Sağlık

Haşimato Hastalığı Nedir?

Haşimato Hastalığı Nedir? yazımızda bağışıklık sistemi ve tiroid bezi arasında yaşanan sorunla ortaya çıkan haşimato hastalığının ne olduğunu, belirtilerini, nasıl tespit edileceğini ve haşimato hastalarının neler yapabileceğini yazdık.

Haşimato Hastalığı Nedir?

Bir Japon bilim insanın bulmuş olduğu ve kendi adını verdiği hastalığa Haşimato denilmektedir. Haşimato bir tiroid hastalığıdır. Tiroid bezinin iltihaplanmasıyla ortaya çıkar. Bağışıklık sistemimizin kafayı karıştırıp, bize saldırması sonucu oluşur. Bağışıklık sistemimizin temel vazgeçilmezi, kendinden olanı tanımaktır. Bağışıklık sistemimiz bizim ordumuzdur. Bizi dış ve iç düşmanlardan korur. Bazen şaşırır ve bizi de vurmaya kalkar. Bu tür bağışıklık hastalıklarına otoimmün hastalıklar denilmektedir. Kendi kendine oluşan bağışıklık hastalığıdır.

Haşimato hastalığı son zamanlarda ciddi oranda görülmeye başlanmıştır. Tiroid bezinin, hormon üretme süreçlerinde tiroid peroksidaz isminde bir antikorun çok önemli bir fonksiyonu bulunmaktadır. Bağışıklık sistemimiz bu hastalık nedeniyle bu antikoru buloke etmektedir. Böylece tiroid beziyle, bağışıklık sistemi arasında bir kavga çıkar. Bu şekilde tiroid bezi yaralanır. Çok nazik olan tiroid bezi, bu yaralanma ile aşırı çalışabiliyorken, tam tersi olarak da aşırı yavaş çalışabilmektedir. Tiroid bezi az çalıştığı zaman haşimato, çok çalıştığı zaman ise hipertiroidi hastalığı oluşur. Yani tiroid bezi tahrip olur ve üretmesi gerektiği kadar hormon üretemez.

Tiroid Bezi Hastalıkları-Tiroid Bezi
Tiroid Bezi

Haşimato Hastalığı Belirtileri

Haşimato hastası olanlar çok kolay kilo alırlar, vücutlarında ödem oluşur, yorgunluk hissi oluşur, soğuktan rahatsız olurlar. Hareketsizlik, halsizlik, tırnak kırılması, cilt kuruluğu ve saç dökülmesi gibi hayatı olumsuz etkileyen belirtileri bulunmaktadır. Kabızlık, ağız kuruluğu, cinsel güçsüzlük ve adet düzensizliği görülebilmektedir.

Beyaz un ve nişastanın fazla tüketilmesi, kullanılan saç boyaları, botoks enjeksiyonları gibi toksinler bağışıklık sisteminin normal yapılanmasını bozmaktadır. Bu şekilde bağışıklık sistemimizin kafası karışır ve düşmanları karıştırarak bize saldırır. Haşimatosu olanlarda; ciltte beyazlaşma, sedef hastalığı, karaciğer iltihaplanması, böbrek üstü bezi tembelliği daha sık görülmektedir. Haşimatosu olanlar otoimmün hastası olarak kabul edilir. Şehirde yaşayan insanlarda strese ve toksinlere bağlı olarak çok daha fazla görülmektedir. Kırsal yaşamda haşimato çok daha az görülür. Vücudumuza giren toksinler sistemimizi bozmaktadır. Toksinler hem yiyeceklerden hemde stresten gelebiliyorlar.

Haşimato Nasıl Tespit Edilir?

Hastada haşimato olup olmadığı, kanda bakılan anti tpo antikoru ile belli olmaktadır. Kanınızda anti tpo varsa haşimatosunuzdur. Bu durumda tiroidiniz normal çalışıyor da olabilir. Buna normal tiroid fonksiyonlu haşimato denilmektedir. Kanda anti tpo var ve tirod çalışmıyorsa buna, hipertiroidi haşimato denilmektedir.

Haşimato Hastaları Ne Yapmalı?

Kadınlar, erkeklere göre ruhsal açıdan daha hassas oldukları için daha çabuk haşimato hastalığına yakalanabiliyorlar. Hamilelik, menopoz ve evlilik gibi durumlar kadınlarda travma oluşturabiliyor. Kadınların haşimato olma riski erkeklere göre 4 kat fazladır. Haşimato hastaları dışarıdan aldıkları toksinleri azaltırsa rahatlayacaklardır. Gluteni kısıtlamak yani olabildiği kadar glutensiz beslenmek. Beyaz un, nişasta ve şekeri olabildiği kadar hayatınızdan çıkartın. Sütü hayatınızda çıkartın. Selenyum takviyesi alabilirsiniz.

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu ve Doç. Dr. Can Atalay’ın videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir