Hamilelerde Şeker Yükleme ve Son Dönemler yazımızda hamilelere uygulanan şeker yükleme testinin önemini, şeker yükleme testi sonucuna göre yapılacak işlemleri ve hamileliğin son 6 ayında oluşacak durumları yazdık.
Hamilelerde Şeker Yükleme Testi
Hamile olan kadının ikinci 3 aylık dönemininde dikkat etmesi gereken durumlar bulunmaktadır. Bebeğin artık bir çok anatomik yapısı oluşmuştur. 20-22. haftalar arasında renkli ultrason (detaylı ultrason) yaptırılmalıdır. Bebek 24 haftalıkken anneye şeker yükleme testi yapılmaktadır. Halk tarafından şeker yüklemesinin kötü etki yapacağına dair bir inanış olsa da, herhangi bir zararı bu zamana kadar görülmemiştir. Gebelik diyabet hastalığına meyil oluşturan bir süreçtir. Kadın doğum uzmanları gebelikte şeker yüklemesini önermektedir. Hamile kadının gebelik sürecinde şeker hastası olması kendisi ve çocuğu için daha kötü olacaktır.
Gebelikte diyabet, bebeğin gelişimini olumsuz etkilemektedir. Gebelikte diyabetin bebeğe zararları arasında bebeğin kaybedilmesi de yaşanabilmektedir. Bunların yanında bebeğin zor doğmasına neden olabilmektedir. Kadın doğum uzmanlarının en çok korktuğu bebek çıkarken kafasından sonra omzunun takılmasıdır. Şeker hastalarında omuz takılması daha fazla görülmektedir. Şeker yükleme testinde anne adayına 50 gramlık bir şeker yüklemesi yapılmaktadır. 50 gramlık bir şeker yüklemesi gebeye hiçbir zarar vermemektedir.
Hamilelerde Şeker Yükleme Testi Pozitif Çıkarsa
50 gramlık şeker yüklemesine yatkınlığı çıkan gebeye, 75 gramlık ikinci bir şeker yükleme testi uygulanır. 75 gram hem tarama hemde tanı testidir. Hamilede gebelik diyabeti rastlandığı zaman diyabete özel tedaviler uygulanmaktadır. Gebeye özel diyet uygulanmaktadır. İnsülin ihtiyacı olanlara da insülin iğnesi ile hormon verilmeye başlanmaktadır. Hamilelik süreci bu tür önlemlerle geçilmektedir. Hamile gebelik bittikten sonra diyabetten kurtulmuş olur fakat ilerleyen yıllarda diyabete yatkın olduğunu da öğrenmiş olur.
Hamileliğin İkinci 3 Aylığı
Hamileler ikinci 3 ayı birinci 3 aya göre daha rahat geçirir. İlk 3 aylık dönemde rahimde meydana gelen ağrılar normaldir. Daha sonra ağrılar geçmeye başlar. İlerleyen zaman diliminde rahim pelvisin (çatı) dışına çıkmış olur. ilk 3 ayda anne adayının yaşadığı kramplar artık azalır. Gebe artık bebeğinin hareketlerini hissetmeye başlar. Bebeğin cinsiyeti 4 aylık iken görülebilmektedir. Anne adayları ikinci 3 aylık dönemde 3-4 kilo alması idealdir.
Hamilelikte Son 3 Ay
Bu dönemde bebeğin büyüme hızına bakılır. Bebeğin haftalık olarak 100-150 gram alması gerekir. Tansiyon kontrolü ve idrarda protein atılımına bakılır. Bebeğin hareketleri anne adayı tarafından takip edilmelidir. Doğum esnasında oluşabilecek aksaklıklara karşı yardımcı olacaktır. Bu dönemlerde en büyük sıkıntı bel ağrılarıdır. Bebeğin büyümesi ve gebenin kilo alımı bel ağrısına neden olmaktadır. Uyku bozuklukları oluşmaktadır.
Kadın doğum uzmanları, normal doğumu önermektedir. Doğumu risksiz olan hamileler mutlaka normal doğum ile bebeğini doğurmalıdır. Bebeğin ağırlığı 4 kilonun üzerinde ise normal doğum sıkıntılı olmaktadır. Bebeğin ters gelmesi normal doğumu engellemektedir. İkiz gebeliklerde baş başa bebekler gelmiyorsa sezeryan doğum yapılmaktadır.
Hamilelerde Şeker Yükleme ve Son Dönemler-Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Uzm. Dr. Sebile Güler Çekiç’in videosundan yardım alınmıştır.