Hepatit B Hastalığı ve Tedavisi yazımızda Hepatit B hastalığının nasıl oluştuğunu, nasıl bulaştığını, hangi hastalıklara yol açtığını, tedavi yöntemini ve nasıl önlem almanız gerektiğini yazdık.
Hepatit B Hastalığı-Sarılık
Hepatit B halk arasında Sarılık hastalığı olarak da bilinir. Bu hastalık enfeksiyonlarla oluşur. Viral enfeksiyonlar A-B-C-D-E-G gibi numaralandırılmış olarak isimlendirilmektedir. Bunların dışında otonomi hepatitler vardır. Bu hepatit türü kişinin kendi yapısından kaynaklıdır. Bir diğer hepatit de immun sistemi (bağışıklık sistemi)’nden kaynaklı olmaktadır. Toksinlerin oluşturduğu hepatitler de vardır. Bunlar çevre kirliliği ve çamaşır suları, kurşunlar, bazı ilaçlar toksik fazlalığına neden olup karaciğerin işlevini bozmaktadır. Hepatit çeşitliliği fazlaca bulunmaktadır.
Nasıl Bulaşır?
Hepatit B’nin en çok bulaşma nedeni kan yoluyladır. Sizde bir açık yara olduğunda enfeksiyonlu kişiden gelen hepatitler size kan yoluyla bulaşır. Yanlış enjeksiyon, iğneyle yapılan ilaç aktarımları, ameliyatlarda kullanılan aletlerin tam temizlenmemesi, diş ameliyatları, sünnet, dövme ve piercing yaptırırken kullanılan aletlerden de bulaşabilmektedir. Hijyenik ortamlarda sağlık kontrolünüzü yaptırmaya dikkat edin. Hijyenin olmadığı sağlık yerlerinde bulaşma ihtimali oldukça yüksektir. Bunun yanı sıra kişinin cinsel ilişkisi birden çok ise buradan da bulaşabilir. Hepatit B’nin diğer hepatit türlerine göre bulaşma ihtimali daha yüksektir. Sarılık anne karnında çocuğa bulaştıysa eğer çocukta kalıcı olarak kalma ihtimali %95’dir. Fakat sonradan bulaştıysa 18 yaşından sonrası gibi kalıcı olma ihtimali düşüktür. Hastalıktan kurtulma ihtimali olgun yaşlarda alındığı zaman daha avantajlıdır.
Hastalığın Siroza İlerleyişi ve İlaç Tedavisi
Hepatit B taşıyan bir kişi 30 yılı aşkın bu hastalıkla yaşadıktan sonra önce siroz olur. Bu hastaların %25’i ise karaciğer kanserine yakalanır. Sarılık 6 fazdan oluşur. İmmun tolerans 30-35 yaşına kadar devam eder. 35-40 yaşına kadar hastada bir tedavi ihtiyacı gözükmez, fakat bu yaşlardan sonra hastalık kendini göstermeye başlar. Burada ya hastalık tamamen kendiliğinden geçer ya da siroza doğru bir gidiş gerçekleşir.
Siroz döneminde doktor yardımıyla tedaviye başlanması gerekir. 6 fazdan 5. fazda hepatit B vücuttan yok olur. Bu yok oluş vücudun kendi immun sistemiyle olur veya tedavi ile yok olur. Yok olmazsa kansere doğru gider. Tedavi de ilaçlar verilerek hepatitin hastadan uzaklaşması sağlanır ve kişinin hepatitle yaşama zorunluluğu kalmaz. Taşıyıcı olan kişilerinde kontrollerini aksatmaması gerekir. Bu kişilerde siroz ve karaciğer kanseri olabilirler. İlaç tedavisi verilirse almaları gerekir. Bunun için hastanenin Gastroenteroloji bölümünde sağlık kontrolünden geçmeniz gerekmektedir.