HaberMutfakSağlıkYaşam

Helal Gıda Sertifikası

Helal Gıda Sertifikası yazımızda insanların daha çok para kazanma adına fabrikada üretilen ürünlere helal olmayan maddeleri katabilmesini ve Helal Gıda Sertifikası olan ürünlerin iyice araştırıldıktan sonra tüketilmesi gerektiğini yazdık.

Helal Gıda Sertifikası Yaygınlaştı

50 yıl öncesine kadar gıdaların helalliğinden şüphe edilmiyordu. Hangisinin helal, hangisinin haram olduğu çok netti. Günümüzde ise hızlı nüfus artışı sonucunda gelişen gıda endüstrisi, ihtiyaçları karşılamak için yeni ürünler ve teknolojiler üretti. Buna bağlı olarak da her gün yeni ve içeriği bilinmeyen gıda ürünleri raflardaki yerini aldı. Bu durum ise yiyeceklerin helalliğini çok hassas bir konu haline getirdi. Gelişen gıda teknolojisi, şüpheli gıdalar sınıfını da da büyütmüştür. Üretilen şüpheli gıdalar da insanların maddi ve manevi dünyasını ciddi anlamda tesiri altına almaya başladı. Bu durum nedeniyle birtakım sivil toplum kuruluşları, hangi gıdanın helal, hangisinin haram olduğunu tespit etmek maksadıyla Helal sertifika vermeye başladı. Bu sertifikanın ismi ise Helal Gıda Sertifikası oldu. Bu sertifikaya sahip ürünler, diğer ürünlerden daha fazla tercih edilir oldu. Bu durumu pazarlama stratejisi olarak gören kişilerde mevcuttur. Bu sertifikayı kimin verdiği ve neye göre verdiği öğrenilmelidir.

Helal ve Haram

Helal Gıda Sertifikasına Şüphe İle Yaklaşmak

Bir firmanın sadece bir ürünü helal sertifikayı almışken, diğer ürünlerinde olmayabiliyor. Dikkatlice düşünüldüğünde, sertifika verme hususunda ortak ve genel kabul görmüş bir standardın olmadığı anlaşılmaktadır. Sertifika veren kurumların kendi inisiyatifleri doğrultusunda hareket etmesi, çoğunlukla kitle odaklı pazarlama yapmaları, bazen ise ürüne değilde kuruma sertifika veriyor olması, insanların helal gıda sertifikalı ürünlere şüphe ile yaklaşmasına neden olmaktadır. Alınan ürünlerdeki helal gıda sertifikasına şüphe ile yaklaşmak gerekir ve kimin sertifikayı neye göre verdiği araştırılmalıdır. Öncelikle şüpheli gıdalarda helal sertifikasının güvenilir olup olmadığına bakılması gerekir.

Sahte Döner Nasıl

Öncelikli Şüpheli Gıdalar

Şüpheli gıdalarda en çok hayvan temelli gıdalara dikkat edilmelidir. Hayvan kaynaklı katkı maddelerinin kullanımı ve jelatinin kullanımına dikkat etmek gerekir.

  • Karmin ve Şellak gibi böceklerden elde edilen salgıların gıdalarda renklendirici olarak kullanılması.
  • Gazlı içeceklerin üretiminde alkol kullanılması veya bazı ürünlerde direkt şarapla muamele edilmesi.
  • İthal etlerin cinsinin önemi ve kim tarafından kesildiğinin kontrolü.
  • Büyükbaş hayvanda usulsüz kesimlerin yapılması ve pis kanın tamamen dışarı çıkmaması.
  • Büyükbaş ve kümes hayvanları kesilirken çırpmayı önleyici elektroşok kullanımı.
  • Kümes hayvanlarının kuru yolum yerine sıcak suya batırma, buhar püskürtme işlemi ile yolunması.
  • Kümes hayvanlarının beslenmesinde yemlerde leş hükmünde olan kan, hayvani atık unu, sakatat v.b maddelerinin kullanımı.
  • Et mahsülleri olan salam, sosis, sucuk, köfte, döner gibi hazır gıdalara, muhteviyatı şüpheli katkı maddelerinin ilave edilmesi durumları söz konusudur.

İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir