Hamilelikte Beslenmenin Önemi

Hamilelikte Beslenmenin Önemi Nedir

Hamilelikte Beslenmenin Önemi yazımızda hamile bayanların beslenmesinde dikkat etmeleri gerekenler, en önemli vitamin ve mineral olan D vitamini ve folik asitin önemini yazdık.

Hamilelikte Beslenmenin Önemi

Hamilelikte beslenmede eksik beslenme, bebek sağlığı için olumsuz etki oluşturacaktır. Hamileler kilo almaktan korkmamalıdır. Anne karnında iyi beslenen çocuklar yaşamda daha becerikli olmaktadır. İyi beslenmeden kasıt dengeli ve yeterli beslenmedir. Kadınlarda en büyük vitamin eksikliği ise D vitaminidir. Ülkemizde son yapılan araştırmaya göre her 100 kadından %80’inde D vitamini eksikliği görülmüştür. Özellikle kış aylarında güneşin olmayışı, D vitamini eksikliğinin en üst düzeyde olmasına neden olmaktadır. D vitamini eksikliği annede olduğu kadar karnındaki bebekte de yaşanma ihtimali bulunmaktadır. Çocuğun ileri de osteoporoz olmasına, çocuğun anne karnındayken iskelet sisteminin gelişmesinde gecikme yaşanmasına neden olmaktadır. Her anne mutlaka D vitaminini yeterli seviyede almalıdır. D vitamini takviyesi de alabilir.

Devletin hamile bayanlara, hamileliğin 14.haftasından sonra D vitamini yükleme uygulaması bulunmaktadır. Buna mutlaka anneler katılmalıdır. İleri ki evrelerde oluşacak bir çok hastalıktan çocuk korunmuş olur. Günlük D vitamini ihtiyacı 1000 international unit’tir. Hamilelerde bu rakam 1200 international unit’e çıkmaktadır. Günlük olarak tükettiğimiz gıdalarla bu rakamlar sağlanamamaktadır. Somon, ton balığı, uskumru, yumurta, süt, brokoli ve maydanozda bolca D vitamini bulunmaktadır. Bu gıdalar günlük olarak 100-200 international unit D vitamini ihtiyacını karşılayabilmektedir. Bundan dolayı mutlaka hamile bayanlar D vitamini desteği almalıdır.

D Vitamini Depolama Kaynakları

Folik Asit Alımı

Anne beslenmesinde ikinci önemli olan Folik asittir. Folik asit alımına gebeliğe başlamadan 3 ay öncesinden başlanmalıdır. Gebeliğin 4-6. ayına kadar Folik asit alımına devam edilmelidir. Bu vitamin ve minerallerin eksikliği beyin gelişimi, vücut gelişimini, sosyal IQ ve normal IQ’ın düşmesine neden olur. Annenin hamileyken iyi beslenmesi çocuğunun ileri ki yaşamını bu şekilde ciddi oranda etkilemektedir. Folik asit bakımından zengin yiyecekler kuru baklagiller, yumurta, kuru yemiş ve ıspanaktır. Hamileler günlük folik asitin ihtiyacının yarısını besinlerle karşılayabilir. Geri kalanını doktoru gözetiminde takviyelerle sağlayabilir. Günlük ihtiyaç olan 400 mg folik asit bu şekilde sağlanmış olunur.

Hamilelikte Beslenmenin Önemi Folik Asit

Hamilelikte Beslenmenin Önemi-Beslenme Uzmanı Selahattin Dönmez’in videosundan yadım alınmıştır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir