalığından haberdardır. Özellikle Hepatit testleri yaptırarak Hepatit olunup olunmadığı öğrenilebilmektedir. Kan testleri de aynı şekilde işe yaramaktadır.
Hepatit A ve Hepatit B
Hepatit C’nin yanı sıra Hepatit A ve Hepatit B virüslerinin neden olduğu hastalıklarda bulunmaktadır. Hepatit A, ağız yoluyla alınan yiyecekler, sular, kirli yerlerde ve sağlık koşulları iyi olmayan yerlerde bulaşabilmektedir. Hepatit A salgınlar yapabilmektedir fakat kronikleşmemektedir. Hepatit B, bütün dünyayı meşgul eden çok yaygın bir hastalıktır. Kan yoluyla, vücut sıvılarıyla ve anneden çocuğa geçebilmektedir. Hepatit B hastalığı kronikleşebilmektedir. Hepatit B hastalığı siroza ve ardından karaciğer yetmezliğine neden olabilmektedir. Hepatit B’de anneden yeni doğan çocuğa aşı yapılarak, Hepatit B hastalığından korunması sağlanabilmektedir.
Hepatitin Buluşma Yerleri
Dövme yaptırmak, kulak deldirmek, manikür ve pedikür yaptırmak, akupunktur yaptırma da dikkatli olunmalıdır. Sürekli kan nakli yaptırmak, sterilize olmayan ortamlarda yapılan ameliyatlar, damar içi ilaç kullananlarda, iyi sterilize olmamış aletlerin cerrahi işlemlerde kullanılmasından dolayı da Hepatit bulaşabilmektedir. Yazının başında yazdığımız gibi kan yoluyla ve cinsel yol ile de rahatlıkla Hepatit bulaşabilmektedir.
Hepatit C Hastalığı Testleri ve Tedavisi
Sağlık personeli riskli grupta yer almaktadır. Sigara ve alkol kullanıcıları riskli grupta yer almaktadır. Aşırı kilolu kişilerde riskli gruplarda yer almaktadır. Damar içi ilaç kullananlarda da ciddi oranda görülmektedir. Bu kişilerde hastalık daha hızlı seyretmektedir ve tedaviye verilen yanıt daha zordur. Anti-HCV Testi ve HCV-RNA Testi pozitif çıktığında Hepatit C virüsü taşındığı anlamına gelmektedir. Biyopsi ülkemizde test için istenmektedir. Hepatit tedavisinde yeni çıkan ilaçlarla tedavide başarı sağlanmaktadır. Tedavi süreci pahalı olduğu için öncelik durumu ağır olanlara verilmektedir. SGK tedaviyi bazı koşulların yerine getirilmesinden sonra karşılamaktadır. 3 ay ve daha kısa süreli kür şeklinde ilaç tedavisi sunulmaktadır. Şuanda tedavi çok pahalı olduğu için herkes bu tedaviden yararlanamamaktadır.
Hepatit C Hastalığı Nasıl Bulaşır?-Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Nurdan Tüzün’ün videosundan yardım alınmıştır.