Hazır İçeceklerde Alkol, Jelatin ve Şeker Konusu

Hazır İçeceklerde Alkol

Hazır İçeceklerde Alkol, Jelatin ve Şeker Konusu yazımızda fabrikaların her geçen gün yeni ürünler piyasaya sunmasıyla hazır içeceklerin içeriğinde neler olduğunu alkol, şeker ve jelatin kullanımını yazdık.

Alkolsüz Hazır İçeceklerde Alkol Oranları

Hazır içeceklerin çeşitleri her geçen gün artmaktadır. Firmalar her yaz başı yeni ürünlerini insanlara tanıtmaktadır. İnsanlar alkolsüz içecek aradıkları zaman bu katkılı içecekleri gönü rahatlığıyla alabilmektedir. Oysa hazır içeceklerde rahat edilmesi gereken kadar masum değildir. Alkolsüz isimlendirilmesi gerçekten içlerinde alkol olmadığını kanıtlamamaktadır. 2013 yılında yapılan araştırmada, marketlerdeki alkolsüz içeceklerin ethanol yani etil alkol içerip içermediğine bakılmıştır. Yapılan araştırmada farklı markaların %100 meyve suyu, meyve nektarı, gazoz, kola, meyveli soda, portakallı gazoz ve süt ürünlerine bakılmıştır. Araştırma sonucunda kolalarda binde 0,53, meyveli sodalarda binde 0,88, enerji içeceklerinde binde 0,47, meyve sularında binde 1,46 ve süt ürünlerinde binde 0,25 oranında ethanol bulunmuştur. Bu içeceklerin alkolsüz içecek ibaresiyle satılması kurallara uygundur çünkü alkollü sayılabilmesi için içeriğinde 3,0 g/l’den fazla alkol olması gerekir.

Pankreas İçin Sarı İçecek

Hazır İçeceklerde Alkol Bulunma Nedeni?

Hazır içeceklerde alkol bulunmasının iki nedeni vardır. Meyveler kendi bünyelerinde doğal olarak bir miktar etanol bulundurabilir. Fermantasyon sonucu da az da olsa etanol oluşmaktadır. Yani içeceklerdeki etanol, meyvenin doğal yapısından kaynaklı oluşabilir. Bunda bir beis yoktur, asıl problem etanol miktarındadır. Hazır meyve suları ve diğer hazır içecekler birçok işlem basamağından geçer. Bu işlemlerde katkı maddeleri eklenir. Bu katkı maddelerinden etanol kendisi olabileceği gibi alkolle muamele edilmiş de olabilir. Alkolsüz içeceklerde bulunan eser miktardaki alkolün kaynağı katkı maddeleriyse, bu alkol dinen sakıncalı olabilir. İçindeki alkol miktarı sarhoşluk vermese ya da içeceğin yapısını değiştirmese de içine alkol girdiği bile bile bir Müslümanın bunları tüketmesi doğru olmaz. İhtiyatlı davranmak gerekir.

Sade Yoğurtlarda Jelatinin Kıvam Arttırıcı

Meyve Sularının Berraklaştırılmasında Jelatin Kullanılıyor

Hazır gıdalarda jelatin artık çokça kullanılmaktadır. Jelatin su ürünleri dahil her türlü hayvandan elde edilebilmektedir. Jelatin, meyve suyu imalatında da en çok kullanılan maddelerden birisidir. Bazı meyvelerin yapısı parçacıklıdır ve suyu bulanık olur. Şeftali, kayısı ve portakal gibi meyveler bunlar arasında yer alır. Bazı meyvelerin suyu ise berrak, parlak ve canlıdır. Elma, vişne, armut ve nar gibi. Üretim kısmında meyvenin faydalı olan pektin kısmı suya karışır ve su bulanıklaşır. Bu nedenle berraklaştırma uygulanır. Bunun nedeni de tüketicinin meyve suyunu parlak ve berrak istemesidir. Bu kısımlar berraklaştırma ile meyve suyundan uzaklaştırılır. Berraklaştırma işlemi, bazı kimyasal ya da organik maddelerin ilavesi ve sıcaklık yardımıyla yapılır. Jelatin maddesi bu işlemde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bentonit, kitin, kitosan, silikon dioksit gibi maddeler kullanılan diğer berraklaştırma maddeleridir. Bu maddeler sağlık açısından ve helallik açısından oldukça tehlikelidir. Özellikle kitin ve kitosan; sert kabuklu böcekler, yengeç, ıstakoz, karides gibi canlılardan üretilir.

Beyaz Şekerin Zararları

Hazır İçeceklerde Şeker Oranı Aşırı Yüksek

Bir kutu meyve suyu, gazoz ya da kola ile vücuda 10-12 çay kaşığı kadar şeker yüklenmektedir. “Ben sürekli niye kilo alıyorum” sorusunun cevabı bu hazır yiyecekler ve içeceklerden kaynaklıdır. Sağlıklı sanılan hazır meyve suları tehlike saçmaktadır. Glisemik indeksi yüksek olduklarından bu şeker vücutta hemen metabolize olup kan şekerini bir anda yükseltir. Şekeri düşürmeye çalışan pankreas ise haddinden fazla çalıştığı için yorulur. Bu durum kronikleştiği zaman ise yağlanmanın da etkisiyle insülin direnci ve diyabet ortaya çıkar. Şeker içermez, light veya diyet şeklinde etiketlenen ürünlerde marketlerde mevcuttur. Şeker içermedikleri için aynı tadı sağlaması için yapay tatlandırıcılar kullanılmaktadır. Aspartam, asesülfam potasyum, sakkarin gibi tatlandırıcılar özellikle bağırsak ve böbrekler için zararlıdır. Renklendirici katkı maddelerinin çocuklarda hiperaktivite, anksiyete, huzursuzluk, fevrilik, asabiyet gibi problemlere yol açtığı görülmüştür. Bunlar kullanılmadığında çocuklar düzelmiştir. Yeni nesil içeceklerden ve yiyeceklerden uzak durmak ve eski usule dönmek en iyi seçecek olacaktır.

Hazır İçeceklerde Alkol, Jelatin ve Şeker Konusu-İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir