Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığına Dikkat Etme yazımızda hamile bayanların diş kayıplarını önlemede neler yapabileceği, hamilelik döneminde diş kaybı yaşanmasının altında yatan gerçekler ve bu dönemde diş tedavisi yaptırmayı yazdık.
Hamilelikte Ağız ve Diş Bakımının Önemi
Hamilelikte ağız ve diş sağlığına dikkat etmek, diğer normal zamanlardan daha önemlidir. Anne adayının rahminde bulunan bebeğe, hastalıkların geçmemesi için ağız ve diş temizliğine daha fazla dikkat edilmelidir. Halk arasında hamile kadınların diş kaybı ve zayıflaması olur gibi bir durum vardır. Bu kanı gerçeği yansıtmamaktadır. Hamile bayanın dişlerine dikkat etmesi ve ağız sağlığını iyi yapmasıyla dişlerde kayıplar yaşanmayacaktır. Yeterli kalsiyum alımı ile de dişlerini sağlıklı bir şekilde koruyabilecektir.
Hamilelik döneminde anne adayı diş sağlığını iyi sağlamazsa, bebeğin gelişimi de olumsuz bir şekilde etkilenmektedir. Hamilelik döneminde anne adayında fizyolojik ve psikolojik değişimler yaşanmaktadır. Hormonların etkisiyle de ağız ve diş sağlığı iyi sağlanmazsa, olumsuz birçok etkisini hem anne hemde çocuk yaşayacaktır. Anne adaylarının gebelik öncesinde, bir diş hekimine gidip genel ağız ve diş kontrolünü yaptırması tavsiye edilmektedir. Bunun yapılmaması durumunda anne adayının ağzında olabilecek bir iltihap veya diş çürüğü gibi olumsuz durumlar, gebelik döneminde ağız sağlığına dikkat edilmediği taktirde, hızlı bir şekilde diş çürümelerine ve iltihaplara neden olabilmektedir. Bu durum kanal tedavisi ve diş çekimiyle sonuçlanabilir.
Hamilelikte en çok görülen diş sorunu ise yarı yarıya veya tam olarak gömülü olan dişlerdir. Bu dişlerin çekilmesi gerekmektedir. Aksi halde apse ve daha sonra kist yapabilirler.
Hamilelik Döneminde Diş Kaybı Yaşanması
Genelde doğumdan sonra diş ve diş eti kaybı yaşanmaktadır. Genelde anneler dişlerinin güzel olduğunu ve hamilelik döneminde bebeğinin kalsiyumunu çektiğini ve dişlerinin çürüdüğünü belirtirler. Her gebelik mutlaka bir diş kaybına neden olur inanışı yanlıştır. Bu durumun bilimsel bir gerekçesi yoktur. Anne adaylarının hamilelik döneminde, ağız ve diş sağlığına dikkat etmesi ve beslenmesine dikkat etmesi durumunda diş kaybı yaşamayacaktır. Vücudun gerek duyduğu yeteri kadar kalsiyum, fosfor, A, C ve D vitaminleri alınması gerekir. Et ve süt ürünleri tüketimi anne adayları için önemlidir. Balık ve yeşil sebze tüketimi de önerilmektedir. Anne rahmindeki bebek ihtiyaç duyduğu kalsiyumu bu besinlerden alacağı için, annenin kemiklerinden kalsiyum almayacaktır. Annede de diş çürümesi yaşanmayacaktır.
Hamilelikte Diş Tedavisi Yaptırmak
Normalde insanlar diş tedavisine en son çare olarak gitmektedir. Hamile olan bayanlar ise diş tedavisine gitmekte daha da zorlanmaktadır. Anne adayları diş tedavisinin bebeğine zarar vermesinden korkarak, diş ağrıları için tedavi yaptırmaktan geri durabilmektedir. Gebelik sırasında da diş kontrolü yaptırmak gerekir. Bunun bebeğe hiçbir zararı yoktur. Hamileliğin 3-6 aylık döneminde güvenli bir şekilde diş tedavisi yapılabilmektedir. Bebeğin 1-3 aylık döneminde annede oluşabilecek stres nedeniyle bebek kaybı yaşanabilmektedir. Bu yüzden başlangıçta diş tedavisi önerilmemektedir. Hamileliğin son 6-9 aylık döneminde ise annenin karnı büyüdüğü için dişçi koltuğa rahat bir şekilde oturamamaktadır. Ayrıca anne adayının stresli olmasıyla da erken doğum ihtimali oluşabilmektedir.
Bu tür durumların yaşanmaması için en ideal dönem hamilelikte 3-6 aylık 2.evredir. Annenin diş ağrısının çok olduğu zamanlarda ise diş hekimi, annenin hamilelik doktoruna danışarak bu dönemlerde tedavi yapabilmektedir. Annenin ve bebeğinin sağlığına öncelik verilmektedir.
Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığına Dikkat Etme- Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ayşe Yılmaz’ın videosundan alınmıştır.